Cumhuriyetimiz 85 yaşında | " /> Cumhuriyetimiz 85 yaşında | "/>

En Sıcak Konular

Cumhuriyetimiz 85 yaşında

29 Ekim 2008 08:54 tsi
Cumhuriyetimiz 85 yaşında Atamızın armağanı 85 yaşında.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85'inci kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Başkent Ankara'da binlerce vatandaş Anıtkabir'e akın etti.

Ankara dışından otobüslerle gelen vatandaşların da bulunduğu çok sayıda kişi, Atatürk'ün kabrine kırmızı-beyaz karanfiller ve Türk bayrakları bıraktı.

Bazı vatandaşlar dua etti, saygı duruşunda bulundu, bazıları ise gözyaşlarını tutamadı.

Ziyaretçi akını nedeniyle Anıtkabir'in her iki kapısı ile müze ve mozole önünde uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşlar üstleri aranarak içeri alındı.

Türk bayrakları ve Atatürk resimleri taşıyan vatandaşlar, Atatürk mozolesi, Misakı Milli Kulesi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra fotoğraf çektirdi. Bazı vatandaşların kırmızı ve beyaz renklerin ağırlıklı olduğu kıyafetler ile üzerinde ay ve yıldız ile Atatürk fotoğrafının bulunduğu giysiler giydi.

Her yaştan vatandaş Anıtkabir'in ziyaretçileri arasındaydı. Yaşlıların yanı sıra anne ve babalarıyla gelen ellerinde Türk bayrakları taşıyan minik ziyaretçiler de dikkat çekti.

Askerlerin nöbet değişimi de ziyaretçiler tarafından alkışlar eşliğinde yapıldı. Nöbet değişimi sırasında vatandaşlar askerlerin fotoğrafını çekti.

Bazı vatandaşlar Atatürk'ün silah arkadaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrine çiçek  bıraktı. Bu arada, gösteri uçuşu yapan "Türk Yıldızları" da vatandaşlarca alkışlanarak, beğeniyle izlendi.

TÖRENLER

ANITKABİR

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Ulu Önder'in kabrine, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

"Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz. Bize emanet ettiğin Cumhuriyeti gösterdiğin istikamette daha da yücelteceğimize ve işaret ettiğin muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağımıza söz veriyoruz. Ruhun şad olsun."

Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler,  Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptı.

Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Kuvvet Komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YSK Başkanı Muammer Aydın, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu, milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, RTÜK Başkanı Zahid Akman, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

TBMM

Cumhurbaşkanı Gül, ardından TBMM'de kutlamaları kabul etti. Tören kıtasını selamlayan Gül, tebrikleri kabul etmek üzere Tören Salonu'na geçti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün hemen ardından TBMM'ye gelen Başbakan Erdoğan, kutlamalar başlamadan önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile bir süre sohbet etti. Erdoğan ve Başbuğ'un sohbetine daha sonra TBMM Başkanı Toptan da katıldı. Kabul töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saat 09.30'da başladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP'li milletvekilleri, törene, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törenin ardından gazetecilere dönerek, "Halkımızın, milletimizin, Türkiye dışındaki Türklerin ve sizin bayramınızı kutluyorum" dedi. Gül, doğum gününü kutlayan gazetecilere de teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan da Gül'e tebriklerini ilettikten sonra TBMM'deki makamına geçerek, bir süre kaldı. RTÜK Başkanı Zahid Akman ise çıkışta, gazetecilerin, malvarlığıyla ilgili sorularını, "İyi Bayramlar" dilerek, yanıtsız bıraktı.

AKM

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde de (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi.

Renkli sisler eşliğinde paraşütçüler, Türk bayrağı, Atatürk posteri ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribünü önüne gelerek, açtı.

Karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik harekatı gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonuna bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı izci grupları ile Başkentteki bazı okullardan gelen öğrenciler tören alanından geçti.

Geçit töreni, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle sürdü.

TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pisti terk etmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü ile Ankara Kulübü Seğmenleri tören geçişi yaptı.

Motorize polis birlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekipleri, Kızılay'a ait araçların geçişini, Sivil Savunma araçlarının geçişleri izledi.

Türk Kara Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler de geçişte bulundu.

Pistten Leopard-1 ve M-60 tanklarından birer bölük geçerken, UH-1, Cobra, Skorsky ve Couger helikopterleri de aynı anda pist üzerinden geçişlerini gerçekleştirdiler. Bunu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-16 ve F-4 savaş uçaklarının kollar halinde uçuşu takip etti.

AKM Tören Alanı'ndaki resmi geçit, Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisi ile tamamlandı.

Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı. Tören alanında tarihteki Türk devletlerinin bayrakları da yer aldı. Başbakan Erdoğan'ın tören süresince konuk Pakistan Başbakanı Gilani ile zaman zaman sohbet ettiği görüldü.

Etkinlikler

Ankara Valiliği'nden bildirilen Cumhuriyet Bayramı kutlama programına göre etkinlikler, bugün Kara Harp Okulu Eğitim Arazisi içinden saat 13.00'te 21 pare top atışıyla başlayacak.

Ulus, Sıhhiye ve Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Atatürk anıtlarına Valilik, Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kurum ve kuruluşlar adına çelenk konulacak.

TBMM'deki kabul töreninin ardından Atatürk Kültür Merkezi tören alanında saat 11.15'te resmi geçit töreni düzenlenecek. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak.

Türk Hava Kuvvetleri "Türk Yıldızları" da Ankara semalarında hava gösterisi gerçekleştirecek.

Resmi geçit töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

Liderlerin bayram mesajları ise özetle şöyle:

Birlikte mücadele

Abdullah Gül (Cumhurbaşkanı) Türkiye, ülkenin bölünmez bütünlüğünü, milletin birlik ve beraberliğini tehdit eden teröre karşı uzun soluklu bir mücadele yürütmektedir. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde, birlik ve beraberlik içinde yürütülen bu mücadele sonucunda, terör tehdidinin ülke gündeminden çıkarılacağına eminim.

Çağdaşlık ideali

Köksal Toptan (TBMM Başkanı) 85 yıldır bizlere ilham vermeye devam eden Cumhuriyetimizin temelinde, milletimizin özgürlüğe olan inancı ve çağdaşlaşma ideali yatmaktadır. Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Türkiye, eşsiz fedakarlıklar sonucu birlik ve beraberlik içerisinde kurduğu Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmayı başarmış bir ülkedir.

Kenetlenelim

Tayyip Erdoğan (Başbakan) Bugün, Atatürk’ün ’en büyük eserim’ dediği cumhuriyet değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Ben, etnik kökeni, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun hiç bir vatandaşımızın devletine, milletine, bayrağına, vatanına ve Cumhuriyet değerlerine sadakatinden asla şüphe duymuyorum. Unutmayalım ki, biz, en zor zamanlarında dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir milletiz.

Aynı milletiz

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı) Cumhuriyet projesi bir toplumu, bir tarihi değiştirme, yenileme amacıyla gerçekleştirilmiş dünyanın en iddialı projelerinden birisidir. İşte bu nedenlerle günümüz, ’Cumhuriyet de bizim, demokrasi de, Atatürk de bizim, laiklik de, inancımız da bizim, dinimiz de, Kürdümüz, Lazımız, Çerkezimiz, Boşnağımız da bizim, alevimiz ve sünnimiz de’ deme günüdür. Cumhuriyetimizin 85. yılında, ’hepimiz aynı milletin, Türk milletinin bir parçasıyız’ deme kıvancıyla hem içte hem dışta başta terör olmak üzere ortak düşmanlarımıza birlikte tavır almalı, karşı koymalıyız.

Kaoslu kutlama

Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı) Milli siyaset anlayışı; karanlık odakların güdümünde, yerini adeta işgal yıllarındaki mandacı zihniyete terk etmiş ve ülke bütünlüğü büyük bir tehditle karşı karşıya bırakılmıştır. Alçakça ve sinsice sürdürülen psikolojik faaliyetler sonucu asil Türk gençliğinin ’düşünemez, üretemez, gelecekten kaygılı ve olanlara kayıtsız’ bir konumda olması hedeflenmiştir. Cumhuriyetimizin 85. yıl dönümünü, ne hazindir ki böylesine kaoslu bir ortamda kutluyoruz. Bu girdaptan kurtuluşumuzun reçetesi şudur: Milli menfaatlerimizin çerçevesinde, hiçbir siyasi kaygı taşımadan kenetlenmek.

hurriyet

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,175 µs