En Sıcak Konular

TOBB Başkanı: Anayasa değişmeli

27 Ekim 2008 21:02 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kalkınması ve zenginleşmesini girişimcilerin yapacağının söylendiğini, fakat mevcut Anayasa'nın buna uygun olmadığını belirtti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından Terzioğlu Yerleşkesi, Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Ekonomisi ve Global Kriz" adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Hisarcıklıoğlu, mevcut düzenin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Güçlü demokrasi için kaliteli demokrasinin ülke kalkınmasının olmazsa olmaz iki maddesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, 70 milyon Türkiye'nin zengin olmasını istediklerini dile getirdi. "Zengin olacağız ki sözümüz dinlenebilsin. Bunun da yolu tek bir yerden geçiyor. Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi bu ikisi ekonominin ayrılmaz iki parçası." diyen Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi yoksa kaliteli demokrasi olmayacağını kaydetti. Kaliteli demokrasinin olması için birkaç tane yapısal unsur bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunlardan bir tanesi ekonomiyi de ilgilendirdiği için en önemlisinin Anayasa olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bugünkü kullanılan 1982 Anayasası o günkü çağın şartlarına uygun ekonomik modele göre hazırlanmış. Yani kamu özel sektör ikisiyle birlikte ülke kalkınacak. Ama bu anlayış 1990'da yıkıldı. Bildiğimiz eskide kaldı. Şimdi ne deniyor kalkınmayı ve zenginleştirmeyi girişimciler yapacak. Peki, Anayasa'mız buna uygun mu, değil."

Mevcut sistemi sürdürebilmenin artık mümkün olmadığını hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar bu şekilde gelindiğini, bundan sonra önümüze bakıp bu yapısal reformların bir an önce yapılarak bu kısmın hızla geçilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut bürokratik engeller ve yazışmalar konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, "Boşa geçen her bir zaman diliminin, her bir mesainin bugünkü küresel yarışta benim bunlarla öldürecek zamanım yok. Bunlarla zaman öldüremeyiz biz. Yazılan her kalem, kâğıt, her kullanılan ışığın bir bedeli var. O zaman bu sistemi hızla yapılandırmamız lazım. Yapacak mıyız, Türkiye olarak yapmaya mahkûmuz. Biz müthiş bir yarıştayız. Şimdi küresel bir yarıştayız. Küresel yarıştaki işleyiş ekonomik zenginlikten geçiyor. Zengin olmadıkça sözünün geçebilmesi mümkün değil." dedi. Gelinen son krizle birlikte dünyanın ilk kez küreselleşmesinin olumsuz yönü ile tanıştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, petrolünden, çinkosuna kadar tüm ürünlerde fiyatların yükselmesi ile Amerika'daki hayatın patladığını söyledi. Krize uygun olarak bir Türk atasözü olan "Aç doyar, aç gözlü doymaz" sözünü söyleyen Hisarciklıoğlu, bu aç gözlülüğün patlamasının yaşandığını ifade etti.

Konferans sonunda ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Ali Akdemir'in elinden Truva Atı işlemeli çini tablosu alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Truva ile ilgili bir filmi bile bu ülkenin yapamadığını, yabancıların çektiği filmi izlemek zorunda kaldıkları şikayetinde bulundu.



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs