En Sıcak Konular

Boğaziçili hazırlıkta sindirilecek

29 Ekim 2008 16:35 tsi
Yeni dönemde başörtüsü yasağıyla gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi'ndeki (BÜ) baskıyı en çok yeni gelen hazırlık öğrencileri yaşıyor.

Üniversitenin daha önce yasak olmayan birimlerinden Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYOK)'nda ilk kez bu yıl şiddetli şekilde uygulanan baskının sebebinin, öğrenciler arasında oluşan özgürlükçü tavrı baştan sindirmek olduğu belirtiliyor. Üniversitede yasakçı anlayışın sürdüğü nadir birimlerden olan YADYOK, Güney ve Kuzey kampüslerde iki ayrı yerde eğitim veriyor. Daha yetkili olan Güney'deki yönetim yasakçı uygulamalar için Kuzey'e baskı yapıyor. Okul girişinde, koridorlarda sert uyarılar alan başörtülü öğrenciler, hocaları tarafından derslerden çıkarılıyor. Derslerde adeta başörtülü avına çıkan okul yöneticileri, öğrencileri bir suçlu gibi okul dışına çıkarıyor.

Üniversiteyi yeni kazanmış hazırlık öğrencilerinin bulunduğu yüksekokulda yaşanan baskı ve yıldırma çalışmaları, hazırlığı bitirmiş olan öğrencilerin de tepkisini çekiyor. Yasağın üniversite bünyesinde uygulanmasıyla örnek bir dayanışma içine giren öğrenciler, bu durumun bilinçli bir şekilde uygulandığı düşüncesinde. Boğaziçi Üniversitesi'ne başlayan her öğrencinin hazırlıktan geçtiğini belirten Ahmet O., yasakçı anlayışın liseden yeni gelen ve BÜ'nün özgürlükçü geleneklerini bilmeyen öğrencilere karşı daha etkili olacağını belirtiyor. Baskı kampanyasıyla öğrenci arkadaşlarının sindirilmesine tepki gösteren bir başka öğrenci Melike A. ise "Özgürlük ve farklı görüşleri yok etmek değil, teşvik etmek gerek. Biz okulumuzdan bunu öğrendik. Yasakçı zihniyettekiler bu fikri anlayamıyor." şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun akademik işlerden sorumlu yöneticisi Pınar Pekel'in öğretim görevlisi iken başörtüsüne izin verdiği ortaya çıktı. Yeni yönetimle iş başına gelen Pekel'in aynı okulda daha önce takındığı tavrın tam zıddında davranış sergilemesi eski öğrencilerinin tepkisini çekiyor. Pekel, iddialara, "O zamanki yönetimin tavrı başkaydı şimdiki başka. Baskı falan yaptığımız yok. Onlarla güzel güzel konuşarak sorunu çözmeye çalışıyoruz." diyor.
 



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs