'Türkiye rencide edilmemeli' | " /> 'Türkiye rencide edilmemeli' | "/>

En Sıcak Konular

'Türkiye rencide edilmemeli'

29 Ekim 2008 15:24 tsi
'Türkiye rencide edilmemeli' Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi isteniyorsa kimse Türkiye'yi rencide edici adımlar atmamalı" dedi ve Ermeni meselesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, "ABD'de yönetimin, yeni yönetime miras devretmeye hazırlandığı kritik aşamada Türk-Amerikan ilişkilerinin kapsamlı çerçevesi ve Türkiye'nin dış politika önceliklerinin en doğrudan aktarılması amacıyla", mevcut yönetimdeki etkin ve doğrudan temas edilen kişilerle ve ABD başkan adaylarının ekipleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Washington'daki temaslarını tamamlamasından sonra gazetecilere bilgi veren Davutoğlu, Brookings Enstitüsü ve SETA Vakfı'nın düzenlediği konferansa katılmak üzere ABD'ye geldiğini ve yönetimin çeşitli kademelerinden yetkililerle görüştüğünü anlattı.

Davutoğlu, Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney'nin ofisinden bir yetkili ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne atanan Jim Jeffrey ile görüştüğünü bildirdi.

Hadley ile daima doğrudan bir kanal bulunduğunu belirten Davutoğlu, "her kritik aşamada temasta olduk" dedi.

Davutoğlu, Hadley ile mevcut dosyaları gözden geçirdiklerini, terörizme karşı mücadele çabaları, Ortadoğu, Kafkaslar, Afganistan gibi konuları ele aldıklarını anlattı.

Davutoğlu, Jim Jeffrey için ise, "Türkiye'yi yakından tanıyan bir isim. Böyle kritik bir aşamada Türkiye'ye geliyor olması önemli" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns, Ortadoğu'dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch, Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ile bir araya geldiğini de kaydetti.

Davutoğlu, ayrıca ABD'de yeni başkan adaylarının ekipleriyle görüşmelerde bulunduğunu, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain ve Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama'nın dış politika danışmanlarıyla bir araya geldiğini söyledi.

Şu sırada Washington'da bulunan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüştüğü yönündeki spekülasyonlara karşılık Davutoğlu, "Ben başka görüşme yapmadım. Yapılsa da zararı yok. Ortadoğu'da herhangi bir tarafla görüşmek için ayrı bir mekan veya aracı arayışında olmadık. Bundan sonra bu tür görüşmeleri sürpriz ve şok olarak algılamayın. Biz Ortadoğu'da bütün taraflarla yapıcı bir ilişki içinde olmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Barzani ile kendisinin Washington'ı ziyaretinin aynı zamana denk gelmesinin tesadüf olduğunu söyledi.

Ermeni meselesi

Obama'nın, Ermeni diasporasına verdiği sözlerin endişe yarattığı yönündeki bir soruya karşılık Davutoğlu, ziyaretinin, muhtemel bazı krizleri engelleme amacı da taşıdığına işaret etti.

Hangi aday seçilirse seçilsin, bu konunun kriz unsurlarından biri olma riski bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, iki adayın dış politika yetkilileriyle bu konunun da görüşüldüğünü söyledi.

Davutoğlu, ancak Türkiye'nin hiçbir dış politika hamlesi ve vizyonunun, herhangi bir ülkenin çapıyla ayarlı olmadığını ve her şeyin, Ermeni meselesi etrafında görülmediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Bizim ABD'de muhataplarımıza söylediğimiz şudur: Türkiye ile o kadar kapsamlı küresel ve bölgesel bir stratejik işbirliği alanı mevcut ki, küçük, iç kamuoyuna dönük sınırlı hamlelerle kimse bu potansiyeli riske etmemeli. Bunun da önemi şu: Tabii seçim kampanyalarında böyle şeyler söyleniyor. Ama yönetimi aldığınızda sadece bir seçim kazanma değil, dünyadaki bütün problemlerle ilgilenme durumu var. Türkiye gibi ağırlığı olan bir stratejik müttefikle ortak davranmayı riske edecek davranışlardan uzak durması beklenir. Biz bunun zamanla kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz" dedi.

"Ayrıca durum geçen seneki gibi değil. Ermenistan ile bir güven ilişkisine dönüşmeye başlayan bir dönem var. Yanlış bir adım sadece Türkiye-Amerika stratejik işbirliği zeminini değil, Türkiye'nin bu açılımlarını da riske edecek bir gelişme olur" diyen Davutoğlu, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi isteniyorsa, kimse Türkiye'yi rencide edecek adımlar atmamalı ve onlardan uzak durmalı diye düşünüyoruz. Muhataplarımızla da paylaşıyoruz. 'Obama'ya söyledik' demiyorum. Bunların yeni yönetime aktarılması önemli" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, sorunların belli bir rasyonalite içinde çözüleceğini düşündüğünü kaydetti.

Türk-Amerikan ilişkilerinin eskisinden daha iyi, son derece iyi seyrettiğini belirten Davutoğlu, terörizme karşı Türkiye ile ABD'nin işbirliğinin sağlıklı bir şekilde işlediğini de söyledi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin önemine işaret eden Davutoğlu, "başarı geçen haftaki mesele. Şimdi, bu güvenin karşılığını vermek gerek. Sadece Türkiye'nin ulusal çıkarlarını korumayacağız, uluslararası toplumun vicdanı olacağız" diye konuştu.

Davutoğlu'nun, bugün Washington'dan ayrılması bekleniyor.



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs