En Sıcak Konular

HAMAS'tan Abbas'ın açıklamalarına tepki

28 Ekim 2008 15:16 tsi
HAMAS'tan Abbas'ın açıklamalarına tepki Abbas, HAMAS haricindeki tüm Filistinlileri, Mısır arabulucuğunda görüşmelere katarak, Fetih- HAMAS sorunun çözmeye çalışıyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas ve Fetih arasında güç mücadelesini sona erdirme ve bütün Filistinli gruplar arasında uzlaşmaya varma konusunda Mısır'la bir anlaşmaya vardığını söyledi.

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Abbas, anlaşmanın detayları hakkında bilgi vermedi. Abbas, bölgedeki son gelişmeler hakkında Suudi liderlere bilgi vermek üzere yakında Suudi Arabistan'a gidecek.

İsrail gazetesine göre, Mahmud Abbas'ın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklama Hamaslı yetkilileri şaşırttı. Hamaslı yetkililer, Fetih ile ile krizin sona erdirilmesi hakkında herhangi bir gelişme farketmediklerini söylediler.

Mısırlılar, Hamas ve Fetih arasındaki anlaşmazlığa son vermek amacıyla önümüzdeki ay Kahire'de, bütün Filistinli grupların katılacağı bir ulasal uzlaşma konferansında ev sahipliği etmeyi planlıyor.

Abbas yaptığı açıklamada, "Ulusal uzlaşma programı konusunda Mısırlı kardeşlerimizle anlaşmaya vardık. Mısır'daki kardeşlerimiz bunun detaylarını sonra yayınlayacaklar. Bütün FKÖ gruplarının bizim tamamen desteklediğimiz Mısır programını kabul ettiğini belirtmek istiyorum." dedi.

Hamas Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) üyesi değil ve Abbas; Hamas'ın Mısır teklifini kabul edip etmediği konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Filistinli gruplar arasında herhangi bir anlaşmanın uygulanması konusunda bir güvence alıp almadığı sorulduğunda Abbas, gazetecilere, başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerinin herhangi bir anlaşmanın uygulanması konusunda bütün taraflara baskı yapacağına inandığını söyledi.

2002 Arap Barış Girişiminin tekrar harekete geçirilmesi ihtimalinin İsrail ile görüşülmeye başlanmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Abbas, konuyu geçen hafta Şarm el Şeyh'teki toplantıda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'e teşekkür etti.

Barış girişiminin artık sadece bir Arap teklifi olmadığını aynı zamanda İslami bir teklif olduğunu ve bütün İslam ülkelerinin bunu desteklediğini kaydeden Abbas, bütün gözlerin barış girişiminin üzerinde olması gerektiğini savundu.

Abbas, barış girişiminin 1948'den beri Filistinliler'e sunulan en değerli hediyelerden biri olduğunu ileri sürdü.

İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmedikçe Arap ve Müslüman dünya ile ilişkilerini normalleştirmeyi beklememesi gerektiğini söyleyen Abbas, "İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye hazır 57 Arap ve İslam ülkesi var. Fakat önce İsrail Lübnan'daki Şaba Çiftlikleri'nden, Golan Tepeleri'nden ve bütün Filistin topraklarından çekilmeli. Cumhurbaşkanı Mübarek bu talebi destekliyor" dedi.

Bu arada, Filistin Yönetimi müzakerecisi Saib Erekat, Filistinlilerin Arap barış planında değişik yapılması girişimlerine karşı olduğunu belirterek barışın sadece İsrail'in 1967'de işgal ettiği topraklardan çekilmesi ile mümkün olabileceğini söyledi.

Abbas'ın Kahire'deki görüşmelerde Hamas ile anlaşmazlığı sona erdirmek konusunda samimiyetini ortaya koyduğunu ifade eden Erekat, "Bölünmelerin ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas darbesinin sona ermesini istiyoruz. Birliği kurmak istiyoruz. Abbas, Mübarek'e Filistinlilerin iç çatışmalarının çözülememesinin Filistinlilere ve Filistin davasına karşı bir suç olarak görüleceğini söyledi." dedi.

Abbas'ın açıklamalarına cevap veren Hamas milletvekili Salah Berdavil, Abbas'ın probleminin Mısır'la değil Hamas'la olduğunu hatırlatarak "Başkan Abbas, Mısırlılarla değil Hamas ile bir anlaşmaya varmalı. Mısır çatışmanın tarafı değil, sadece bir arabulucu. Abbas'ın anlaşmazlığı Hamas ile. Çatışmaya son vermek istiyorsa, Hamas ile bir anlaşmaya varmalı" ifadesini kullandı.

Abbas'ın daha önce Fetih ve Hamas arasında Kahire'de ayrı görüşmeler yapılması ile Mısır teklifini reddettiğini hatırlatan Berdavil, Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın görüşmelere bütün Filistinli grupları katarak Hamas'ın Filistin arenasından dışlamaya çalıştığını söyledi.

Berdavil, "Abbas'ın Hamas ile görüşmeye cesareti olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü İsrail ve Amerika'nın baskısı altında. Bazı danışmanlarla kuşatılmış durumda, bu danışmanlar Hamas'ın isminden bile bahsetmesine izin vermiyorlar. Bu sebeple anlaşma için Mısırla konuşuyor, Hamas ile değil." açıklamasında bulundu.

Dünya Bülteni



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs