En Sıcak Konular

İşkenceyle mücadelede İngiliz modeli!

26 Ekim 2008 14:24 tsi
İçişleri Bakanlığı, polis ve jandarmadaki insan hakları ihlallerini, işkence ve kötü muamele iddialarını araştırmak üzere müfettişlerden oluşan özel bir birim kuruyor. Bu konudaki çalışma, İngiliz uzmanlarla birlikte yürütülüyor. Engin Çeber'in işkence s

Gözaltına alınan kişilere işkence ve kötü muamele yapıldığına ilişkin iddiaların yeniden yaygınlaşması, dergi satarken gözaltına alınan Engin Çeber'in konulduğu cezaevinde ölmesi üzerine İçişleri Bakanlığı, iddiaların araştırılması için özel bir birim kurulması ve bu konuda İngiliz modelinin örnek alınmasına ilişkin çalışmaları hızlandırdı.

İngiltere'deki "Bağımsız Polis Şikayet Birimi"nin benzerinin kurulması için Türkiye ve İngiltere İçişleri Bakanlıkları arasındaki işbirliği yapıldı. İngiltere'den gelen uzmanlar, İçişleri, Adalet Bakanlıkları ile bazı genel müdürlüklerde devam ettirdikleri çalışmaları, işkence iddialarının artması üzerine hızlandırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği kararlarda, polis ve jandarmanın işlediği insan hakları ihlallerinin soruşturması için etkili bir çalışma yapılmadığının vurgulandığını hatırlatan yetkililer, bu sorunların aşılması için Türkiye'nin İngiltere ile ortak çalışma başlattığı ve bu konuda önemli bir mesafe alındığını söylediler.

İngiltere'de uygulanan sistemin aynen Türkiye'ye uyarlanması yerine, ülkemiz koşulları ve yasaları da dikkate alınarak düzenleme yapılacak. Bu konuda İngiliz uzmanlarla birlikte toplumun değişik kesimlerinden de görüşler alındığını belirten İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Engin Çeber'in ölümünden sonra böyle bir birimin öneminin daha da arttığını söylediler.

Vatandaşların işkence ve kötü muamele yapıldığına ilişkin şikayetleri, bu konuda özel olarak eğitilecek olan "uzman müfettişlerce incelenecek, bağımsız olarak çalışacak olan kurulda, jandarma müfettişleri de bulunacak. Kurulun kaç üyeden oluşacağı ve hangi meslek mensuplarından temsilciler seçileceği de çalışmalar sonunda belirlenecek.

Şikayetlere karşı kayıtsız kalınmayacağını, bağımsız komisyonun çalışmalarıyla vatandaşın güveninin daha da artacağını kaydeden yetkililer, işkence ve kötü muameleye karışan güvenlik görevlileri hakkında ağır yaptırımlar uygulanacağını söylediler.

 
hurriyet



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs