En Sıcak Konular

Kerkük'te 'maraza' çıkar mı?

29 Ekim 2008 11:36 tsi
Kerkük'te 'maraza' çıkar mı? Bölge gerçeklerine en vakıf iki ülke, farklı kaynaklardan (!) işaret fişeği atıyor. Gerçi aydınlatma biraz flu ama konu tehlikeli. Eğer dedikleri olur da, korkulan başa gelirse, karışmayacaklar! ‘İkimiz’ karışalım diye? İyibilgi Ankara

Hem orijinal kaynaklar farklı hem de “alıntı” yapan kaynaklar. Önce bu yeni ama-bilinmeyen değil-konuyu söyleyelim. İngiliz “Uluslararası Kriz Grubu”, Kerkük’le ilgili bir analiz yayınladı.

Daha doğrusu tahmin, öngörü mahiyetinde bir ikaz. Buna göre, bölgedeki petrol kaynakları yüzünden bir Kürt-Arap savaşı çıkabilir. İlk başta bu okumayı, alışıldık, Irak’ta her gün yaşanan sıradan gelişmelerin bir uzantısı sayabilirsiniz.

Bu kez durum farklı

Irak zaten her an bir sorunun çıkmasına teşne bir ülke olduğu gibi, Kerkük de yıllardır söylenen çekişmelerin önemli bir parçası. Bu yüzden ikazı, göz ardı etmek olası.

Ama bu sefer durum biraz daha farklı gibi. Çünkü, ülkede en korkulan Sünni-Şii çatışmasından daha kritik görülen bu ihtimal gerçek olur ise, Türkiye ve İran’ın bölgeye müdahale ihtimali de değerlendiriliyor raporda.

İşte bu tam bir felaket senaryosu sayılabilir. Çünkü raporun “diline” göre, bu çatışma, sanki İran ve Türkiye’nin beklediği bir şey gibi değil, onları “içine çekebilecek” bir risk olarak sunuluyor.

Esasen bu halde bile uyarıyı kulak ardı etmek mümkün. Çünkü bu ve benzer konular da bölgeye ilişkin olarak sık dillendiriliyor. Ama bir başka önemli ikaz fişeği “aynı zamanlama” ile ortaya çıkmasaydı.

ABD: “Karışmayız!”

Bölgedeki durum şu; Kerkük’te Kürt, Arap ve Türkmenler’den oluşan yaklaşık 1 milyonluk nüfus yaşıyor. Aralarında zaten sorunlar var ama bir de bölgenin en büyük petrol kaynağının üzerinde bulunması sorunu iyice ağrılı hale getiriyor.

Bu çok katmanlı ve yönlü tehlikeler yüzünden, yerel seçimler ve petrol gelirlerinin paylaşılması türünden siyasi/hukuki kararlar da uygulanamıyor.

Hal böyle iken, yukarıda aktardığımız raporun basına yansıması ile aynı zamanda bir başka bilgiye ulaşıyoruz. Bu bilgiye göre coğrafya “az” değişiyor ama taraflar aynı kalıyor!

ABD’nin en büyük gazetelerinden New York Times şöyle yazıyor; “Geçen hafta ülkedeki ABD askeri yetkililerle Irak hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi üyeleri ard arda görüşmeler yaptı. Musul’da Arap ve Kürt çatışması çıkabileceğini belirten General Raymond Thomas, ‘böyle bir durumda tarafsız kalacaklarını’ kaydetti.”

Anlaşılıyor ki ABD ve İngiltere birbirini ya teyit ediyor veya böyle bir gelişmeye hazırlık yapıyor. Ama burada önemli nokta hala, “Türkiye ve İran” meselesi. ABD kaynaklı bilginin içinde buna ilişkin ipucu yok gibi.

Yoksa var mı? ABD’li generalin söylediği “biz karışmayız” sözü, “kim karışır” sorusunu sürüklüyor! Zaten şöyle de sorulabilir, Irak sınırları içinde gerçekleşebilecek böylesi bir vahim olaya, üstelik konunun içinde petrol de varken, Washington nasıl karışmaz?

iyibilgi.com



Bu haber 1,416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,849 µs