ABD Suriye’yi neden vurdu? | " /> ABD Suriye’yi neden vurdu? | "/>

En Sıcak Konular

ABD Suriye’yi neden vurdu?

27 Ekim 2008 14:57 tsi
ABD Suriye’yi neden vurdu? Dün ajanslara son dakika olarak yansıyan bilgiler ‘Ortadoğu’da yeni bir hareketlenme mi oluyor’ sorusunu gündeme getirdi. Amerikan hava kuvvetleri ilk kez Suriye topraklarına girdi ve bir binayı vurarak sekiz kişinin ölmesine neden oldu.

ABD’de sekiz gün sonra yapılacak başkanlık seçimleri ve yaşanan mali kriz değil sadece sözkonusu olan. ABD’nin Ortadoğu’da yeni bir müdahalede bulunmayacağına yönelik güçlü inanç Irak savaşında yaşanan hezimete dayanıyor. İş Suriye olunca bu güven daha da tazeleniyor. Zira Şam yönetimi Türkiye ile iyi ilişkileri ve İsrail’le başlattığı barış müzakereleri sonrasında şer ekseninden –açıkça söylenmese de- çıkarıldı. Zira ABD, Suriye’yi İran’la aynı kefede değerlendirmiyor. Bunu Suriye ile ilgili açıklamalardaki daha barışçıl mesajlardan ve çoğunlukla İran’a odaklanmasından anlıyoruz. Kısaca İran’ın olduğu bir Ortadoğu’da ABD Suriye’yi ikincil tehlike olarak görüyor. Son yıllarda Türkiye’nin de girişimiyle giderek azalan bir tehlike bu Washington için.

Helikopterle vurdular

Ancak dün ajanslara yansıyan bir haber ‘Ortadoğu’da ne oluyor’ sorusuna yol açtı. Yabancı kaynaklara yansıyan bilgilere göre dört Amerikan helikopteri Irak sınırına yakın bir köydeki inşaatı vurdu. İnşaattaki sekiz sivil yaşamını yitirirken Suriye ölenlerin dördünün çocuk olduğunu belirtiyor.

ABD saldırısıyla yaralanan bir Suriyeli kadın. Şam yönetimi ölenler arasında dört çocuk olduğunu belirtiyor.


Irak kendini savundu

ABD’nin Irak topraklarını kullanarak komşu bir ülkede operasyon düzenlemesi Şam ile Bağdat arasında ipleri gerdi. Saldırı ile ilgili ABD’den resmi bir açıklama gelmezken Irak saldırının sınırı kullanan direnişçilere yönelik olduğunu savundu. Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ yaptığı açıklamada Suriye’yi bir çok kez sınırdan rahatlıkla geçip Irak’ta saldırılar düzenleyen direnişçiler konusunda uyardıklarını ancak bir cevap alamadıklarını belirtti. Debbağ saldırıya uğrayan bölgenin ‘terörist’lerin sığınma yeri olduğunun altını çizdi.

BBC saldırıyı anlayamadı

Sınır ve sınırların güvenliği, direnişçilerin Suriye sınırını rahatlıkla kullanması ve ABD ile Irak makamlarının bu konuda sık sık şikayette bulunmaları saldırının amacının ‘teröristlere’ yönelik olduğu tezini güçlendiriyor. Ancak sorular bundan ibaret değil. İngiltere’nin önde gelen haber kuruluşu ‘saldırının ardında ne yatıyor’ başlıklı analizinde ABD’den üst düzey yetkililerin böyle bir saldırı kararını almasının mantıksız göründüğünü, ancak saldırının zamanlamasının da manidar bulunduğu belirtildi. BBC ‘ABD Irak’la çıkış stratejisini konuşurken, İran ve Suriye Bağdat’ın Washington ile yapacağı anlaşmaya karşı çıkıyordu’ hatırlatması yaptı. Ayrıca BBC Suriye’nin AB tarafından kabul görmeye başladığı bir döneme saldırının denk gelmesini de manidar buldu.
Geçtiğimiz ay Şam’da Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmişti.

İsrail de aynı bölgeyi vurmuştu

Konuyla ilgili iyibilgi.com'un sorularını yanıtlayan Hüsnü Mahalli Suriye ile ilgili tüm olumlu gelişmelere karşın saldırının gerçekleşmesinin iki sebepten kaynaklanabileceğini belirtiyor. Mahalli 'Bana göre ya bir yanlış istihbarat ya da İsrail provokasyonun oyununa geldiler diye düşünüyorum' diyor. Mahalli'nin sözleri şöyle: ABD bir yıldır artık Suiye’yi Irak’a kaçan direnişçileri kollamakla suçlamıyordu. Suriye sınırını korumaya çalışıyordu. Geçen Eylül ayında İsrail nükleer tesis diye o bölgeye yakın bir yeri bombalamıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ise böyle bir tesisin olmadığını söylemişti.

Bölgede karışıklık McCain'e yarar

Hüsnü Mahalli 'İsrail'in bu saldırıdan ne beklentisi olabilir' şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı veriyor: 'İsrail’de Livni hükümeti kuramadı, erken seçim dönemine giriliyor. ABD'de de şubat ayına kadar yeni başkan göreve geleceği için bu dönem her iki ülke için sevimsiz bir dönemdir. Daha önce de Livni'nin, Barak'ın ya da diğerlerinin mutlaka bir provokasyona kalkışabileceğini söylemiştik.'

Diğer yandan saldırı ile ABD seçimleri arasında iliki kuranlar da yok değil. Sürpriz saldırının küresel krizle oy kaybına uğrayan McCain'e yönelik ilgiyi artırmak amacı taşıyabileceği iddia edilenler arasında.

iyibilgi.com



Bu haber 1,496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs