En Sıcak Konular

Gazze’de Guantanamo iddiaları

27 Ekim 2008 10:13 tsi
Gazze’de Guantanamo iddiaları Fetih, Hamas’ın kontrolündeki el-Meştal’de siyasi tutuklulara işkence yapıldığını iddia etti. 10 tutukluyu salıveren Hamas’ın aksine Fetih, Ramallah’da bilgi bile vermedi.

Batı Gazze’deki el-Meştal hapishanesinin adını duyduğunda ürperiyor. Yakın zamanda serbest bırakılan el-Fetih esiri, “İçerideki fiziki ve psikolojik işkencenin boyutuna inanmazsınız. Esirler, betondan yapılmış havasız yer altı hücrelerinde tutuluyorlar” diye konuştu.

Fetih destekçilerinin “Hamas’ın Guantanamosu” adı verilen el-Meştal hapishanesini Gazze’deki en uğursuz yerlerden kabul ediliyor. Daha önce hapishanede bulunmuş eski bir mahpus kimliğinin gizlenmesini isteyerek, “İşkence teknikleri icat etmekte çok mahirler. Bana öyle işkence ettiler ki artık hiçbir şey göremiyorum” dedi.

Fetih, şehri ele geçirdiklerinden bu yana Hamas’ı destekçilerine karşı “siyasi tutuklamalar” yürütmekle suçluyor. Fetih’li bir mahkumun eşi, “Kocamı suçlama olmadan tutuyor. Fetih üyelerine olanlar suçtan başka bir şey değildir” dedi.

Fetih’li tutukluların aileleri, sevdiklerinin salıverilmesi için Kızıl Haç Uluslararası Komitesi’nin (ICRC) önünden haftalardır protesto gösterisi düzenliyor. Muhammed el-Nahlal’ın eşi, “Tüm mahkumlar bırakılana kadar ICRC’nin önünde oturmaya devam edeceğiz. Hapishanede olanlar yok sayılamaz” diyerek kararlılıklarını belirtiler. İnsan hakları savunucuları Gazze’de 68 “siyasi tutuklu” olduğunu bildirdi. Fetih tutuklusu Cemal Zeyd’in annesi “Oğlum bir şey yapmadı” diye iddia etti.

Aileler, Hamas ve Fetih arasında arabuluculuk yapan Mısır’dan Fetih tutuklularının salıverilmesi için araya girmesini istiyorlar. Aileler açıklamalarında, “Siyasi tutukluların salıverilmesi ve medya tahrikinin durdurulması başarılı ulusal diyalog için şart” ifadesini kullandı.

Fetih işbirliği yapmadı

Hamas kontrolündeki hapishanelerdeki Fetih mahpuslarına kötü muamele sıradan bir rutin haline geldi. İnsan Hakları için Gazze Programı’nın yürüten Cemal Serhan, “Gazze’deki güvenlik kuvvetleri Batı Şeria’dakiler gibi aynı işkence (Şabh) tekniklerini kullanıyorlar” dedi.  Arapça hayalet anlamına gelen Şabh tekniğinde, esirler çok uzun sürelerce elleri arkasında bağlı tutularak büyük acılar çekmesi sağlanıyor.  Sarhan, “Temel insan haklarının Filistin hapishanelerinde bulunmaz. Bu bir kaos” diye konuştu.

Gazze’deki içişleri bakanlıği Hamas’ın kontrolündeki hapishanelerde herhangi bir ihlali kabul etmiyor. Sözcü Ihab Ghuseen, “Hapishaneler, insan hakları gözlemcilere, bağımsızlara ve ICRC yetkililerine açık. Gazze güvenlik kuvvetleri siyasi tutuklulara işkence yapmaz” diyerek kendilerini savundu. Ghuseen, Hamas’ın birçok siyasi tutukluyu serbest bıraktığını söyledi. Ghuseen, “Rahat şartlarda tutulan 15 Fetih tutuklumuz var” dedi. 

Geçtiğimiz ay, Filistinli insan hakları grupları ve milletvekilleri siyasi tutuklamaları izlemek için bir komite oluşturdu ancak kağıt üstünde kaldı. Her ne kadar komite Filistin Başkanı Mahmut Abbas’ın desteğini alsa da, kontrol ettiği kolluk kuvvetleri işbirliğine yanaşmadı. El-Damir (Bilinç) adlı insan hakları grubunun başı Halik Ebu Şemalah şunları söyledi: “Hamas 10 siyasi tutukluyu bıraktı ve daha fazlasını bırakabileceğinin işaretini verdi. Ancak Ramallah’ta önleyici güvenlik ajansının başı komiteye kaç tane siyasi tutuklu olduğunu söylemeyi reddetti. Sadece hiç siyasi tutuklu olmadığını söyledi”

timetürk



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs