En Sıcak Konular

Türkiye Mavi Bayrak'ta üçüncü

25 Ekim 2008 18:41 tsi
Türkiye, İspanya ve Yunanistan'dan sonra en çok Mavi Bayrak alan ülke oldu.

Türkiye en çok mavi bayrak alan ülkeler arasında İspanya ve Yunanistan'dan sonra üçüncü sırada yer aldı. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı(FEE) Genel Müdürü Finn Bolding Thomsen, Türkiye'deki tesislerin mavi bayrak kriterlerini yerine getirmek için titiz davrandığını ifade etti.
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı(FEE) 20 yıl aradan sonra ilk geniş katılımlı durum değerlendirme toplantısı Türkiye'de yaptı. FEE'nin Antalya'nın Manavgat ilçesi Evrenseki Beldesi Royal Dragon Hotel'de 3 gün süren Uluslararası Mavi Bayrak Koordinatörleri Toplantısı'na 45 ülkeden 70 temsilci katıldı. FEE Genel Müdürü Finn Bolding Thomsen, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı(TÜRÇEV) Başkanı Rıza Epikmen ve Başkan Yardımcısı Arzu Molu 3 gündür sürdürdükleri toplantıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Mavi Bayrak alan tesis bakımından Türkiye'nin 3'ncü sırada olduğunu belirten Thomsen, birinci sırada İspanya'nın, ikinci sırada ise Yunanistan'ın olduğunu söyledi. Türkiye'de 365 otel ve 13 marinanın FEE'ye başvuruları neticesinde mavi bayrak almaya hak kazandığını belirten Thomsen, plaj ve marinalara çevre ödülünü verirken 50 kriterin tam olmasına özen gösterdiklerini kaydetti.

FEE'nin her yıl farklı ülkede yaptığı koordinatörler toplantısında çevre ile ilgili yeni kriterler belirlediklerini kaydeden Thomsen, 2009 yılında önceliği küresel ısınma ve buna bağlı olarak su kaynaklarını doğru kullanımını dünya gündemine taşıyacaklarını söyledi. Thomsen, "FEE'nin en önemli birinci madde plajlarda ve marinalarda çevre ve su temizliği. Bu yıl buna plaj ve marina güvenliğini de ekledik. Dünyada su kaynaklarının ve çevrenin kirletilmesinin önüne eğitim ve özendirmeyle geçeceğiz. Turizm bölgelerinde su kaynakları ve plaj temizliği sektörde markalaşmayı getirecektir. Türkiye'de son 3 yıldır turizmcilerin mavi bayrak almada istenilen şartları yerine getirmek için özen gösteriyor. Bu da bizi sevindiriyor." diye konuştu.

Gelecek nesilleri bırakılacak en güzel mirasın temiz bir doğa olduğunu belirten TÜRÇEV Başkanı Rıza Epikmen, 20 yıl içinde 50 ülkenin mavi bayrak uygulamasına geçtiğini söyledi. Mavi Bayrak uygulamasının turizmde markalaşma ve plaj ve marinaların kullanımının güvence sembolü olduğunu ifade eden Epikmen, tesislerin çevre ödülü almada su temizliği yanı sıra özürlülerin denize girmede yapılan yoldan içilen suyun nitelik derecesine kadar 28 madde bulunduğunu kaydetti. Mavi bayrak alan işletmelerinin Avrupa ülkeleri fuarlarında tanıtım yaparken daha avantajlı olduğunu ifade eden Epikmen, Avrupalı turistlerin FEE'nin verdiği çevre ödülünü önemsediklerini söyledi. Dünyada yılın 365 günü denize girmede plaj temizliği şartlarının yerine getirmede konaklama tesislerinin bulunduğunu aktaran Epikmen, mavi bayrak alan plaj ve marinaların çevrenin korunmasıyla ilgili bilgilendirici levha asılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Epikmen, "Mavi bayrakta marka tescili için bu yıl Yeşil Anahtar uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla çevre sorunlarını bir bütün olarak ele alacağız. Bu yıl ölçümlerinde denize atılan bir sigara izmaritinin suya verdiği zararı analiz ettireceğiz. Ülkemize 2008 yılının ilk 8 ayında 18,5 milyon turist gelmişse FEE'nin isteği kriterleri yerine getirmek zorundayız." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Çevreyi ve plajları kirleten işletmelere kırmızı bayrak cezası verecek misiniz? sorusuna Epikmen, FEE'nin çevreci bir kuruluş olduğunu, ceza kesme ve kırmızı kart gösterme yetkisinin bulunmadığını söyledi. 

cihan
 



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs