En Sıcak Konular

Erdoğan'ın fırçasına bankacılardan yanıt

25 Ekim 2008 19:37 tsi
Erdoğan'ın fırçasına bankacılardan yanıt Erdoğan'ın, bankacılara yönelik “Krizde fırsatçılık yapmayın” fırçasına cevap geldi. İşte finansçıların Başbakan'ın açıklamalarına yanıtı...

Erdoğan bankacıları kızdırdı 
 
Perihan Çakıroğlu / Bugün

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, bankacılık kesimine yönelik “Krizde fırsatçılık yapmayın” fırçasına, Portekiz'in başkenti Lizbon'da olan Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'den şu kısa cevap geldi:

Özince, Lizbon'da Avrupa bankacılığıyla ilgili bir toplantıdaydı. Telefonda ayrıntılı konuştuk. Erdoğan'ın değerlendirmelerini yorumlarken, krizde madalyonun öteki yüzünü, bankacılık sektöründe neler olup bittiğini de anlattı olabildiğince...

Ayrıntıları vermeden önce bu noktaya nasıl gelindiğine bakalım. Reel sektörün aktörleri, hem iş yapmak hem de dalgalı ve oynak piyasalarla baş edebilmek için adeta “ip cambazı” gibi hareket etme çizgisine geldiler!

Bankacılık sektörünün desteğini arkalarında hissetmeden bunu yapamazlar. 2001 krizinden şerbetli, dünya yanarken, 'sapasağlam durabilen' bankacılık sektörü, şu son 10 - 15 gündür anlaşıldı ki, kriz korkusuyla, daha fazla hesap - kitap yapmaya, kılı kırk yararak kendilerini naza çekmeye başladılar.

Doğrusu, bankacılar bu nazlanmanın nedenini de ifade edemediler! Daha çok özel bankalar şikayet konusuydu. Mevduat sahipleri de, tüccarlar da sanayiciler de bankalardan yana dert küpüydü! Şikayetler, bizlere, 'Ekonomi Yönetimi'ne ve tabii ki Başbakan Erdoğan'a da ulaşıyordu.

İDDİALAR, MÜNFERİT OLAYLAR!

Erdoğan, hem piyasalara güven vermek hem de şikayet sahiplerine tercümanlık etmek adına bankaları kendi üslubuyla uyarma gereği duydu. Hatta bankaları kriz fırsatçılığıyla suçladı ve bunlara yönelik olarak gerekirse masaya oturulacağını söyledi. Deyim yerindeyse Erdoğan, 'aba altından sopayı' gösterdi! Özince, Erdoğan'ın bu sözlerine empati de yaparak iki noktadan yaklaşıp cevaplar verdi.

 Özince'nin ilk yaklaşımı şöyle: “Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Mutlaka, en doğru değerlendirmeleri ekonomi yönetimi ve Başbakan yapacaktır kanaatindeyim, zaten rakamlar da BDDK'nın sitesinde açıkça yer almaktadır. Ancak, bu iddialar her zaman yapılan dedikodulardır. Bazı münferit olayları tüm bankacılık kesimine maletmek doğru değildir.. Piyasalarda yatırımcıların davranışlarını değerlendirmeden daha derin analizler yapmadan açıklamalar yapmak, medyada yorumlar yapmak mümkün değildir. Şayet, Başbakan'ın dediği gibi yapanlar varsa da hemen onlar için işlem başlatılsın.”

YENİDEN MASAYA OTURURUZ!

Özince, ikinci yaklaşımında ise kendi kesiminin bazı sıkıntılarını dile getirdi: “Bizler, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'le toplantılar yaptık. Kriz nedeniyle, yeni piyasa koşullarına göre dövizin ve kredi faizlerinin maliyetlerinin yükseleceğini ve mutlaka bazı tedbirlerin alınacağını işaret ettik. 15 gün içinde mevduatta yüzde 9 - 10, kredilerde ise yüzde 1 daralma oldu. Her şeye rağmen Türk bankacılık sektörü çok iyi bir sınav veriyor. Elimizde daha fazla yatırım kaynağı olsa da bunu dağıtsak. Sayın Başbakan veya 'Ekonomi Yönetimi' ne zaman uygun görürse yeniden masaya oturmaya hazırız.”

Özince'nin değerlendirmeleri böyle. Demek ki, kriz bankacılık kesimine de farklı biçimlerde yansıyor.

Bugün
 



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs