Türk lider! | " /> Türk lider! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin özlemini çektiği Türk lider!

28 Ekim 2008 08:34 tsi
ABD'nin özlemini çektiği Türk lider! ABD'de Cumhuriyetçi Parti Nebraska Senatörü Chuck Hagel, Atatürk'ün, 21'inci yüzyılın en değerli liderlerinden biri olduğunu ve bugün yaşadığımız dünyanın şekillendirilmesinde önemli rol oynadığını belirterek, bunun okullarda Amerikan çocuklarına okutu

ABD Senatosunun Russel çalışma binasında, Amerika Türk Koalisyonu adlı kuruluşun sponsorluğunda, ABD Kongresinin eski üyeleri Türkiye Çalışma Grubu ve Amerikan-Türk Konseyi desteğiyle düzenlenen bir oturumda Chuck Hagel konuşmacı oldu. Yeni çıkan ''Amerika: Bir Sonraki Dönem'' kitabını da tanıtan Hagel, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemi üzerine konuştu.

Hagel, ''Türk-Amerikan ilişkileri iki ülke arasındaki ilişkilerin çok ötesinde, dünya için de kritik bir ilişki. Türkiye sadece Asya ile Avrupa arasında bir geçiş yolu değil, kültürel, sosyal, ekonomik, güvenlik, ilişki köprüsü. Böyle bir rol oynayan başka bir ülke bilmiyorum. Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz'' dedi. Bu yıl 4 Kasımda ABD başkanlık seçimiyle birlİkte yapılacak Senato seçimine katılmayacağını daha önce açıklayan Hagel, Ocak 2009'da yeni kongrenin göreve başlamasıyla 12 yıllık senatörlük sürecini de tamamlayacak.

Chuck Hagel, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85'inci yıldönümünün kutlandığını hatırlatarak, ''her seferinde Ankara'ya gittiğimde Anıtkabir'i mutlaka ziyaret ederim. Atatürk bana göre, 21'inci yüzyılın en değerli liderlerinden biridir. ABD'de çocuklar bu büyük lider hakkında hiçbir şey bilmiyor; okullarda okutulmalı, tarih kitaplarında yer almalı. Kitabımda da bu konudan bahsettim. Atatürk, bugün yaşadığımız dünyanın şekillendirilmesinde önemli rol oynadı'' diye konuştu.

Cumhuriyetçi Partili olmasına karşın, Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama ile yakınlığına işaret edilmesi ve ''oyunuzu Obama'ya mı vereceksiniz?'' sorusu üzerine Hagel, hem Obama hem de Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı McCain'in çok iyi arkadaşı olduğunu söyledi.

Hagel, ''ikisine de büyük saygım var. Asil adamlar. Ülkeye hizmet etmek istiyorlar. İkisi de ABD'nin bir sonraki başkanı olmak için yeterli. Benim için iyi haber, bir sonraki ABD başkanı, benim arkadaşım olacak'' dedi.

Hagel, siyasi olarak kendisinin, yarışın dışında kalmayı tercih ettiğini, ancak hem McCain'e hem de Obama'ya, gerekirse danışma hizmetinde bulunmaya hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi. Hagel, ''bu demek değildir ki muhakkak hükümette yer alacağım. Bazen hükümet dışında daha etkili olabilirsiniz'' dedi.

Hangi adayın Türkiye için daha iyi olacağı yönündeki soruya karşılık ise Hagel, ''her ikisi de Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin önemini takdir ediyor. Bu özel ilişkinin değerinin düşeceğini düşünmüyorum'' yanıtını verdi.

Hagel, Obama'nın, Irak, Afganistan, Ürdün ve Kuveyt'i kapsayan temmuz ayındaki gezisine, Rhode Island Senatörü Jack Reed ile beraber eşlik etmişti. Bu ziyarete ilişkin bir soru üzerine Hagel, ''7 yıldır Afganistan'da, 6 yıldır Irak'tayız. Halkın desteği olmadan hiçbir savaş devam edemez. Ben, Obama'nın bunu anladığını düşünüyorum. Birlikte çok zaman geçirme fırsatı bulduk. Dünyaya daha geniş bakıyor. Sadece (bu Irak), (bu Afganistan) diye çekmecelere ayırmıyor. Orta Asya, Güney Asya, Orta Doğu'ya bir bütün olarak bakıyor. Ayrıca espri anlayışı var. Amacı, Amerika'yı dünyaya yeniden takdim etmek'' diye konuştu.

Bir sonraki ABD başkanının, tek taraflı kararlar vermeyeceği, ortalıklarını güçlendireceğini belirten Hagel, Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin dış politika yaklaşımını da eleştirdi. Hagel, Bush yönetiminin bir ülkeyle danışmada bulunma anlayışının, o ülkeye telefon ederek, ''sizi arıyoruz ve şunu yapacağız'' diye bildirimde bulunmaktan ibaret olduğunu söyledi. Chuck Hagel, verilen sözlerin tutulmadığı ve bazı politikaların takibinin yapılmadığını da savundu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Yaşar Aliyev de, Hagel'ın konuşmasını dinleyenler arasındaydı.

aa



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs