En Sıcak Konular

Türkçe, uluslararası bir dil olma yolunda

26 Ekim 2008 22:14 tsi
Güney Koreli Türkolog Prof. Hee Soo Lee, Türkçenin küresel bir dil olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Güney Koreli Türkolog Prof. Hee Soo Lee, Türkçenin küresel bir dil olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bu sürece Türkiye'nin yurtdışında bulunan okullarının da ayrı bir katkı sağladığını dile getiren Soo Lee, Türkçenin yakın bir dönemde küresel bir dil haline geleceğini belirtti. Tarihi İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkelerde "Kültür Turizminin Geliştirilmesi" konulu uluslararası foruma katılmak amacıyla Taşkent'e gelen Koreli Türkolog ve Hanyang Üniversitesi öğretim üyesi Soo Lee, CİHAN'a konuştu.

TÜRKÇE KORELİLER, KOREÇE DE TÜRKLER İÇİN KOLAY

Türkçeyi, 1983-1990 yılları arasında doktora yapmak amacıyla Türkiye'de bulunduğu sırada öğrendiğini söyleyen Lee, "Türkçe, Koreliler için kolay bir dil" dedi. Lee, Kore dilinin de aynı şekilde Türkler için kolay öğrenilebilen bir dil olduğu kaydetti. Türkiye'de kaldığı süre zarfında Türk tarih ve kültürü konusunda deneyim kazanan ve kapsamlı bilgi edinen Prof. See Lee, iki dilin aynı kökten geldiğini ve Türkçeyi öğrenmede zorlanmadığını belirtti.

TÜRKÇE KÜRESEL BİR DİL OLACAK

Koreli Türkolog, Türkçenin geleceği konusunda ise ümitli konuştu. Hali hazırda dünya genelinde çoğunluğu İpek Yolu güzergahında olmak üzere 300 milyon dolayında insanın Türkçe konuştuğuna dikkat çeken Prof. Lee, "Türkçenin giderek dünya çapında bil dil haline geleceğine inanıyorum." dedi. İpek yolunda Türkçe ve Türk kültüründen yoksun olacak "kültür turizminin" manasız kalacağını da ifade eden Lee, "Bu açıdan Türkçe, 10-15 sene zarfında daha yoğun, global bir dil haline gelecek inşallah." şeklinde konuştu.

Güney Kore'de Türk halkına karşı bir sempati olduğunu ve bunun etkisi ile Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısında artış olduğunu da hatırlatan Lee, "Ülkemizde Türkçe öğrenmek isteyenler çoğalıyor. Türkçe konuşan epey de Koreli var." ifadelerini kullandı.

TÜRK OKULLARI TÜRKÇENİN DÜNYA DİLİ OLMASINA KATKI SAĞLIYOR

Lee, yurtdışında değişik ülkelerde faaliyet gösteren Türk okullarını ise Türkçenin dünya dili olma yolunda önemli katkısı olduğuna vurgu yaptı. "Yurtdışında çok sayıda Türk okulları bulunuyor Bunlar Türk dilini yayılmasında ve gelişmesinde büyük bir önem taşıyor. Güney Kore'de de uluslar arası bir dil merkezi ve okul bulunuyor." diyen Lee, özelikle bu eğitim kurumlarının iki ülke arasında kültür köprüsü görevi gördüğü de sözlerine ekledi.

 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs