Basın şimdi ne yapmalı? | " /> Basın şimdi ne yapmalı? | "/>

En Sıcak Konular

Basın şimdi ne yapmalı?

27 Ekim 2008 13:09 tsi
Basın şimdi ne yapmalı? Genelkurmay Aktütün saldırısı ile ilgili araştırmasını sonuçlandırdı. ‘Hatamız’ yok diyor. ‘Sızma’ konusunda MİT ve Emniyet’e gönderme yaparken, Jandarma Genel Komutanlığı raporunu yalanlıyor. Tamam, ‘ordu yıpranmasın&#

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un Aktütün saldırısı sonrası çıkan haberlere verdiği tepki hala hafızalarda. Tarihler 15 Ekim’i gösterirken Org. Başbuğ arkasına kuvvet komutanlarını da alarak kameralar karşısına geçmiş ve 17 şehidin verildiği Aktütün saldırısı ile ilgili çıkan haberler nedeniyle basına sert bir muhtıra vermişti. Hafızalarda söyledikleriyle birlikte ‘parmak sallamasıyla’ da kalan Başbuğ ‘Herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet ediyorum’ demiş ve eklemişti: Şimdi bu noktaya, şu söyleyeceğim hususa dikkatinizi çekmek istiyorum; Bütün bunlara rağmen, bölücü terör örgütünün yaptığı eylemleri, altını çiziyorum başarılı gibi gösterenler, tekrar ifade ediyorum başarılı gibi gösterenler akan ve akacak olan her damla kanın sorumluluğuna ortak olurlar. Bunu herkesin iyi anlamasını istiyorum.

‘Kendimize güveniyoruz’ demişti

Başbuğ’un bu sert tonu o gün tepki çekerken verdiği şu söz dikkatlerden kaçmamıştı. Başbuğ ‘olayın hemen akabinde, her zaman olduğu gibi olayının bütün boyutlarının incelemesi görevi Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından, İkinci Ordu Komutanı`na verilmiştir. İncelemenin sonuçlanmasına müteakip, kendine güvenen bütün kurumlar gibi ki Türk Silahlı Kuvvetleri`nin kendine olan güveni tamdır. Dolayısıyla kendine güveni tam olan kurumlar gibi bu incelemenin sonuçlanmasını müteakip elbette, elbette kamuoyuyla paylaşılması gereken hususlar kamuoyuna bilgi olarak verilecektir’ demişti. 

Araştırma sonuçlandı

Genelkurmay’ın Aktütün saldırısı ile ilgili yaptığı araştırma sonuçlanırken, detaylar bugün Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner tarafından açıklandı. Genelkurmay yapılan tahkikat sonucunda kurumun bir hatasının bulunmadığını şu sözlerle açıkladı: Aktütün saldırısında her safha askeri taktiğe uygundur. Eksik, ihmal ve istihbarat zaafiyeti yoktur … Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı. Daha fazla kuvvet daha fazla güç değildir. Personel yeterliydi … Bayraktepe’de gerekli gece görüş ekipmanları vardı. 2 ve 3 Ekim’de görüntü alındı ve ateş açıldı.

MİT ve Emniyet iması

Diğer yandan Kara Kuvvetleri Komutanı, sızdırılan raporlarla ilgili adli işlem başlatıldığını belirtirken bu raporları kimin nasıl sızdırdığının tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Koşaner’in şu sözleri ise dikkat çekiciydi: Sızan istihbarat raporlarıyla ilgili nereden sızdığını araştırıyoruz. İstihbarat raporları sadece TSK içinde değil, MİT ve Emniyet’e de dağıtılıyor.

Taraf’ın raporunu kabul mü etti?

Kara Kuvvetleri Komutanı Koşaner açıklamasında insansız hava uçakları görüntülerinin asılsız olduğunu belirtti. Taraf gazetesinin yayınladığı görüntüler o gün de benzer eleştiriler almıştı. Ancak aynı gazetenin yayınladığı Jandarma Genel Komutanlığı kaynaklı rapor gözden kaçmıştı. Koşaner bugün Jandarma raporunu yalanlamadı, ayrıca raporun kimler tarafından sızdırıldığın araştırıldığını belirtti. Bu raporun kabulü anlamına geliyor.

O rapor farklı söylüyor

Koşaner’in açıklamasından raporun doğruluğu teyit edilmiş oluyor. Taraf gazetesinin yayınladığı Jandarma Genel Komutanlığı kaynaklı o raporda Özel Kuvvetlerin Bayraktepe’ye akşam saatlerinde sızdığı belirtiliyor. Taraf gazetesi ‘Bayraktepe akşam saatlerinde geri alındı’ diye duyurmuştu. Koşaner bugün yaptığı açıklamada ‘Bayraktepe kesinlikte teröristlerin eline geçmedi. Teröristler Jandarma Özel Harekat birliği tarafından etkisiz haline getirildi’ dedi.

Öte yandan Koşaner’in şu açıklaması da dikkat çekici. Koşaner Bayraktepe’deki personel sayısının yeterli olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı. Daha fazla kuvvet daha fazla güç değildir. Personel yeterliydi.

Özel Kuvvetler gitti mi gitmedi mi?

Ancak saldırı sonrasında Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada Aktütün karakoluna saldırı başlamadan önce Aktütün’ün özel kuvvetler komutanlığına bağlı birliklerce takviye edildiği belirtiliyordu. Jandarma Genel Komutanlığı kaynaklı raporda ise saldırıdan saatler sonra özel kuvvetler komutanlığına bağlı birliklerin çatışma bölgesine gönderildiği vurgulanıyordu.

iyibilgi.com



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs