En Sıcak Konular

Malî kriz IMF'ye yaradı!

27 Ekim 2008 09:39 tsi
Malî kriz IMF'ye yaradı! Dünyanın dev ekonomilerini durgunluğa sürükleyen küresel kriz, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yıldızını tekrar parlattı. Yıllardan beri kimsenin kapısını çalmadığı Fon, eski parlak günlerine geri döndü.

Dünya finans sistemi çökmenin eşiğine gelirken, krize giren pek çok ülke kurtuluş için Fon'un kapısını çalıyor. Küresel finans krizi ile sarsılan İzlanda, Macaristan, Sırbistan, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Pakistan, Para Fonu'ndan kredi talebinde bulundu. Türkiye'de de başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyası krize karşı IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapılmasını istiyor. Ancak hükümet anlaşmaya sıcak bakmıyor. Bankacılar, petrol fiyatlarındaki büyük dalgalanma ve ardından gelen mali krizin IMF'ye duyulan ihtiyacı artırdığını belirterek, "Krizler, konumu tartışmalı hale gelen Fon'un yeniden doğmasını sağladı." yorumunu yapıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 185 ülkenin üyesi olduğu Uluslar arası Para Fonu, 341 milyar dolara hükmediyor.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, IMF'nin yıldızının bu son krizle birlikte yeniden parladığına dikkat çekiyor. Fon'un, ülkelerin ödemeler dengesindeki sorunlarını gidermek amacıyla kurulduğunu hatırlatan Gürleyen, "Küresel ekonomide son yıllarda esen bahar havası ve ortaya çıkan yüksek likidite, ödemeler dengesi sorunlarını ortadan kaldırmaya başlayınca kurum yöneticileri ciddi anlamda tedirgin olmuştu. Bu dönemde hiçbir ülke yeni kredi almadığı gibi Rusya, Brezilya ve Irak'ın borçlarını vadesinden önce ödemesi Para Fonu'nu iş yapamaz hale getirmişti." diyor. Bu tablonun 2008 başından itibaren değişmeye başladığını aktaran İş Yatırım Direktörü, yüksek emtia fiyatlarından kaynaklanan ödemeler dengesi sorunları ve küresel krizin IMF'ye ihtiyacı artırdığı tespitinde bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayıp Avrupa kıtasına sıçrayan mali kriz en çok İzlanda'yı vurdu. Dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olarak gösterilen 300 bin nüfuslu İzlanda'da bankalar bir bir çökerken mali sistem iflas etti. IMF'nin krizden sonra ilk müşterisi de ne yapacağını şaşıran İzlanda oldu. Fon, bu ülke ile geçen hafta 2,1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın anlaşma için bir sonraki durağı Macaristan olacak. Yapı Kredi Bankası Hazine'den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Yazıcıoğlu, "Budapeşte yönetimi ile IMF el sıkışırsa, Macaristan AB üyesi olduktan sonra IMF ile stand-by imzalayan ilk ülke olacak." diyor ve ekliyor:

"Kredi krizinin AB'ye sirayet etmesi ve Avrupa bankalarının bu süreçten ciddi anlamda etkilenmesi, bankacılık sektöründe yabancıların hakim olduğu ülkeleri ciddi anlamda etkiledi. Bu yüzden yakın dönemde başka Doğu Avrupa ülkelerinin de Para Fonu ile masaya oturduğunu görebiliriz." açıklamasını yapıyor.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi de Macaristan'ın ardından Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Romanya'nın IMF'nin kapısını çalabileceğini düşünüyor. Bu ülkelerin Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen Euro ortak para sistemine henüz entegre olmadığını dile getiren Garanti yöneticisi, "Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin yerel para birimleri aşırı değer yitirdiği için, sorunu çözmek için ister istemez Fon'un kapısına gidecekler. Çünkü AB'nin onlara aktarabileceği çok fazla kaynak kalmadı." değerlendirmesinde bulunuyor.
 
zaman



Bu haber 203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs