En Sıcak Konular

Üç kritik ve demokratik adım!

28 Ekim 2008 08:46 tsi
Üç kritik ve demokratik adım! Dün çağdaşlık ve demokratikleşme yolunda 3 gelişmeye tanık olduk.

1- Cumhurbaşkanı Gül, rektör atama yetkisini bırakmaya hazır olduğunu açıkladı. 2- Genelkurmay Başkanı, ilk kez hükümete terör konusunda brifing verdi. 3- TSK basını azarlamadan Aktütün'le ilgili tüm soruları cevapladı.

1- YETKİMİ DEVRETMEYE HAZIRIM

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı tarafından hazırlanan "Türkiye’de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" başlıklı raporunu tanıtım toplantısının açılışına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerdeki sorunlara değindi. Üniversitelerin arzu edilen seviyede olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çekişmelerin bir kenara bırakılarak yeni bir dönemin başlaması gerektiğini söyledi.

Rektör seçim sistemi değişmeli

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerdeki tartışılması gereken konunun rektör seçimleri olduğunu belirterek, "Rektör seçimleri derin yaralar açıyor. Gelişmiş ülkelerde bu nasıldır herkes biliyor. Bu değişmelidir. Seçim cumhurbaşkanına da bırakılmamalıdır. Bu yetkileri sağlıklı bir üst kuruma bırakmaya ben hazırım" diye konuştu.

Üniversitelerin esnek bir yönetime kavuşması gerektiğini söyleyen Gül, üniversitelerin kendi fonunu üreten, performans kriteri geliştiren, sanayi ile işbirliği içinde olan bir sisteme geçmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda tüm fikirlerin ortaya konulması gerektiğini belirten Gül, “Ne kadar gecikilirse netice de o kadar gecikir. Bu konuda başlangıç yapıldıktan sonra ertesi yıl neticesi alınmaz. En az 5 yıl geçer. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok" dedi.

2- İLKER PAŞA'DAN KABİNE'YE BRİFİNG

Bakanlar Kurulu, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Başbakanlık Yeni Bina'daki toplantı, saat 13.30'da başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tuğgeneral Mustafa Bakıcı ile İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de toplantıya katıldı. Orgeneral Başbuğ, Kabine üyelerine terörle mücadele konusunda çok geniş kapsamlı bilgiler içeren bir rapor sundu.

Böylece Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Başbakanlık dışında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ilk defa ülkenin çok önemli bir sorunu konusunda yürütme organı üyelerini bilgilendirmiş oldu. Genelkurmay Bakanlar'ın sorularını cevaplandırdı. Bu Genelkurmay ve Bakanlar Kurulu toplantısında bir ilk olarak tarihe geçti. Alınan bilgiye göre, toplantıda Kuzey Irak ile ilgili değerlendirmeler, terör örgütünün militan yapısı, örgüte katılımın nasıl sona erdirilebileceği masaya yatırıldı. Kış yaklaşırken terörle mücadeledeki ve arazideki son durum, bundan sonra alınacak önlemler ve TSK'nın ihtiyaçları doğrudan ilk ağızdan Bakanlara aktarıldı.

Tedbirler görüşüldü

Toplantıda Bayraktepe'ye yönelik saldırı sonrası artan eylemler, PKK'nın uyguladığı strateji, yerel seçimler yaklaşırken alınması gereken tedbirlerin de gündeme geldiği öğrenildi.

3-TSK'DAN İDDİALARA TEK TEK YANIT

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyunu bilgilendirip 'ihmal' iddialarını tek tek cevapladı.

2. Ordu Komutanlığı'nın yaptığı incelemenin tamamlandığını açıklayan Koşaner, güvenlik birimlerinin görevini eksiksiz şekilde yaptığını açıkladı. "Baskında askerin eksik, ihmal ve istihbarat zaafiyeti yoktur" diyen Koşener, "Basına sızan görüntüler Şemdinli'de çekilmiştir ve Aktütün saldırısıyla bir ilgisi yoktur. 2 Ekim'deki görüntüler teröristlere ait değil, TSK'nın bilgisi dahilinde tarlada çalışan çiftçilerdir. TSK Aktütün'deki görevini tamamen yerine getirdi" açıklamasında bulundu. Koşaner'in açıklamaları özetle şöyle:

Aktütün saldırısında her safha askeri taktiğe uygundur. Eksik, ihmal ve istihbarat zaafiyeti yoktur.

Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı.

Daha fazla kuvvet daha fazla güç değildir. Personel yeterliydi.

Bayraktepe'de gerekli gece görüş ekipmanları vardı.

2 ve 3 Ekim'de görüntü alındı ve ateş açıldı. nİnsansız hava aracı, Aktütün'e yönlendirildi ve 13.58'de Aktütün üzerine ulaştı. 2 saat kadar görev yaptı. Ancak daha sonra görüntü alamadığı için görevini tamamladı.

Görüntüler hemen yansıtılmadı. Görüntüler öncelikle ABD kaynakları tarafından elde ediliyor. Süzgeçten geçirildikten sonra Genelkurmay Karargahı'na iletiliyor. Genelkurmay da bunu gerekli birimlere aktarıyor.

Bu görüntüleri ABD'nin başkalarına verip vermediğini bilemeyiz.

Sızan istihbarat raporlarıyla ilgili nereden sızdığını araştırıyoruz. İstihbarat raporları sadece TSK içinde değil, MİT ve Emniyet'e de dağıtılıyor.

Basına sızan görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı.

Bayraktepe kesinlikle teröristlerin eline geçmedi. Teröristler Jandarma Özel Harekat Birliği tarafından etkisiz haline getirildi.
 
bugün



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs