En Sıcak Konular

‘Türkiye’de hisse senedi alma zamanı’

29 Ekim 2008 14:48 tsi
‘Türkiye’de hisse senedi alma zamanı’ Uluslararası Yatırım Bankası Merrill Lynch, Türk hisse senetlerinin cazip hale geldiğini ve alış zamanı olduğunu açıkladı. Bakın banka, bu ciddi ve önemli açıklamayaı neden yaptı?

Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch hazırladığı öneri raporunda, YTL’de ve hisselerde ucuzlamanın, global riskten korunmak amacıyla bazı Türk hisse senetlerinde alım yapmayı cazip hale getirdiğine dikkat çekti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) hasret kaldığı yükseliş seanslarına geri dönmesiyle birlikte uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch’in yayınladığı bir yatırım raporu da moralleri yükseltti.
Merrill Lynch’ten Michael Harris, Ecem Nalbantgil, Oytun Altaşlı ve Pınar Uğuroğlu tarafından hazırlanan Türkiye’de En Fazla Tercih Edilen Hisseler Listesi Raporu’nda, İMKB’de sert bir ralli hareketi beklenmediği, fakat dolar karşısında gerçek değerinin altına düşmüş olan ve yükseleceği öngörülen YTL’nin koruma amaçlı hisse alımı için uygun bir ortam yarattığı belirtildi.
“Defansif bir portföyün tam zamanı” ifadelerine yer verilen raporda, koruma özelliği yüksek bazı hisse senetlerinde alım önerileri verilirken, bazı hisselerin ise hala global finansal krize ilişkin yüksek riskler taşıdığına dikkat çekildi.

CAZİP FİYATLAR • “Dünyada her ne kadar ‘koruma amaçlı portföyler yapın’ çağrıları yapılıyorsa da bazı Türk hisselerini almak için yeterli nedenimiz var” denilen raporda, Türkiye’ye ilişkin halen orta vadeli birçok riskin bulunduğu fakat YTL’nin çok ucuzlamış olması nedeniyle risk-getiri oranının cazip seviyeye geldiği belirtildi.
Bu beklentileri gerekçe gösteren Merill Lynch analistleri, bazı hisseleri şimdi almanın yüksek bir getiri potansiyeli taşıdığına dikkat çekerken, Sabancı Holding, Koç Holding, İş Bankası ve Trakya Cam’ı mevcut şartlarda en cazip hisseler olarak sıraladı.
Cazip hisselerin analizlerinin bulunduğu raporda birçok Türk hisse senedinin özellikle çok ucuzladığı vurgularına sık sık yer verildiği gözden kaçmadı.

UCUZLUK YETMİYOR • 24 Ekim 2008 tarihli hisse öneri listesinin de yer aldığı raporda, Anadolu Efes, Anadolu Hayat, BİM Birleşik Mağazacılık, Coca Cola İçecek, Enka İnşaat, Ford Otosan, Garanti Bankası, Hürriyet Gazetecilik, İş Bankası, Selçuk Ecza Deposu, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Trakya Cam, Tüpraş, Türk Telekom, Turkcell ve Türk Hava Yolları için ‘al’ tavsiyeleri göze çarptı. Fakat Merrill Lynch analistleri, hisse değerleri açısından cazip hisselerin yer aldığı bu listedeki her hisse senedinin bugün itibariyle taşıdığı riske oranla yüksek getiri potansiyeli taşımadığına dikkat çekerek, risk-getiri oranı açısından en cazip hisse senetleri listesini Sabancı ve Koç Holding, İş Bankası, Trakya Cam hisse senetleriyle sınırlandırdı. Raporda aslında cazip değerleme oranlarına sahip olan Garanti Bankası’nın neden bu hwisseler arasında yer almadığıyla ilgili bazı ifadeler ise dikkat çekiciydi. Merrill Lynch analistleri, Garanti Bankası’nın şu anda global dalgalanmalara fazla duyarlı olması nedeniyle listede yer almadığı açıklamasını yaptılar.

DÖRT HİSSE • İş Bankası’nı mevcut şartlarda Türk hisseleri arasında koruma amaçlı bir portföye en uygun hisse olarak nitelendiren Merrill Lynch, bankanın oldukça kullanışlı bir fonlama pozisyonuna sahip olduğuna, yüzde 16.9’luk sermaye yeterliliği standart rasyosunun da Türkiye’de izledikleri banka hisseleri arasında en yüksek oran olduğuna işaret etti.
Sabancı Holding’in net aktif değerindeki iskontonun yüzde 50’lere ulaştığı belirtilirken, ayrıca Holding’in Phillip Morris gibi kriz riskinden korunma özelliği yüksek iştirakleri bulunduğu hatırlatıldı. Raporda Koç Holding’in de fonlama riskinin düşük olduğu ve hisselerdeki ucuzluğun makul seviyelerde olduğu, Trakya Cam’ın ise YTL’deki zayıflamadan en karlı çıkan şirket olması, ana şirket Şişecam’ın Trakya Cam hisse senetlerinde yaptığı destekleme alımlarının da hissenin cazibesini artırdığı tespitlerine yer verildi.

RİSKLİLER SINIFI • Merrill Lynch’in hisse senedi öneri listesinde ‘sat’ önerisi verilen tek şirket hissesi ise Aksigorta oldu. Analistler Aksigorta’da satış önerisine ilişkin açıklamada, hayat dışı sigorta segmentindeki rekabetin aracılık karlarını düşürmesi ve bazı değerleme rasyolarına göre Aksigorta hisselerinin pahalı bulunduğu ifadelerine yer verildi.
Akbank’ın da bankacılık sektöründe bilançosu en güçlü bankalardan biri olması ve global finansal krizle ilgili riskinin bulunmamasına rağmen yeterince ucuz bulunmaması nedeniyle öneri listesine dahil edilmediği açıklandı.
Yine diğer hisselerle ilgili açıklamalarda, TAV Havalimanları Holding hisselerinin ucuz olmasına rağmen, likidite sıkışıklığının yüksek, risk iştahının düşük olduğu şartlarda yüksek bir borç kaldıraç oranıyla çalışıyor olması, Ereğli Demir-Çelik’in düşen emtia fiyatları nedeniyle cazip olmadığı ve yüksek borç yükünün risk unsuru olarak değerlendirildiği görüldü. Doğan Yayın Holding’in kısa vadeli likidite pozisyonu konusunda endişe bulunmamasına karşılık 806 milyon dolara ulaşan yüksek döviz açık pozisyonu, zayıf nakit akışı ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından dava konusu edilen kağıtta transfer fiyatlamasına ilişkin dava nedeniyle risk taşıması sonucu global ve yerel ölçekte bazı riskleri taşıdıkları gerekçesiyle öneri listelerine dahil edilmeyen hisseler olarak belirtildi.

taraf



Bu haber 1,422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs