En Sıcak Konular

29 Ekim 2008 11:01 tsi
Ve Dugin Ergenekon'a sırtını döndü

Rus silah ihracat firması Rosoboronexport'un satış sorumlusu olduğu kaydedilen eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Levent Ersöz'ün Ergenekon terör örgütü zanlısı olarak aranırken Rusya'ya kaçması dikkatlerin Moskova'ya çevrilmesine neden oldu. Ardından Dugin'den Ergenekon'a destek haberleri gündeme gelmeye başladı. Ergenekon'a Rusya desteği imajı önce uzmanların suçlu bulunması durumunda Ersöz'ün iade edilebileceği yönündeki açıklamaları ile, ardından da Dugin'in Ergenekon'la ilişkisinin olmadığı gerçeğinin ortaya çıkması ile yıkıldı.

ABD'nin Soğuk Savaş sonrası oluşturduğu tek kutuplu dünyanın jeopolitik ve ekonomik açıdan varlığını yitirdiğini, yerine çok kutuplu ve çoğulcu bir anlayışın hakim olması gerektiğini savunan Moskova Devlet Üniversitesi öğretim görevlisi Dugin, Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu. Hakkında bugüne kadar basında yer alan bilgilerden çok farklı açıklamalarda bulunan Rus uzman kendisinin Ergenekon örgütünü basından duyduğunu, bu örgütle hiçbir ilişkisinin olmadığını söyledi.

Kendisi ile ilgili çıkan haberleri eleştiren Dugin, "Ben hiçbir zaman Ergenekoncu olmadım. Bu örgütün fikir babası hiç değilim. Bu örgüte destek vermem de söz konusu değil. Sadece Avrasya hareketini savunuyorum. Ergenekon örgütü ile ilgili olarak sanık sandalyesinde oturan bazı insanlarla Avrasya hareketi çerçevesinde bir araya geldik. Ancak bu entelektüel yaklaşımın ötesine geçmedi. Bu örgütün varlığından hiçbir zaman haberim olmadı. Ergenekon için avukatlık hiçbir zaman yapmam.'' dedi.

Kendisinin bu insanlar için Rus istihbaratı ile arabulucuk yaptığı yolundaki iddialara da tepki gösteren Dugin, "Bunlar da doğru değil. Ben mahkemeye gelerek Ergenekon'la bağlantım olmadığını anlatabilirim dedim. Yoksa Ergenekon örgütü üyelerini savunurum demedim. Yine tekrarlıyorum, gerekirse Türkiye mahkemelerine gelerek hakkımdaki iddiaların yalan olduğunu söylemeye hazırım." ifadelerini kullandı. Kriminal örgütlere destek verme gibi bir düşüncesinin asla olmayacağını kaydeden Dugin, Avrasya hareketini ve Ergenekon davasında yargılanan isimlerle ilişkisini ise şu şekilde özetledi: "Biz içinde yaşadığımız coğrafyada çok kutuplu anlayışın yansıması olan bir Avrasya düşüncesi geliştirmek istiyoruz. Bu kuruluş yasal, şeffaf ve demokratik bir yapıdır. Rusya ve Türkiye'nin daha çok yakınlaşmasını öngörüyoruz. Bu düşünce ve platform çerçevesinde Türkiye'de karşımıza İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve diğer ulusalcı insanlar çıktı. Bunların anti-Amerikancı bir açılımları vardı. Ben kendi ideolojik yaklaşımımı muhafazakar olarak tanımlayabilirim. Ancak Perinçek Bolşevik düşüncelere sahip. Kemal Alemdaroğlu ve diğer birkaç isimle de görüşmelerimiz oldu. Bu sadece Avrasya anlayışı çerçevesinde kaldı. Bunlar bölgemizi ilgilendiren konular. Rusya resmî doktrin olarak çok kutuplu dünyayı savunuyor. Stratejik ittifaktan ziyade bir felsefe bu."

'Ne radikal bir devrim ne de terör örgütü gibi konuların kendisi ile görüşülmediğini' savunan Rus stratejist, "Türkiye'de birçok toplantıya katıldım. Kendim de Moskova'da birkaç toplantı düzenledim. Ancak bu insanlar kendi ülkeleri için uygulamada farklı metodolojiler geliştirmişlerse bunu bilmiyorum." şeklinde konuştu. Bir NATO üyesi olan Türkiye üzerinde ABD'nin etkisinin olduğunu, ancak Rusya'nın böyle bir hedefi olmadığını savunan Rus bilim adamı şöyle devam etti: "Rusya İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye üzerinde etkili olamadı. Bugün ise hiçbir zaman Türkiye üzerinde emperyalist ya da ideolojik bir açılımı olamaz. Biz de kendi devletimizi kurmaya çalışıyoruz. Türkiye'yi ne düşman ne de yönlendirilmesi gereken bir güç olarak görüyoruz. Türkiye'de anti-Amerikancı bir kesimin olduğu gerçek. Objektif olmak gerekirse bize bu anti-Amerikancılar yakın geldi. Aslında konu Rusya'nın bölgedeki arayışından çok, bu çevrelerin Rusya'da arayış içinde olması ile başladı."

Türkiye'nin doğusu ile ilgili haritanın yeniden çizilmesi ve Rusya'nın arka bahçesinde pan-Türkist bir politika yürütüldüğü ile ilgili düşüncelerini değiştirdiğine işaret eden Dugin, "İki ülkenin de birbirlerine karşı gizli ajandaları yok. Türkiye'nin Rusya'nın Ortadoğu bölgesinde en önemli stratejik ortağı olması gerektiğini düşünüyorum. Karşılıklı toprak bütünlüğüne saygı duyuluyor. Türkiye, Türkçe konuşan halklar üzerinde Rusya karşıtı bir kampanya yürütmüyor. Moskova'nın da eskiden olduğu gibi PKK ve Kürt bölgesinde bir çalışması yok. Moskova resmî olarak PKK'yı terör örgütü olarak tanımasa da hiçbir destek verilmediğini söyleyebilirim." açıklamasında bulundu.

zaman



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,603 µs