En Sıcak Konular

Babacan: Afganistan'da askeri çözüm olmaz

27 Ekim 2008 21:47 tsi
Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin Afganistan'ın huzur ve refahı için yaptığı katkıları örnek göstererek, "Bu ülkedeki sorunlar sadece daha fazla asker, daha fazla savaş teknolojisi kullanmakla çözülemez. Diğer enstrümanların da kullanılması önemli

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, üç gün süren Afganistan ziyareti sonrası Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin Afganistan'daki varlığının diğer ülkelere kıyasla çok farklı olmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden Ali Babacan, "Afganistan'ın güvenliğine ve yeniden imarına yaptığımız katkılar devam edecek" dedi.

Afganistan ziyaretindeki temasları hakkında bilgi veren Ali Babacan, buradaki sorunu askerî yöntemlerle çözülecek bir güvenlik meselesi olarak görmediklerini vurguladı. Babacan, Afganistan'ın içinden geçtiği sıkıntılara ulusal uzlaşı temelinde çözüm bulunması gerektiğini ve bu kapsamda önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde sürece destek sağlayacaklarını söyledi.

Amerikan yönetimi, 11 Eylül saldırıları sonrasında terör örgütü El Kaide'yi himaye ettiği gerekçesiyle Afganistan'daki Taliban yönetimini devirmişti. ABD ve NATO güçleri, ülkenin güney kısımlarında halkın desteğine sahip olan ve son zamanlarda giderek güçlendiği gözlemlenen Taliban hareketine karşı askeri yöntemlerle mücadele ediyor. ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin favorisi olarak gösterilen Senatör Barack Obama, işbaşına gelmesi durumunda Taliban tehdidine karşı Afganistan'a daha fazla asker göndereceğini vurguluyor. Türkiye ise bu yaklaşımın sorunları çözmeyeceğini savunuyor. Ankara, ABD'nin baskısına rağmen Taliban'la savaşa tek bir asker bile göndermeme prensibinden vazgeçmemişti.

Babacan, Afganistan'daki Türk birliklerinin, bölgede daha çok savaşların mağdur ettiği Afgan halkının acılarını dindirme üzerine yoğunlaştığını anlattı. Türkiye'nin tarihi bağlara sahip olduğu kardeş Afganistan'daki somut icraatlarından örnekler veren Ali Babacan, Ankara'nın politikasını şu sözlerle ortaya koydu: "Afganistan'da kurumların demokrasi kültürünü benimsemesi için ayrıca çalışıyoruz. Afgan halkının kendi üreteceği çözümlerle kendi sorunlarına sahip çıkması önem kazanıyor. Zorluklarla mücadele adına askerlerin varlığı önemli. Fakat sadece daha fazla asker, daha fazla savaş teknolojisi kullanmakla çözülemez. Mutlaka diğer enstrümanlar da devreye girmeli. Siyasi uzlaşma ve sosyokültürel yapının dikkate alınması önemli." Afganistan'daki soruna çok boyutlu bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurgulayan Babacan, "Meselenin sadece bir güvenlik sorunu olmadığının bilincindeyiz" dedi.

Önümüzdeki iki yıl boyunca Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde görev yapacak olan Türkiye'nin bu bakış açısının alınacak kararlara yansıtmak için yoğun çaba göstermesi bekleniyor.


TÜRKİYE, AFGAN HALKININ SEVGİ VE GÜVENİNİ KAZANDI


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Afganistan ziyareti kapsamında başkent Kabil'in yanı sıra Vardak, Mezar-ı Şerif ve Şibirgan kentlerini ziyaret etti. Türkiye'nin gerek askerleriyle ve devlet kurumlarıyla, gerekse sivil inisiyatiflerle ortaya koyduğu faaliyetlerden iftiharla bahseden Bakan Babacan, "Türkiye'nin oradaki varlığı ile diğer ülkelerin varlığı arasında çok ciddi fark var. Bu da bizim için büyük bir gurur kaynağı" şeklinde konuştu.

Ali Babacan, güvenlik riskinin yüksek olduğu bir bölgede kışla içerisinde her gün 150 Afgan hastaya hizmet veren, haftada 5- 6 ameliyat yapan askerî birliğin bulunduğunu hatırlattı. Babacan, "Türkiye'ye yakışır biçimde görev yapan Mehmetçiklerimizin başta Afgan halkı olmak üzere uluslararası toplumun saygı ve takdirini kazandıklarını gözlemledim" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Babacan, Vardak ilinde elektrik, sağlık, tarım projeleri yürüten il imar ekibinin bulunduğunu ifade ederek, "Sivil ve askeri personelin tüm Vardak halkının sevgi ve güveninin kazanmış olmasından memnuniyet duydum" dedi.

TÜRK OKULLARI GELECEĞİN YÖNETİCİLERİNİ YETİŞTİRİYOR

Afganistan ziyareti sırasında Türk gönüllüler tarafından kurulan Çağ Eğitim Vakfı bünyesindeki iki okulu da ziyaret ettiğini söyleyen Babacan, hem fiziki imkanları hem eğitim kalitesiyle öne çıkan bu okulların Afganistan'ın gelecekteki yönetici kadrosunu yetiştireceğini vurguladı. Babacan, Afganistan'da Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) düzenleyerek Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin görev yaptığı okulların da hizmet verdiğini ifade etti.

Türk okullarında çocukların Türk diliyle, Türk kültürüyle aşina olarak yetiştiğini ifade eden Babacan, şunları söyledi: "Hemen hemen aksansız bir Türkçe'yle çok rahat iletişim kurabiliyorsunuz. Sadece Türkçe değil; İngilizce, Arapça, Peştunca ve Farsça da öğreniyor, beş dili mükemmel konuşarak mezun oluyorlar. Bu okullar, Afganistan'a ileride en iyi hizmet verecek öğrenci grubunu yetiştiriyor. Aynı zamanda Türkiye - Afganistan ilişkilerine uzun vadede yapacakları katkı çok büyük olacak."

Dışişleri Bakanı Babacan, Afganistan'ın dört bir köşesinde su kuyuları açarak, hastaları tedavi ederek hizmet veren TİKA'nın faaliyetlerinin de göğüs kabarttığını söyledi.

YABANCI DİPLOMATLAR TÜRK ELÇİLİĞİNDE MİSAFİR OLMAK İSTİYOR

Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkının sevgi ve güven olarak döndüğüne dikkat çeken Babacan, bu ülkedeki en güzel büyükelçiliğin Türkiye'ye ait olduğunu ifade etti. Babacan, yabancı diplomatların bile hem tesislerin iyi olması hem de Türk bayrağı arkasında olmanın verdiği güven ve rahatlıkla Türk elçiliğinde misafir edilmek istediklerini dile getirdi.

KAÇIRILAN TÜRK MÜHENDİSLER İÇİN AFGAN MAKAMLARI SEFERBER

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Afganistan'a ziyaretinden birkaç gün önce kaçırılan iki Türk mühendis için Afgan makamları nezdinde girişimlerde bulunduklarını aktardı.

Mühendislerin kurtulması için seferber olan Afgan makamlarının çalışmalarının sürdürdüğünü söyleyen Babacan, "Çalışmaları takdir ediyoruz. Umarız kısa süre içerisinde sonuç alınır" dedi. Pakistan sınırında radyo istasyonu inşa eden iki Türk mühendis geçtiğimiz hafta Afgan tercümanlarıyla birlikte kaçırılmıştı.

DAVUTOĞLU'NUN BARZANİ İLE GÖRÜŞMESİ PLANLANMADI

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bir soru üzerine Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun aynı tarihlerde Washington'da bulunmasının tamamen tesadüf olduğunu söyledi.

İkili arasında bir görüşme planlanmadığını kaydeden Babacan, "Ama şartlar nasıl gelişir, onu bilemem" dedi. Babacan, bölgesel yönetimle Türkiye arasında rutin görüşmelerin olduğunu ve bunların devam edeceğini ifade ederek, "Bu görüşmelerin olabildiğince sessiz yürütülmesinin sonuç almak açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

cihan



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,993 µs