En Sıcak Konular

Ovalıoğlu hala PKK'nın elinde

29 Ekim 2008 13:24 tsi
18 yaşındaki ferdi Merdan Ovalıoğlu yaklaşık 18 gündür PKK’nın elinde tutsak. Ama bu Ovalıoğlu ailesinin ilk felaketi değil... Beşincisi olmak üzere...

Bu aileye beşinci defa felaket yaşatmayın

Ovalıoğlu ailesinin 18 yaşındaki ferdi Merdan Ovalıoğlu yaklaşık 18 gündür PKK’nın elinde tutsak. Biri sandık cinayetine giden, dedesi kahırdan vefat eden Merdan Ovalıoğlu’nun ailesinin yaşadıkları Türkiye’nin felaket tarihi gibi. İnsan Hakları Derneği ve Maden Mühendisleri PKK’ya seslenerek Merdan’ın derhal serbest bırakılmasını istiyor. Çağrı ortak: “Ailenin beşinci felaketi olmasın.”

Aile sandık cinayetiyle gündeme geldi

14 Haziran 1972 günü akşam saat 21.30'da bir sandıkla Paşabahçe'de sahilde bekleyen bir genç kız önce pek dikkati çekmiyor. Yolu kesen otomobilde bulunan iki polis kıza sandıkta ne olduğunu soruyor. O zaman 21 yaşında, Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Bölümü Kimya Şubesi üçüncü sınıf öğrencisi Banu Ergüder, “Kitaplarım var” cevabını veriyor ama polisler bu cevaba inanmıyor, genç kızın taşıdığı sandığını açınca donakalıyorlar. Sandıkta örgüt arkadaşları tarafından öldürülen ve cesedi parçalar halinde sandığa yerleştirilen Adil Ovalıoğlu bulunuyor. Sandık Paşabahçe’den denize atılmak üzereyken fark ediliyor. Ergüder polisteki sorgusunda, Ovalıoğlu'nun kendisine tecavüz etmek istediği için başına lobutla vurduğunu, yere düşen tabancasıyla üç el ateş ederek öldürdüğünü söylüyor ancak bu ifade Siyasi Şube polislerine inandırıcı gelmiyor. Daha sonra yapılan soruşturmada cinayeti örgütsel anlaşmazlık nedeniyle aynı üniversite öğrencilerinden Zeynel Altındağ'ın işlediği ortaya çıkıyor. Sıkıyönetimce aranan Adil Ovalıoğlu'nun öldürülmesine adı karışan Garbis Altunoğlu da daha sonra yakalanıyor. Bu cinayet nedeniyle Banu Ergüder, Garbis Altunoğlu, Zuhal Aksoy ve Mehmet Ümit Necef, İstanbul 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanıyor. Kimileri idam, kimileri ömür boyu hapis cezası alıyor. Bu Ovalıoğlu ailesinin ilk felaketi.

Dede kahrından vefat etti

Adil Ovalıoğlu’nun kardeşi Sami Ovalıoğlu’da 1976 yılında Ankara’da Yükseliş Koleji önünde öldürüldü. Sami Ovalıoğlu’nun Ankara'da Abdullah Çatlılar'ın kurduğu örgütün kurbanı olduğu söylendi. Bu ailenin ikinci feryadıydı. Sami'nin öldürülmesinden sonra Tokat'ta tüccarlığa soyunup, çocuklarını büyük şehirlerde okutmaya azmetmiş baba Aziz Ovalıoğlu ağıtlar yazdı, ağlayarak kapı kapı dolaştı. Birkaç ay sonra, iki yavrusunu yitirmenin acısına dayanamayarak o da vefat etti. En büyük abi, Rüştü Ovalıoğlu, yıllarca acı çektikten sonra bir yol kazasında can verdi... Bu ailenin dördüncü felaketiydi.
Anne Meliha Ovalıoğlu Kanlı 77 bir Mayıs'ına çocuklarının anısı için katıldı. Taksim meydanında ölümden kaçmak için değil, yanındaki insanlara cesaret vermek için süründü. Çocuklarının arkadaşlarına, Adili'nin, Sami’sinin anısına en lezzetli mantılarını, saç kavurmalarını yedirdi... Yaşadıklarından sonra, kulakları dünyanın sesine küstü, kendi halinde gökyüzüne uçtu gitti...Bu acıya kızı Dilber hiçbir şey diyemedi. Onun kocasının da gözü görmez oldu...

“Beşinci felaket olmasın”

Geçmişi felaketle dolu bu aile şimdi başka bir felaketle uğraşıyor. Bu ailenin fertlerinden Muhittin Ovalıoğlu’nun oğlu 18 yaşındaki oğlu Merdan Ovalıoğlu şimdi PKK’nın elinde tutsak. 12 Ekim 2008 tarihinde Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Kırklar köyü civarında bulunan krom maden ocağını işletmek isteyen Erkan Meriçli, yanına teknik analiz için daha önce bölgede çalışmış olan maden mühendisi Muhittin Ovalıoğlu, eşi Şengül Ovalıoğlu ve 18 yaşındaki oğlu Merdan Ovalıoğlu'yla beraber ocağa gitti. Maden ocağında yapılan incelemenin ardından Pülümür'e dönmek üzere yola çıkan Erkan Meriçli ile Ovalıoğlu ailesini yolda silahlı bir grup durdurdu. PKK'lı olduğunu söyleyen silahlı kişiler, Muhittin Ovalıoğlu'nun oğlu Merdan Ovalıoğlu'nu kaçırdı. Olay üzerinden 18 gün geçmesine rağmen Ovalıoğlu'ndan hiçbir haber alınamadı. Kaçırılan Merdan’ın babası Muhittin Ovalıoğlu ve annesi Şengül Ovalıoğlu, önceki gün Pülümür Cumhuriyet Savcılığı’na verdikleri ifade de çocuklarının maden ocağının eski işletmecilerine karşılık kaçırıldığını söyledi. Çocuklarından hiçbir haber alamadıklarını ve öldürülebileceğinden kaygılandıklarını belirten Ovalıoğlu ailesi, İHD Diyarbakır Şubesi'nden yardım istedi.

Telefonla ulaştığımız baba Ovalıoğlu, kaçırılma hikayesini anlatırken “PKK'lılar madenin eski sahiplerini tanıyorsunuz, o kişiler bulup getirene kadar oğlunuz elimizde kalacak” dediler. Ben de başına bir şey gelmesin diye Erkan Meriçli’nin madeni alan kişilerden olduğunu söylemedim. Çocuğumu alıp gittiler hiçbir şey yapamadık” dedi. Daha sonra Erkan Meriçli’nin PKK’lılarla görüşmesi için kendisini ikna ettiğini ve Meriçli’nin de PKK’nın elinde üç gün kaldıktan sonra serbest bırakıldığını anlatan baba Ovalıoğlu, oğlunun bırakılmadığını söyledi. Oğlunun bırakılması için eşiyle beraber PKK’nın komutanıyla dağa gidip konuştuklarını söyleyen Ovalıoğlu, “Eşime çocuğumu göstermedikleri gibi madenin eski sahibinin gelmesini istediler” dedi.

İHD: “Serbest Bırakılsın”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da olaya dikkati çekmek için basın toplantısı düzenledi. Torun, Tunceli'de 15 gün önce kaçırılan maden mühendisi bırakılırken, oğlunun hala bırakılmadığını belirterek, gencin derhal serbest bırakılmasını istedi. Daha önce de bazı meslektaşlarının benzer olaylarla karşılaştığını belirten Torun, maden mühendislerinin genellikle ülkenin en ücra köşelerinde, dağ başlarında görev yaptığına işaret etti. Maden mühendislerinin çok zor koşullarda görev yaparak yeraltı kaynaklarımızın değerlendirilmesi için mücadele verdiğini anlatan Torun, şöyle dedi: "Odamız; amacı ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin masum insanlara yönelik saldırıları nefretle kınamış, barışın ve kardeşliğin egemen olduğu bir ülkede bir arada yaşamanın herkesin yararına olacağını sürekli olarak vurgulamıştır. Yaşam hakkının vazgeçilmez olduğunu, hangi amaçla alınmış olursa olsun, gencin serbest bırakılmasını ve sivil vatandaşlara yönelik bu tür saldırıların son bulmasını bekliyoruz” dedi. İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Elbey’de, yaşam hakkının vazgeçilmez olduğunu belirterek, hangi amaçla alınmış olursa olsun, gencin serbest bırakılmasını istedi.

 Nevzat Çiçek/Taraf



Bu haber 1,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs