En Sıcak Konular

Öcalan'ın projesi Meclis'e girdi

29 Ekim 2008 12:30 tsi
PKK başının istediği proje Meclis'te tepki yarattı. Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılmasını öneren proje DTP eliyle Meclis'e girdi.

Terörist Abdullah Öcalan tarafından ortaya atılan ve DTP tarafından dillendirilerek 2. Olağan Kongre'de kabul edilen "Demokratik Özerklik Projesi" Kürtçe, Türkçe ve İngilizce broşür halinde hazırlanarak milletvekilleri ve bakanlara gönderildi.

Türkiye'nin siyasi idari yapısında reform yapılması istenen projede, Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılması, her bölgenin kendi sembollerine izin verilmesi isteniyor.

HER BÖLGENİN RENGİ VE SEMBOLÜ OLSUN

Kamuoyuna açıklandıktan sonra tartışma yaratan ve tepkiye neden olan Demokratik Özerklik Projesi, "Kürtler ne istiyor" sorusuna cevap veriyor.
Türkiye'nin siyasi ve idari yapısında reform yapılması istenen projede, önce yeni bir anayasa yapılması, Türkiye'nin üniter yapısına saygı gösterilmek şartıyla, yerel ve bölgesel özerk yapıların önünün açılması, resmi dil ve bayrağın bütün Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine ait sembolleri ve renklerine izin verilmesini öngörüyor.

TÜRKİYE'NİN 20-25 BÖLGEYE AYRILMASI İSTENİYOR

Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılması istenen projede, her bölgenin kendi ismi ile adlandırılacağı yeni bir yönetim biçimi oluşturulması, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi, valilerin halk tarafından seçilmesi talep ediliyor.

Kürt dili ve kimliğinin anayasal güvenceye alınması istenen projede, "Trabzon, Diyarbakır, Van, Erzurum gibi illerin bölgesel metropoller ilan edilmesi, Kuzey Irak yönetimi ile dostane ilişkiler geliştirilmesi, yerel kaynakların yerel yönetimlere aktarılması" önerileri sıralanıyor.

ASKER PKK OPERASYONUNU DURDURSUN

Projede, açıkça dile getirilmese de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik sürdürdüğü operasyonlara son verilmesi ve çatışmasızlık ortamının yaratılması için yeni bir anayasa yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, "çatışan taraflar arasında arabulucu rolü oynanabileceği", sivil toplum örgütlerinin çatışmasızlık ortamına destek sunabilecekleri ifadelerine yer veriliyor.

CHP’Lİ ÖZYÜREK’TEN TEPKİ

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, DTP’nin Meclis’te milletvekillerine dağıttığı ve “sarı, kırmızı, yeşil" tonların dikkat çektiği kitapçığa tepki gösterdi.

Meclis’te ilk kez Kürtçe bir kitapçık dağıtıldığını belirten Özyürek, “İlk Kürtçe programın dağıtılmış olması önemli bir unsur. Ama içeriği daha da önemli. Burada demokratik özerklik adı altında eyalet sistemi öneriliyor" dedi.

 



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs