1,3 milyar dolar nakiti var! | " /> 1,3 milyar dolar nakiti var! | "/>

En Sıcak Konular

THY'nin 1,3 milyar dolar nakiti var!

28 Ekim 2008 09:45 tsi
THY'nin 1,3 milyar dolar nakiti var! Dünyayı etkisi altına alan küresel krize rağmen nakit para biriktiren Türk Hava Yolları yeni yatırım peşinde.

THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, 1,3 milyar dolar civarında nakit paraları bulunduğunu ve yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

2009'da Avrupa'da ilk dört arasında yer almayı hedefleyen şirket, dünyadaki tüm fırsatları kovalayacak. "Faydasını gördükten sonra para sorunumuz yok." diyen Genel Müdür Kotil, THY'nin karar verdikten sonra herhangi bir şirketi alabilecek güçte olduğuna vurgu yaptı.


Amerika'dan başlayıp bütün dünyayı etkisi altına alan finansal krize rağmen nakit durumları çok iyi olan ve iyi para biriktiren Türk Hava Yolları (THY) yeni yatırımlar için fırsat kolluyor. THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, 1,3 milyar dolar gibi nakit paraları bulunduğunu ve küresel finansal krize rağmen sürekli nakit ürettiklerini açıkladı. Yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini ifade eden Kotil, 2009'da Avrupa'da 6. sıradan 4.lüğe yükselmeyi hedeflediklerini bildirdi. THY Genel Müdürü Kotil, 17 yıl aradan sonra başlattıkları İstanbul-Bağdat seferinde, uçakta ilginç açıklamalarda bulundu. Finansal krize rağmen nakit durumlarının çok iyi olduğunu anlatan Kotil, "Dünyadaki tüm fırsatları kovalamak isteriz. Faydasını gördükten sonra para sorunumuz yok. THY karar verdikten sonra, herhangi bir şirketi alabilecek güçtedir. Nakit paramız sürekli artıyor. 1,3 milyar dolar gibi paramız var. Krizde sürekli nakit üretiyoruz." dedi.

Kriz nedeniyle sektörde 2010'da neler yaşanacağı konusunda fikir beyan etmenin zor olduğunu belirten Kotil, yolcu talebinin düşmesinin büyük havayollarını çok olumsuz etkilediğini ve kâr marjlarının eksiye döndüğünü söyledi. "En hızlı büyüyen havayolu değil, en büyük oranda büyüyen şirket" olmayı hedeflediklerine vurgu yapan Kotil, "Ekonomik krizin sektörü ne hale getireceğini 2009'da göreceğiz. Kriz önümüzü açabilir. Servis kalitesine para harcamaktan çekinmiyoruz. Bu yıl uçakta yemeğe harcadığımız para 250 milyon dolar. Birçok dev şirket için, bundan tasarruf can simidi olabilirdi, ama bizim buna ihtiyacımız yok." şeklinde konuştu. Kotil, kriz nedeniyle uçmaya olan talebin azaldığına, dünya hava kargo taşımacılığının da yüzde 7 küçüldüğüne işaret ederek, 2003'ten beri krizi içinde yaşatan THY'nin, daha kaliteli ve daha ucuz hizmet verme anlayışıyla çalıştığını söyledi. "Bu krize her gün hazırlandık, bundan sonrakilere de hazırız." diyen Kotil, "THY, birim giderini 2001'den beri sabit tutan havayolu. Bunu her yıl yüzde 20 büyüyerek yakaladık. Sihirli formülümüz, daha ucuza daha kaliteli üretmek. Bu büyüme diğer giderlerin etkisini azaltıyor. Kriz ortamında yolcuda yüzde 17-18, ciroda yüzde 20 büyümeye devam ediyoruz." dedi.

Sorunlu yolcuya kelepçe takılacak

Kotil, THY'nin krize rağmen 2008 bütçesini revize etmediğini, hedeflerinin üzerinde yola devam ettiklerini bildirdi. Kotil, 2013'te 40 milyon yolcu, 10 milyar dolar ciro beklediklerini söyledi. Kotil, bu yıl için 4,5 milyar dolar bütçe hedefleri olduğunun ve cironun yüzde 44'ünün de Türkiye'de kaldığının altını çizdi. Kotil, gelecek yıl Avrupa'daki havayolu grubunda öne çıkacaklarına dikkat çekti. Kotil, transit merkezi olan İstanbul'a getirdikleri her 100 yolcudan 28'ini aktarma ile başka ülkelere uçurduklarını bildirdi. "Transitimiz yüzde 50 büyüyor." diyen Kotil, global büyümeyi transitteki başarı ile yakaladıklarını söyledi. Business yolcu sayısının yüzde 26 arttığına dikkat çeken Kotil, "Son 5 yılda yolcumuz 2 kat, ciromuz 3 kat arttı. Bunu bir daha yapacağız. Bu, bilet yüzde 30 pahalandı anlamına gelmiyor. Kompozisyon değişti, yurtdışı ve business yolcu payı arttı." şeklinde konuştu. Kotil, Bağdat uçuşlarının çok kârlı olduğunu ifade ederek, bu uçuşla sadece para kazanmadıklarını, Türkiye'nin Irak'a açılmasını sağladıklarını söyledi. Bağdat'ın güvenliğinden kuşku duymadıklarını ve şehrin en güzel yerinde ofis açtıklarını anlatan Kotil, "Biz bu işten çok para kazanacağız. Tüm yabancılar da bizimle Bağdat'a uçacak. Amacımız, Bağdat'a 2 hafta içinde her gün sefer başlatmak. Sonra da günde 2 sefere çıkmak." dedi.

Yıllık 22 milyon yolcu taşıdıklarını ve bunlar arasında bazen sorunlu yolcular çıktığını anlatan Genel Müdür Kotil, bu konuda tedbir almayı planladıklarını ifade etti. Sorunlu yolcuların etkisiz hale getirilmesini sağlama düşüncesiyle uçakta kelepçe kullanılacağına dikkat çeken Kotil, bu amaçla kabin memurlarına yönelik eğitim çalışması başlattıklarını açıkladı.

zaman



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs