Washington bozdu | " /> Washington bozdu | "/>

En Sıcak Konular

Türk-Amerikan ilişkilerini Washington bozdu

28 Ekim 2008 10:43 tsi
Türk-Amerikan ilişkilerini Washington bozdu ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris, Türk-Amerikan ilişkilerinin Bush yönetimi yüzünden bozulduğunu söyledi. Parris, "Başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın Türk halkının gözünde imajı olumlu olacak." dedi.

ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris, ABD Başkanı George W.Bush yönetiminin Türk-Amerikan ilişkilerini "bulduğundan daha kötü halde" bıraktığını; ancak 4 Kasım'daki başkanlık seçimiyle gelecek yeni yönetimin, her kim kazanırsa kazansın, "sırf Bush olmadığı için" Türk halkının gözünde daha olumlu bir imajı bulunacağını söyledi. Bunun da yeni liderin ilişkileri yeniden inşa etmesini kolaylaştıracağını vurgulayan Parriss, yeni Amerikan yönetimine, "Türkiye'yi en üst sıraya koy" tavsiyesinde bulundu. Yeni yönetimden Türkiye'de demokrasiyi desteklemesini de isteyen eski diplomat, "ABD'de yeni yönetim, Türkiye'de, Batı demokrasisinin kurallarıyla oynayanlar ve Türk halkının güvendiği kişilerle çalışacağını açıkça ortaya koymalı. Bir tane Pakistan yeterli." ifadesini kullandı. Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) "Insight Turkey" adlı yayınında Parris'in, "Ortak değerler ve ortak çıkarlar? Türk Amerikan ilişkilerinde Bush mirası" başlıklı yazısı yer aldı. Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Türkiye programını yöneten Parris, 2009'da görevi alacak yeni ABD yönetimine, Türkiye konusunda nasıl bir yaklaşım izlemesi gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Bunların başında, "ABD'nin bölgedeki çıkarlarıyla kesişen ve krizlerden kaçınan tutarlı bir Türkiye politikası geliştirmek ve zaman içinde güvenilir bir işbirliği kurmak' yer aldı. Parris, kendine güvenen bir Türk diplomasisinin Amerikan çıkarlarına tehdit olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. ABD'nin, ortak değerlerden konuşurken, kafasındaki imaj konusunda açık olması ve Türk siyasetinin içine çekilmekten kaçınması gerektiğini vurgulayan Parris, "Kemalistler Washington'ın, AK Parti'yi kullanarak Türkiye'de bir İslami cumhuriyet kurmaya çalıştığına ikna olurken AK Parti destekçileri Bush yönetiminin, İran'da elini serbest bırakmak için Türk ordusuyla işbirliği yaparak partiyi iktidardan uzaklaştırmaya çalıştığından şüphelendi.'' diye yazdı.

Bush yönetiminin, Türkiye ile ilişkilerde yaptığı "hataları"da sıralayan Parris, bunların en başına, "sömürücü miyopluk'' olarak nitelediği, "Türkiye bizim için ne yapabilir?" yaklaşımını koydu. Hatalı politikalarda ikinci sırayı, "Türk çıkarlarına karşı duyarsızlığa" veren Parris, problemli ülkeleri tecrit etme yönünde Washington'dan gelen baskının Ankara'da rahatsızlık oluşturduğunu yazdı.

Terör örgütü PKK'ya karşı ABD'nin eyleme geçmemesini de hatalar arasında sayan Parris, Bush yönetiminin, enerji güvenliği konusunda da meydanı Rusya'ya bıraktığını kaydetti. Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi halinde Mark Parris'in daha etkin rol oynaması bekleniyor.
 
aa



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs