Bu tehlikeye dikkat! | " /> Bu tehlikeye dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Kriz planı bozar mı? Bu tehlikeye dikkat!

29 Ekim 2008 14:12 tsi
Kriz planı bozar mı? Bu tehlikeye dikkat! 'Kriz teğet geçecek!' Bu iddia artık gerçeklik kazanıyor. Ancak uzmanlar buna rağmen işsizlik sayısının artmasından endişe ediyor. Ankara yeni terörle mücadele konsepti belirlerken artan işsiz sayısının Türk toplum ve siyasetini nasıl etkileyeceğini Bas

Global finansal krizin her gün yepyeni bir boyutu tartışılıyor; bir sorun çözülmeden zincirleme etkiyle bir yenisi doğuyor. Dünyanın önde gelen kuruluşlarının Türkiye'ye güveni tam. IMF gelişmekte olan ülkelerle ilgili yayınladığı raporunda Türkiye'nin sicilinin temiz olduğunu vurgulamıştı. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor's ise Rusya'nın durumunu olumsuz gösterirken Türkiye'nin notunu düşürmemişti. 

Merkez Bankası'nın dolara yaptığı müdahale ile döviz fiyatları sert bir şekilde düşerken, borsa kendisini toparlıyor. Böylece Türkiye'ye krizin teğet geçeceği yaklaşımları gerçeklik kazanırken uzmanlar yine de krizin görece etkilerinin ülkemizde görüleceğini vurguluyor.

Krizin Türkiye’de kendisini işten çıkartmalarla göstereceği vurgulanıyor. En azından uzmanlar önümüzdeki süreçte Türkiye'de işsizlikte belli bir artışın yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Global bir krizin etkisi altında işsiz kalan, eski işine kıyasla daha düşük bir gelirle çalışan, yaşam standardı düşen ya da sokaklara uzanan insanlar, acaba hangi tehlikelerle yüz yüze kalabilir? Ya da fakirleşen toplumda kutuplaşma keskinleşir de bir çatışma ortamı yaşanır mı? Türkiye'de devlet Kürt sorununu ve terörle mücadeleyi yeniden ele alırken, DTP'lilerin tansiyonu yükselten sokak gösterileri gündeme damgasını vuruken Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Baskın Oran’la küresel krizin sosyo-politik yansımalarını konuştuk. Her iki bilim insanının iyibilgi'ye anlattıkları küresel krizin etkilerine yoğunlaşırken konunun bu boyutunu da hesaba katmak gerektiğini ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog):
Başka bir Türkiye’ye dönüşeceğiz

İnsanlarda güvensizlik ve umutsuzluk duyguları yaygınlaşır. Kişiler işten atılma korkusu yaşayabilir. Reel sektör de bazı tedbirler almaya başladı. Birçok kişi işsizlik problemiyle baş başa kalacak. Bu nedenle insanlar güvensiz. Bunlar içerisinde genel müdürler de var. Esnaf diyor ki zaten son 1 yıldır çok sıkıntıdaydık, alım gücü düşmüştü. Bu durum esnafı da tedirgin ediyor. Büyük işverenler de tedirgin. Diyelim ki işsiz kaldı birçok insan. Çocukların okulu değişecek, ya da okuldan alınacak. Oturdukları semt değişecek. Bu sosyal mobiliteyi kaybetmektir. Üst-orta sınıf gelir kaybı yaşar, sınıf kaybı yaşar. Tüm bunlar sonucunda sosyal yapı değişecek.

Prof. Dr. Baskın Oran (Siyaset bilimci):
Çatışmalar artabilir

Bunun Kürt sorunu ve Alevi sorunu üzerinde dolaylı olarak olumsuz etkisi olacak. Devlet de PKK da bu konuda bence çaba sarf etmiyordu zaten, hatta aksini yapıyor yerel seçimler nedeniyle. Krizle birlikte bu mevcut çatışma artacak. Yani bu kriz bir etki yapacaksa, olumsuz olması beklenir. Bu sorunların üzerine demokratikleşme tedbirleri ile gidilmeli. Ancak AKP ve PKK’nın bu konuda seçimleri dikkate alarak hareket etmesi çok sakıncalı.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,649 µs