En Sıcak Konular

Obama kaybederse ABD karışır!

25 Ekim 2008 10:51 tsi
Obama kaybederse ABD karışır! ABD’de 4 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde Demokratların başkan adayı Obama zafer kutlamalarına hazırlanıyor, fakat Amerikan polisi endişeli. Şansının iyice azaldığı öne sürülen Cumhuriyetçi aday McCain’in kazanması durumunda, ülke g

ABD’de son birkaç haftadır seçim yarışının mutlak favorisi haline gelen Demokrat Başkan Adayı Barack Obama, zafer gecesi hazırlıklarına başladı. Kabinesini çoktan kuran siyah senatörün Chicago’daki kampanya karargahının yakınlarına dev bir sahne inşa edildi. Demokrat kampanya, kutlamalar için 2.5 milyon dolar harcıyor. Göl kenarındaki sahnenin içinde bulunduğu parka, o gece 350 bin Amerikalının akın etmesi bekleniyor.

ABD polisi ise, uzmanların "henüz işi bitmedi" uyarısı yaptığı Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı John McCain’in başkan seçilmesinden endişeli. Obama’ya şimdiden başkan muamelesi yapan ABD medyası nedeniyle, Amerikan kamuoyu, anketlerde sadece birkaç puan geride görünen McCain’in başkan seçilmesini bir "mucize" olarak yorumlayabilir.

Federal emniyet yetkilileri, McCain’in kazanması durumunda, özellikle siyahların "sandıkta hile yapıldı" diyerek sokaklara dökülmesinden ve olaylar çıkmasından korkuyor. Daily Mail’in haberine göre, ABD kamu güvenliği yetkilileri, siyah nüfusun yoğun olarak yaşadığı Chicago, Detroit, Philadelphia ve Oakland gibi şehirlerde alarm seviyesini yükseltti.

McCain taraftarına saldırı

Oakland Emniyeti Sözcüsü Jeff Thomason, "Şiddetli sokak olayları bekliyor muyuz? Hayır. Ama yine de işlerin çığırından çıkmasına karşı hazırlıklı olacağız" dedi. Cumhuriyetçi siyasetçi ve yazar Bob Parks ise, "Obama seçilirse, maçlardan sonra olduğu gibi insanlar kutlama için sokağa dökülebilir ve bu yüzden olaylar çıkabilir. Ama kaybederse, bu kez kalabalık bir başka grup hile yapıldığını düşünebilir. Bu kez kargaşa çıkarmak isteyen insanlara fırsat doğacaktır" ifadesini kullandı.

Öte yandan McCain kampanyası için çalışan genç bir kadın, Pittsburg’da saldırıya uğradı. Siyah olduğu belirtilen saldırgan, 20 yaşındaki Ashley Todd’a ait aracın tamponunda McCain çıkartması görünce çılgına döndü. Saldırgan, gasp ettiği genç kadının yüzüne bıçakla "B" harfi çizip kaçtı. Obama, "Mağdura geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, saldırganın en kısa zamanda adalete teslim edilmesini umuyorum" açıklamasını yaptı.

Her anket başka bir şey söylüyor

ABD’de farklı şirketlerin yaptırdığı kamuoyu yoklamaları arasındaki "çarpıcı farklılıklar" devam ediyor. Demokrat Başkan Adayı Barack Obama’nın bazı anketlerde farkı 10 puana kadar çıkardığı gözlense de, 2004 seçimlerini en yakın biçimde tahmin eden "IDB/TIPP" kamuoyu yoklamasına göre fark sadece 1.1 puan. Buna göre Obama yüzde 44.8, Cumhuriyetçi rakibi John McCain yüzde 43.7 oy alacak. Kararsızların oranı ise yüzde 11.6.

Öte yandan New York Times Gazetesi’nde, dün yayınlanan başyazıda, Obama’nın iki yıllık kampanyası boyunca, böyle zor zamanlarda başkanlık yapacak doğru aday olduğunu kanıtladığını vurguladı.

İnsan seli

ABD’de Demokrat Başkan Adayı Barack Obama, seçimler tarihinin en büyük kalabalıklarını miting meydanlarına çekmeyi sürdürüyor. Geçen hafta St. Louis’de yaklaşık 200 bin kişiye hitap eden Obama’nın önceki gün Indianapolis’de yaptığı konuşmayı da onbinlerce Amerikalı yerinde izledi.

Taraftarlarının daha şimdiden zafer şarkıları söylemesine "Henüz kazanmadık. Herşeyi berbat etmeyin" diyerek temkinli yaklaşan Demokrat Başkan Adayı Barack Obama, mitingte, "Hak ettiğimiz bir rüzgarı arkamıza aldığımızı hissediyorum" diyerek kendinden emin konuştu.

Anneanneye koştu

Mitingde bir rahip de sahneye çıktı ve Obama’nın ölüm döşeğinde olan anneannesi için edilen duayı yönetti. Obama, mitingin ardından kampanyasına iki günlük bir ara verip memleketi Hawaii’ye uçtu.

Kalçasını kıran ve durumu ağır olan anneannesi Madelyn Dunham’ı (85) ziyaret eden Obama, "Fazla detaya girmeyeceğim ama kendisi çok hasta. Seçim gününü görebilir mi, bilmiyorum. Bilinci yerinde, ailece dua ediyoruz" dedi. Annesi Endonezya’ya çalışmaya gidince, Obama’yı 10 yaşından itibaren anneannesi büyütmüştü.  

hürriyet 



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs