En Sıcak Konular

Ev sahibi ve kiracılar bu düzenlemeye dikkat!

28 Ekim 2008 10:25 tsi
500 YTL daha fazla kira ödememek için ne yapılmalı?

Vergi kayıplarını önlemek için getirilen kira ödemelerinin bankaya yatırılması zorunluluğu, ayda 40 YTL’ye kadar yükselen havale masrafını gündeme getirdi. Tüketici dernekleri, yılda 500 YTL’yi bulacak banka masrafı konusunda devletin aracı olmasını istedi.

1 Kasım’dan itibaren, konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiraların bankalar ya da posta işletmesi kanalıyla ödenmesi zorunluluğu, kiracıya yeni bir masraf kapısı çıkardı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, “Madem devlet kiraların bankadan ödenmesini mecbur hale getiriyor, bunu kolaylaştırmak da onun sorumluluğunda. Kiracı bankaya gittiğinde 40 YTL’yi bulan havale parası alınıyor. Bunun her ay alındığını düşünürseniz, yıllık 480-500 YTL’yi bulan bir miktar yapıyor ki kiracı için büyük bir yük” dedi.

Bankaların hiç değilse kiracılar için farklı bir uygulamayı gündeme getirmesi gerektiğini ifade eden Başaran, şu önerilerde bulundu:

“Devlet bu konuda aracılık yapmalı ve kira havaleleri için uygun bir fiyat belirlenmeli. Aksi halde kira ödemelerinin bankadan zorunlu hale getirilmesi kiracıyı mağdur edecek. Kayıt altına almak için yapılan bu doğru uygulama hasar görmüş olacak. Konu ile ilgili biz TÜDER olarak hem bankacılarla hem de bakanlık düzeyinde olayın takipçisi olacağız.”

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da bankaların otomatik ödeme sistemi getirerek hesap işletim ücreti talep etmeden tüketicilerin mecburi kılındığı bu uygulamada daha sorumlu davranmaları gerektiğini bildirdi. Kaya, “Bankalar bu uygulama aracılığıyla bir anlamda kamu hizmeti görüyorlar. Tüketicinin mecburiyeti üzerinden yüksek karlar kazanmak yerine tüketici endeksli ve etik davranmalarını talep ediyoruz. Aksi takdirde vatandaş yine kaçağa gidecektir” dedi.

OTOMATİK ÖDEME ÇÖZÜMÜ

Bankalar Birliği’ne “Uygulama kapsamında kiracılara bir kolaylık sağlanabilir mi?” şeklinde başvuru yapan Maliye ise, bankaların kira ödemeleri konusunda adımlar atmasını bekliyor. Bir bankanın “Kira hesabı açtırıp, otomatik ödeme talimatı verin, biz de kirayı havale ücreti almadan, ev sahibine otomatik gönderelim” şeklinde bir kampanya düzenlediğine işaret eden bir Maliye yetkilisi, diğer bankaların da bu tür uygulamalar yapması halinde sorun yaşanmayacağını belirtti. Şu anda sadece ING Bank, özel kira hesabı uygulaması yapıyor ve herhangi bir ücret talep etmiyor.

 

bugün



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs