En Sıcak Konular

Eyvah! Bir af teklifi daha verildi

29 Ekim 2008 12:16 tsi
AK Partili bir milletvekili, Rahşan affına benzer bir yasa teklifi verdi. Eğer yasalaşırsa PKK'lılar bile serbest kalabilir.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, şartla salıverilmeden; mahkumların yanı sıra hükümle birlikte tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilenlerin de yararlanabilmesi için kanun teklifi verdi.

Üskül'ün, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik öngörüyor.

Teklife göre, şartla salıverilmeden; mahkumların yanı sıra hükümle birlikte tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilenler de yararlanacak.

Teklifin gerekçesinde, kanunda, mahkumiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamayacağı, şartla salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun, kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerektiği belirtildi.

Bu düzenleme gereğince, yargılama sonunda mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmesiyle, sanığın hükümlü statüsü aldığı, cezanın hürriyeti bağlayıcı olması durumunda da hükümlünün şartla tahliye hükümlerinden yararlanabildiği kaydedildi.

Buna karşılık, duruşmaları tutuklu olarak devam eden veya hükümle birlikte tutuklanan sanıkların, duruşmaları sona erip hükümden, kararın kesinleşmesine kadar geçen süre içindeki durumları hükümözlü tutuklu veya hükmen tutuklu adı verilen kişilerin, şartla salıverilme hükümlerinden yararlanamadığı anımsatıldı.

Bu durumun, Anayasa'da yer alan hukuk devleti, insan haklarına saygılı devlet, eşitlik ve adil yargılanma hakkı ilkelerine aykırı olduğu ifade edildi.

Aleyhlerindeki dava gecikmeden sona eren ve aleyhlerindeki hüküm kesinleşen hükümlülerin şartla salıverilmeden yararlanırken, hükümözlü tutukluların, Yargıtay aşamasının uzunluğu gibi nedenlerle bundan mahrum edilmelerinin haklı ve kabul edilebilir yanının bulunmadığı belirtildi.

AA



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs