'İşte doğru olan bu!' | " /> 'İşte doğru olan bu!' | "/>

En Sıcak Konular

'İşte doğru olan bu!'

25 Ekim 2008 11:09 tsi
'İşte doğru olan bu!' Başbuğ'un Bakanlar Kurulu'na vereceği brifingi Taraf gazetesi bu başlıkla alkışladı. Murat Yetkin ve Fikret Bila ise brifingin üç anlamını yazdı...

Org. Başbuğ'un Bakanlar Kurulu'na Aktütün ve terörle mücadele konusunda Brifing verecek olması tartışılıyor.

27 Ekim'de gerçekleşecek Brifing bir Genelkurmay Başkanı'nın Bakanlar Kurulu önüne çıkması açısından ilk.

Bu durumu TSK'ya çok yakın olan iki gazeteci Murat Yetkin ve Fikret Bila yorumladı. İki yazar da bu durumu maddeleyip "üç sebebe" bağladı. Taraf Gazetesi ise olayı çok farklı gördü. İşte Yetkin, Bila ve Taraf'ın yorumu:

MURAT YETKİN'E GÖRE ÜÇ ANLAMI

"Doğrusu ne Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un doğrudan bakanlar kurulunun MGK’ya katılmayan üyelerine hitabına, ne de Başbakan Erdoğan’ın bakanlarına güvenlik ihtiyaçlarını bir de askerin ağzından duyurmaya ihtiyacı vardır. Pazartesi günkü bakanlar kurulunda Başbuğ ve kadrosunun Erdoğan ve bakanlarına, Erdoğan ile ve örneğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başbaşa görüşmelerinde konuşulandan daha mahrem bilgiler vereceğini düşünmek bile saflık olur. Bütün bunlardan dolayı bu ilginç teması hem içeriye, hem dışarıya yönelik bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak küçümsemek de doğru olmaz.Ama bu ilginç temasın gerekçeleri konusunda şunlar söylenebilir:

1- Orgeneral Başbuğ, daha göreve başlamadan önce mücadelenin kitle desteği boyutuna fazladan önem vereceğini belli etmişti. Medya ile ilişki cephesini genişletmesi, Genelkurmay’ın ağırlığı olan yazar ve televizyoncularla yakın ilişki kurmaya başlaması, sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşlarıyla ilişkinin derinleştirilmesi çabaları bunun işaretleri. Başbuğ, bu telkifi Erdoğan’a götürürken, böyle bir adımın halkın Kürt ayrılıkçılığı ve PKK ile mücadelenin içinde bulunduğu aşamanın ciddiyetini daha iyi anlamasına yardımcı olacağını düşünmüş olabilir. Bakanlar kurulunun, askerin üst kademesini onların talebiyle konuk etmesi dünyanın her yerinde ortada olağandışı bir durum olduğuna işaret eder.

2- Başbuğ ve onun teklifini kabulle Erdoğan, içeriye ve dışarıda konuyla ilgili herkese, bu konuda, yani PKK ve Kürt ayrılıkçılığı ile mücadelede birlikte hareket ettikleri mesajını bir kez daha ve görsel olarak vermiş olacaklar. Bu mesajın muhatapları arasında Irak Kürt yönetiminden PKK’ya, ABD’den Rusya’ya ve İran’a, CHP’den MHP’ye ve AB’ye herkes bulunuyor.

3- Bu toplantı, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulması kararlaştırılan yeni iç güvenlik koordinasyon yapılanmasının sağlıklı işlemesi açısından da bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Başbakan ve Genelkurmay Başkan’ının birlikte irade beyanıyla, bu alandaki en büyük sorun olan istihbarat paylaşımının aksaması sorununa el atılması, belki de bu sorunun aşılmasını getirebilir. Ne de olsa Başbakan MİT’in, İçişleri Bakanı Emniyet İstihbaratının, Genelkurmay Başkanı da Jandarma İstihbaratı’nın yürütme amiri konumundalar. Ama bu temasın asıl amacının durumun ciddiyetini ve askerin hükümetin siyasi direktifiyle ve onunla birlikte hareket ettiğini ele güne anlatmak olduğunu söylemek mümkün. Gerçekten ilginç bir temas olacak."

FİKRET BİLA'YA GÖRE ÜÇ ANLAMI

"Terörle topyekûn mücadele açısından Org. Başbuğ’un katılımıyla Bakanlar Kurulu’na brifing verilmesi ve sivil alanda yeni yapılanmaya gidilmesi isabetlidir." diyen Fikret Bila'ya göre Başbuğ'un birifinginin üç anlamı var.

Başbuğ’lu brifingin anlamı
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un da katılacağı Bakanlar Kurulu toplantısında terör brifingi verilmesi üç açıdan önemli:
1- Bu toplantı, terörle mücadelenin topyekûn bir mücadele olduğu düşüncesinin bir yansıması olacak. Hükümetin, TSK tarafından bilgilendirilmesi, sivil siyasi otoritenin vereceği kararlarda etkili olacak. Genelkurmay Başkanı’nın Bakanlar Kurulu toplantısına katılması, bu mücadelenin asker, sivil tüm kurumlarca ortaklaşa verilmesi amacıyla, çabaların birleştirilmesi anlamı taşıyacağı da kuşkusuz. Org. Başbuğ’un silahlı mücadelenin yanı sıra ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda atılacak adımlar konusunda bakanlarla komutanlar arasında doğrudan bilgi ve görüş alışverişini kolaylaştıracak bir toplantının sayısız faydaları olacağı açık.
2- Org. Başbuğ’lu Bakanlar Kurulu toplantısının Türkiye’de demokratik sisteme uygun bir görüntü ve işlev yaratması açısından da önemli bir mesaj niteliği taşıyacağı söylenebilir. Terörle mücadelede siyasi otoritenin yetki ve sorumluluğu açısından da bu toplantı önemli bir zemin oluşturacak.
3- Terörle mücadelede hükümet ve TSK’nın aynı safta olduğunu yansıtması da bir diğer önemli mesaj. Terörle mücadelede, hükümet ile TSK arasında görüş farklılığı olmadığı bu toplantıyla bir kez daha gösterilmiş olacak.

VE TARAF GAZETESİ'NE GÖRE ANLAMI

Taraf Gazetesi, Org. İlker Başbuğ'un kendilerine yönelik Balıkesir'de bağırarak yaptığı konuşmada yer alan "doğru yerde durun" ifadesine atıfta bulunarak, Org. Başbuğ'un Bakanlar Kurulu'na brifing vermesini "doğru yerde" olarak yorumladı. Taraf haberi, 1. sayfasının tepesinden böyle gördü:

 



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs