En Sıcak Konular

Ahmet Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

29 Ekim 2008 13:31 tsi
ABD'de konuşan Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin, Ermenistan, İran, Irak ve ABD gibi önemli dış politika konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, Siyasi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA) ile Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen, "Türkiye, bölge ve Türk-Amerikan ilişkileri" konulu konferansa ana konuşmacı olarak katıldı.

Ahmet Davutoğlu, oturumda kendisine soru yönelten Ermeni katılımcıyı yanıtlarken, "Biz Ermenistan ile en iyi ilişkileri kurmak istiyoruz. Her yerdeki Ermenilerle iyi ilişkiler istiyoruz. Paris'te veya dünyanın başka yerlerinde... Ortak bir kültürel mirasımız var" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, "Olumsuz meseleleri de ele almaya hazır olmalıyız. Kalpleri ve kafaları açık tutmalıyız. Ermenistan ile ziyaretlerle iyi bir fırsat yakalandı, bu kullanılmalı" diye konuştu.

Ermeni diasporasından da bu sürece olumlu destek gelmesi beklentisini ifade eden Davutoğlu, Azerbaycan ve Yukarı Karabağ'ın bu ilişkilerdeki yeri sorusuyla karşılaştı. Davutoğlu, Azerbaycan ile Türkiye'nin çok iyi ilişkileri bulunduğuna işaret etti ve "Bir millet, iki devlet" söylemini hatırlattı. Ermenistan ile başlayan sürecin Azerbaycan'da endişeyle karşılanmadığını belirten Davutoğlu, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerinin birlikte işleyeceğini söyledi.

"Donmuş çatışma" olarak nitelenen Yukarı Karabağ meselesinin "buzluktan çıkarıldığı" değerlendirmesini yapan Davutoğlu, çözüm için cesaret ve yaratıcılık gerektiğine, bu meselenin 20-30 yıl daha bekleyemeyeceğine işaret etti.

Türkiye ile Ermenistan sınırının açılmasıyla Yukarı Karabağ sorununda çözümün ilişkilendirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, bu konuda detay veremeyeceğini, ancak Yukarı Karabağ'ın olduğu gibi bırakılmasını istemediklerini ifade etti.

İkili ilişkileri geliştirmenin her zaman yeni ufukları da açtığına dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin düzelmesini örnek gösterdi ve bunun Lübnan'daki barış çabalarına etkisi olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Aynı şeyi biz Yukarı Karabağ'da da umuyoruz" dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Erivan'ı futbol maçı dolayısıyla ziyaret etmesinin davetten hemen sonra kararlaştırıldığını, ancak bunun kamuoyuna hemen duyurulmadığını da kaydetti. Ahmet Davutoğlu, ayrıca "bu ziyaretin gerçekleştirilmesine, Gürcistan'daki kriz nedeniyle karar verildiği" yönündeki çıkarımların da yanlış olduğunu söyledi.

İRAN

ABD'de seçimle hangi yönetim işbaşı yaparsa yapsın, İran meselesinin zorlayıcı olacağını hatırlatan, oturumun yöneticisi ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, bu durumun, Türkiye'nin, İran ile ilişkileri ve BM Güvenlik Konseyine (BMGK) geçici üyeliğine seçilmesi bakımından nasıl görüldüğünü sordu.

Davutoğlu, Türkiye'nin, İran'ın nükleer meselesinde uluslararası çabalarda aktif bir yaklaşım benimsediğini hatırlattı, ancak eski sistemle krizin çözülmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin de, çözüm sürecinin bir parçası olması gerektiğine işaret etti ve "Kimse İran'ı bizden iyi bilemez" dedi.

Türkiye'nin BMGK'ye geçici üyeliğinin ise yapıcı olarak kullanılabileceğine dikkati çeken Davutoğlu, diplomasiyi kullanmanın önemine işaret etti.

TÜRKİYE'NİN HENRY KISSENGER'I

Mark Parris, ABD'de bilgi ve tecrübesine güvenilen ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger ile Davutoğlu'nu karşılaştırdığı oturumda, Ahmet Davutoğlu için, "Türkiye'nin Henry Kissinger'ı" nitelemesini de kullandı.

Konuşmasında Davutoğlu, Türkiye'nin BMGK'deki geçici üyeliği ve ABD seçimleri dolayısıyla Washington'ı ziyaret etmek için uygun bir zaman olduğunu söyledi ve Türkiye'nin BMGK'ye geçici üyeliğine 151 oy aldığını hatırlatarak, "Bu, Türk dış politikasının sonucudur" dedi.

Davutoğlu, ayrıca sürece, dünyanın pek çok farklı bölgelerinden ülkelerin destek verdiğini hatırlattı ve "Bu demektir ki, Türkiye'nin önemli bir rol oynayacağına dair güven tamdır" diye konuştu.

Soğuk savaşın ardından "uzun bir ateşkes" dönemi geçtiğini, ancak ardından krizlerin patlak verdiğini hatırlatan Davutoğlu, şimdi dünyada yeni, katılımcı, bütün kültürleri içine alıp bir zenginlik olarak kabul eden, ekonomik olarak adil dağılımı sağlayan bir dünya düzenine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kafkaslar'da patlak veren son Gürcistan-Güney Osetya gerginliğinin herkes için uyarı niteliğini taşıdığını belirten Davutoğlu, bir iki hafta içinde meselenin, Gürcistan-Rusya, ABD-Rusya ve NATO-Rusya gerginliğine dönüştüğüne işaret etti ve bundan ders alınması gerektiğini kaydetti.

Bütün donmuş çatışmaların Türkiye'nin bölgesinde olduğunu belirten Davutoğlu, bugün problemin, "Yeni bir dünya düzenini nasıl kurabiliriz" olduğunu söyledi. Dünyada adil bir ekonomik düzen bulunmadığını, "Afrika'da aç insanlar varken, piyasa ekonomisi adına bazı ülkelerde fazla gıda ürünlerinin atıldığını" anlatan Davutoğlu, yeni bir ekonomik düzenin kurulmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Kültürel olarak da yeni bir dünya düzenine ihtiyaç bulunduğunu belirten Davutoğlu, siyasi tarih okutulurken Çin, Hint, Müslüman, Hindu ve benzeri farklı kültürlere yer verilmediğine işaret etti ve farklı kültürlerin bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini, bunun dünyanın, bütün insanların zenginliği olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Böyle bir küresel yaklaşıma hazır mısınız? O zaman küresel bir kültüre sahip olabiliriz" diye konuştu. Türkiye'nin zenginliğinin de, farklı kültürlere olan bağından kaynaklandığını anlatan Davutoğlu, "Bizim çok taraflı bir coğrafyamız var" dedi.

Türk dış politikasının prensiplerinin başında güvenlik ve özgürlük arasında denge sağlanması olduğunu anlatan Davutoğlu, birinin diğeri için feda edilmemesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, "Türkiye için güvenlik NATO demek, özgürlük ise AB içinde demokratizasyon sürecidir" ifadesini kullandı.

KOMŞULARLA SIFIR PROBLEMİ BAŞARDIK

Komşularla sıfır problem yaklaşımına işaret eden Davutoğlu, "Biz bunu başardık" dedi. Bugün Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Suriye ile Türkiye'nin iyi ilişkileri bulunduğuna, İran ile çok sağlam bir ilişkinin kurulduğuna işaret eden Davutoğlu, Ermenistan ve Kıbrıs konularında ise gelişmeler bulunduğunu hatırlattı.

Bölgede "aktif barış diplomasisi" izlendiğini belirten Davutoğlu, "bölgesel bir istikrar" yaklaşımının benimsendiğini söyledi. Bu politikaların birbirine denk olmasının, birbiriyle çatışmamasının önemine de işaret eden Davutoğlu, bazılarının, "Acaba Türkiye doğuya mı kayıyor, daha İslamcı mı oluyor, Rusya'ya mı yakınlaşıyor" gibi soruları yönelttiklerini, ancak bütün bu soruların "geçersiz" olduğunu belirtti. Davutoğlu, Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkilerinin, başka ülkelerle ilişki kurmak istemediği anlamına gelmeyeceğini söyledi. Davutoğlu, "Eğer Türkiye Kafkasya'da daha nüfuzluysa, bu Transatlantik kuruluş için daha iyi midir, değil midir" sorusunu yöneltti ve "Bu konularda endişe olmamalı" dedi.

Türkiye'nin bugün uluslararası arenada farklı bir görüntüsü bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, "yumuşak güç" olarak etkin politika izlendiğini kaydetti. Davutoğlu, krizlere cevap verme dış politikasındansa küresel bakışla olaylara yaklaşmanın önemine işaret etti.

TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ

Türk-Amerikan ilişkilerine de değinen Davutoğlu, "Yeni dönem, Beyaz Saray'a kim gelirse gelsin bir başarı hikayesi olacak. Yeni başkan, Türkiye'nin en iyi dostu olacaktır. Türkiye'nin dış politikasında edindiği varlığı, ABD için de bir varlık olacaktır" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, "Türk ve Kürt" olarak etnik, kategorik ayrım yapmanın büyük bir hata olduğuna işaret eden Davutoğlu, kimliğin sadece etnik kimlik olmadığını, tarihi formasyonu da bulunduğunu söyledi ve "Bizim kültürümüz aynı" diye konuştu.

8 sütun



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs