''dolar'' uyarısı | " /> ''dolar'' uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Putin'den Çin'e ''dolar'' uyarısı

28 Ekim 2008 21:45 tsi
Putin'den Çin'e ''dolar'' uyarısı  
Rusya Başbakanı Vladimir Putin Çin'in ülkelerinde inşaat, kereste, makine yapımı ve havacılık alanındaki yatırımlarını memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek, iki ticari ortağın doları daha az, kendi ülke paralarını daha fala kullanmaları gerektiğini

Putin, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Çin şirketlerini 2014 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Soçi kentindeki binaların inşaatına katılmaya davet etti.

Çin'in bu tip büyük organizasyonları düzenlemede daha deneyimli olduğunu ifade eden Putin, ''Çinli şirketlerin Soçi'deki spor binaları ve altyapı inşatları ihalelerinde aktif şekilde yer almasından memnuniyet duyarız'' diye konuştu.

Putin, Çinli şirketlerin kerestecilik ve makine yapımı alanlarında da yatırım yapabileceğine dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de giderek arttığını ve bu yıl sonunda 50 milyar dolar civarında olması beklenen ticaret hacminin bir kaç yıl içinde 80 milyar dolara yükseltilebileceğini kaydetti.

Rusya ve Çin'in ABD dolarından ziyade kendi para birimleriyle daha fazla ticaret yapma olasılığı konusunda düşünmesi gerektiğini vurgulayan Putin, ''Dolara bağımlı dünya ciddi sorunlar yaşıyor. Karşılıklı ticarette ödeme sistemini geliştirme üzerinde düşünmeliyiz. Ulusal para birimlerini daha geniş kullanmayı da göz önünde bulundurmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Bu arada, iki başbakanın görüşmesi çerçevesinde Rus ve Çinli yetkililer iki ülke arasında yeni bir boru hattı döşemeyi öngören bir anlaşmaya da imza atarken, boru hattı projesinin ne zaman hayata geçirileceği konusu netlik kazanmadı.

-''RUSYA STRATEJİK ORTAK''-

Wen de yaptığı açıklamada, Putin ile görüşmesinde küresel krizle mücadele yolları konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, ''Rusya ve Çin ilişkileri stratejik ortaklık ve karşılıklı güvene dayanan yeni bir seviyeye ulaştı'' ifadelerini kulandı.

Mali piyasalar konusunda stratejik işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyleyen Wen, ''makro ekonomik politikalarımızı koordine etmek için enformasyon işbirliğini artırmamız gerekiyor'' dedi.

Wen, küresel mali altyapıda reform yapılmasının önemli olduğunu belirterek, ''Bunun için en uygun zaman şimdi. Küresel para birimi sistemini değişik para birimlerinin kullanımını destekleyerek çeşitlendirmeliyiz'' diye konuştu.

Putin ile kriz dönemlerinde iki ülke kaynaklarının nasıl kullanılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Wen, şunları kaydetti:

''Görüşmemizde mali ve ekonomik krize karşı direnç gösterebilecek güçlere katılımın yanı sıra, mali işbirliğimizi güçlendirme konularına özel bir önem zaman ayırdık. Bu ulusal ekonomilerimizi daha istikrarlı hale getirilmesine yardımcı olacak. Mali ve nakit piyasalardaki istikrara katkıda bulunacak.''

-''ÇİN'DEN RUS PETROL ŞİRKETLERİNE KREDİ''-

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, Rus Transneft ve Çin Ulusal Petrol Şirketi'nin Sibirya petrolünün Çin'e ulaşmasını sağlayacak yıllık 15 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olacak yeni boru hattı anlaşmasını imzalamasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus petrol şirketlerinin verdiği petrolü artırması karşılığında Çin'den önemli miktarda kredi alacaklarını söyledi.

Seçin, Çin'in vereceği kesin kredi miktarının bireysel projelere bağlı olduğunu belirterek, ''Bu kredi için önemli projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Kredinin miktarı projelere bağlı olacak. Ancak ciddi bir miktar olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

Kredi miktarı konusunu Çinli yetkililerle görüşüp görüşmedikleri sorusuna net bir yanıt vermeyen Seçin, Rus ve Çinli şirketlerin işbirliği önerilerini 25 kasıma kadar teslim etmeleri gerektiğini kaydetti.

Seçin, Çin'e verdikleri petrol miktarını artırmayı planladıklarını belirterek, dünya genelinde düşen petrol fiyatlarının Rusya için bir sorun oluşturmadığını ifade etti.

Bu arada Petrol sanayindeki kaynaklar, Çin'in, Rus petrol şirketleriyle 20-25 milyar dolarlık kredi görüşmesi yaptığını kaydettiler. Kaynaklar, Çin'in, vereceği kredi sayesinde önümüzdeki 20 yıl içinde yılda 15 milyon ton olmak üzere toplam 300 milyon ton Rus petrolünü almasına olanak sağlayacağını kaydettiler. Uzmanlar, Çin'in Rusya'dan alacağı bu miktardaki petrolün Pekin'in yıllık petrol ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacağına dikkat çekiyorlar.

star




Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,960 µs