En Sıcak Konular

Sivil toplum kuruluşlarından birlik çağrısı

25 Ekim 2008 15:36 tsi
Güneydoğu'nun çeşitli il ve ilçelerinde başlatılan terörist eylemler bölge halkı ve işadamlarını rahatsız ediyor.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF)'nun başkanlar toplantısına katılmak üzere Gaziantep'e gelen Güneydoğulu işadamları, insanların bölgeyi, televizyon ve gazetelerdeki haberlerle değerlendirmemesini istedi.

GÜNSİAF Başkanı Cahit Erbalcı, kin tohumları ekilerek, Türk ve Kürt kardeşliğini bozmak isteyenlerin varlığına dikkat çekerek, "İnsan eskiyi hatırlayınca 1980'in başına gidiyor. O zamanlarda yine düğmeye basıldı, her tarafta olumsuzluklar çıktı. Bu olumsuzluklar ihtilalin ardından bıçak gibi kesildi." dedi.

Birkaç seneden beri devlet ve sivil toplum kuruluşlarının destekleri ve GAP Projesi'nin harekete geçmesinin şer odaklarını rahatsız ettiğini belirten Erbalcı, "Huzuru bozmak için yine düğmeye basıldı. Belli kesimler nifak tohumları ekip kışkırtıyor. Tabanda bir huzursuzluk yok. Belli kesimde huzursuzluk var. GAP Projesi'ni seri olarak harekete geçirmemiz lazım. Bölge halkının refahı arttığı zaman insanlar rahatlayacaktır." diye konuştu.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Taşdemir ise, bölgede yaşayan insanlar olarak huzursuz olmadıklarını dile getirdi.

Taşdemir, "Bazı basın yayın organlarında görüyoruz, sanki biz savaşın içindeyiz gibi görüntüler var. Acaba biz farklı bir bölgede mi yaşıyoruz diye düşünüyoruz. Bölgemizde bir huzursuzluk asla yok. İnsanlar bir arada yaşamaya alışmış. Türkiye'nin önünde bir yerel seçim var, devam eden bir Ergenekon davası var. Bunların neticesinde yanlı çıkarılan hadiseler olduğuna inanıyorum. Bugün bu manada bir toplantımız var. Bölgenin değerlendirilmesini yapacağız." şeklinde konuştu.

Taşdemir, Başbakan'ın olması gerektiği gibi davrandığını, birleştirici özelliğini kullandığını vurgulayan Taşdemir, şunları söyledi: "Diyarbakır'a gelmemesi yönünde telkinler olmasına rağmen geldi. Bugün Tunceli'de olacak. Bölgeyi gezdiğimizde müşterilerimizin dükkânlarının kapalı olduğunu görüyoruz. Niye kapalı olduğunu sorduk. Yapılan anonslarla dükkânların açılmaması gerektiği yönünde telkinler yapılıyormuş. Bu da gösteriyor ki, birileri toplum üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bunlar doğru değil, insanlarımızın basiretli olması gerekiyor. Türkiye bizim ülkemiz başka Türkiye yok. Ülkemize sahip çıkmamız lazım. Çünkü gemi batacak olursa biz de içindeyiz. Globalleşen bir kriz var. Türkiye'ye de kısmen yansıyor. Ekonomik açıdan sıkıntı çekerken sosyal hayatta da sıkıntı çekmek istemiyoruz. Bölgede huzursuzluk kasıtlı yapılıyor. Zaman birlikte olma zamanı."

Mardin İşadamları Derneği Başkanı Faruk Yücesoy da, terörist eylemlerin ikide bir ısıtılarak önlerine konulduğunu belirtti.

Bölge işadamları olarak bu oyunların üstesinden geleceklerine inandıklarını söyleyen Yücesoy, "Bölgemizi parçalayamayacaklar. Dimdik ayaktayız. Yapılan olumsuzluklara karşı, bölge halkının, bölge esnafının hiçbirinin girişimi yoktur. Olumsuzluklara karşıyız. Bunlar, belirli gruplar tarafından oynanan oyunlar. Allah oyunlarını başlarında patlatacaktır. Bizlerle hiçbir alakası yoktur. Bölge halkı tamamen bu işe karşıdır. Bölgede hiçbir huzursuzluk yoktur. Yıllarca oynanan oyunları film gibi tekrar izliyoruz. Bu oyunlar her 10 senede bir oynanıyor. Biz bölgede Türk, Kürt ve Araplarla hep beraberiz. Yıllardın beraberiz ve beraberliğimiz ve devam edecek. İçli dışlı olmuşuz, kız vermişiz kız almışız." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Öksüzoğlu ise, bölgede olumsuz hava estirilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Bu oyunların bugünün oyunları olmadığını vurgulayan Öksüzoğlu, "Güneydoğu'nun kalkınması ekonomi ve eğitimle olur. Bunlar olmazsa karışıklıklar devam edecektir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Toplum genelinde karışıklık yok. Ama insanlar sıkıştırmalara maruz bırakılıyor. Biz her zaman olumlu havamızı devam ettirmek istiyoruz. Hükümetimizin GAP Projesi'ndeki programlar yavaş yavaş hayata geçmeye başladı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'mız ilk turlarını hep buralardan yaptı. Bu şekilde sürekli içimizde olduklarını gösteriyorlar. Bu da bölge halkına moral veriyor. Ankara'dan oturup devlet yönetilmiyor." şeklinde konuştu.

Elazığ Genç İşadamları Derneği Başkanı Taner Ersoy da münferit olarak birkaç kişinin meydana getirdiği olayların bölgeye maledilmemesini istedi.

Ersoy, televizyonların, sanki bu bölgenin hepsi karşı grup gibi gösterdiğini ifade ederek, münferit olayların topluma yansıtılmaması gerektiğini vurguladı.

(CİHAN)
 



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs