IMF savaşı | " /> IMF savaşı | "/>

En Sıcak Konular

Büyük IMF savaşı

28 Ekim 2008 10:25 tsi
Büyük IMF savaşı TÜSİAD’ın ‘IMF’le anlaşın’ çağrısına Erdoğan ‘ümüğümüzü sıktırmayız’ diye rest çekmişti. IMF savaşı şimdi basına iniyor. Türkiye IMF’le anlaşmalı mı? O büyük savaş manşetlerde yaşanıyor.

Küresel kriz etkilerini tüm dünyada gösterirken Türkiye’de IMF üzerinden ilginç bir kavga yaşanıyor. İlk kez TÜSİAD’ın ‘IMF’le anlaşın’ çağrısıyla başlayan tartışma Erdoğan’ın ‘ümüğümüzü sıktırmayız’ sözleriyle farklı bir boyuta taşındı. Bugün kimi gazetelerin manşetlerine yansıyan tartışmada taraflar netleşiyor.

TÜSİAD'dan acil stand by anlaşması talebi

‘Türkiye IMF ile masaya oturmalı mı’ şeklindeki tartışma 17 Ekim’de TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın hükümetin vakit geçirmeden IMF’le stand-by anlaşması yapması gerektiği şeklindeki açıklamasıyla başladı. Yalçındağ’ın ‘gereksiz zaman kaybediliyor, durum ciddi’ tespiti ise Başbakan Erdoğan’ı kızdırdı. Erdoğan ‘kriz Türkiye’de’ söyleminin toplumun psikolojisini bozduğunu ve ekonomik krizle mücadeleyi zayıflattığını savundu. Erdoğan’ın yaptığı şu açıklama geçtiğimiz gün manşetlere çıktı: IMF krizi fırsat bilip ümüğünü sıkalım derse olmaz.

TÜSİAD kendi parasını mı kurtarmak istiyor

TÜSİAD’ın bu talebi beraberinde bazı eleştirileri de getirdi. Başbakan Erdoğan’ın ‘krizi birileri için fırsata dönüştürecek bir iktidar yoktur bu ülkede’ şeklindeki sözleri manidar bulunurken Yenişafak gazetesi yazarı Fehmi Koru ilginç bir iddiayı gündeme getirdi: "Bazı işadamları paralarını yurtdışına çıkardı. Ama bu paralar krizde battı. Feryat o yüzden..."

Kavga manşetlere taşındı

Diğer yandan ‘IMF kavgası’ basına yansımış durumda. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın aile grubunun gazetesi olan Radikal bugün ilginç bir manşetle çıktı okurlarının karşısına. Radikal gazetesi ‘Bütün döviz krizlerinin anası’ manşetiyle gelişmekte olan ülkelerin –yani Türkiye’nin de- ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu duyurusunu yaptı. Gazetenin bu manşeti şu spotla desteklendi: Ukrayna, Macaristan, Sırbistan, Belarus, İzlanda ve Pakistan IMF kapısında. Şüphesiz bu manşet ve spot Türkiye’ye de aynı kapıyı işaret ediyor.

Ancak bugün çıkan IMF ile ilgili haberler bundan ibaret değil. Sabah gazetesi de ‘ters’ bir manşetle çıktı okurlarının karşısına. Gazete ‘IMF’in ümük sıkma olanı’ manşetinin altında kurumun istediği talepleri yazdı. Bu talepler ‘büyümeyi azaltın, yatırımları frenleyin, özel ödenekten kaçının, sektör teşviki vermeyin, faizi indirmeyin’ şeklinde sıralanıyor.


iyibilgi.com



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs