En Sıcak Konular

'Güvenlik kurumları hesap verebilir olmalı'

26 Ekim 2008 20:20 tsi
'Güvenlik kurumları hesap verebilir olmalı' TESEV'in düzenlediği "Medya Gerçeğin Peşinde" konferansında, gazeteciler güvenlik ve medya ilişkileri üzerine konuştular. TESEV Başkanı Paker ve diğer katılımcıların konuyla ilgili görüşleri...

Türk medyasının sivilleşmesi ve demokrasiye katkısı Bilgi Üniversitesi'nde masaya yatırıldı. TESEV tarafından organize edilen 'Medya: Gerçeğin Peşinde' konferansında güvenliğin bir insan hakkı olduğu kaydedildi

Güvenliğin, yurttaşların talebi ve hakkı olduğuna dikkat çeken Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Başkanı Can Paker, "Güvenlik sağlayan kurum ve kuruluşlar yani güvenlik sektörü de saydam ve hesap verebilir olmalıdır." dedi.

Bu açıdan basının çok önemli olduğunu söyleyen Paker'e göre medya, güvenliğe büyük katkı sağlıyor. Üzerindeki gizlilik perdesinin aralanmasına neden oluyor.

Programda Star Gazetesi Genel Yayın Müdürü Mustafa Karaalioğlu, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ile birlikte çok sayıda katılımcı yer aldı.

Güvenlik kuruluşları hesap verebilmeli
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, güvenliğin, yurttaşların talebi ve bir insan hakkı olduğunu hatırlatarak, "Güvenlik sağlayan kurum ve kuruluşlar yani güvenlik sektörü de saydam ve hesap verebilir olmalıdır." dedi. Bilgi Üniversitesi'nin Santralistanbul kampüsünde düzenlenen "Medya: Gerçeğin Peşinde?" başlıklı konferansta, Türk medyasının sivilleşmesi masaya yatırıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Paker, "Medya, güvenlikte en büyük katkıyı sağlar. Güvenlik üzerindeki gizlilik perdesinin aralanmasına neden olmuştur." sözleriyle basının önemine dikkat çekti. Paker, özgür medyanın yurttaşların haber ve bilgi alma özgürlüğünün de garantisi olduğunu belirterek, "Türkiye, toplumun önündeki sorunları gerçek bilgilere dayalı bir şekilde ve açık yüreklilikle tartışacaksa, medya bu yolda önemli katkılar sağlayacaktır.

Medya siyasal angajman ve partizan kutuplaşmalardan uzak şekilde, bağımsız ve tarafsız bir sivil aktör olarak rolünü üstlenmeli." diye konuştu. Konferansa katılan Zaman Gazetesi muhabiri Erkan Acar, akredite sorununun yaşattığı problemlere dikkat çekti.

Acar, "Akredite olmadığımız için askerî toplantılara giremiyoruz. Bu durum diğer arkadaşlara karşı dezavantaj yaşatıyor." dedi. Polisin yürüttüğü operasyonları basınla birlikte devam ettirdiğini vurgulayan Acar, bunun Ergenekon sonrasında sıkıntı oluşturduğunu belirtti. Fatih Vural, İstanbul

İSMET BERKAN (RADİKAL): Yaptığımız gazeteler sokaktan kopuk
Yaptığımız gazetelerle, sokaktaki insanlar arasında derin bir uyumsuzluk var. Mesela bizim gazetemiz bile toplumu 'laik-antilaik' diye ayrıştırsa da, toplumda bunun karşılığı yok. Bir Marslı ansızın Türkiye'ye gelse, gazete ve televizyonları izlese ne düşünür? Birbirinin gözünü oymaya çalışan insanları düşünür; ama sokağa çıksa böyle bir şey yok.

YASEMİN ÇONGAR (TARAF): Aktütün, gazetecilere ders olmalı
Medya iktidarla arasına bir mesafe koymalı; ama Türkiye'de bunu yapmak zor. Biz, teröre yönelik ordunun operasyonlarını inceledik. Bunu sergileyen gazeteciler vardı; ama gazeteler yoktu. Aktütün baskını, gazetelerin iktidarla mesafesi noktasında bir ders niteliğindeydi.

M. KARAALİOĞLU (STAR): Medya, 28 Şubat'ta utanç yaşadı
Türk medyası Susurluk ve Ergenekon'da başarılı oldu; ancak 28 Şubat sürecinde utanç yaşandı. Medya, Türkiye'nin değişmesinde en önemli aktör. Sebebi diğer kurumların gücünü demokratlıktan almamaları. Merkez siyasetin dili o kadar keskin ki; bu, medyaya da yansıyor. Vatanperverlik-vatan hainliği, hırsızlık-dürüstlük sıradan kullanılır oldu.

UMUR TALU (SABAH): Medya, kapitalizme teslim oldu
Gazeteci olarak demokratlığımız yaya kaldırımında gidiyor. Medyamız kapitalizme teslim oldu. Emin Çölaşan'ın Aydın Doğan'a demediğini bırakmadığı kitabı bizzat Aydın Doğan'a ait D&R mağazalarında satıldı. Aydın Doğan, bu kitaptan iyi para kazandı. Piyasa böyle bir şey

zaman



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs