En Sıcak Konular

Pakistan Obama'nın annesini hayırla anıyor

25 Ekim 2008 10:46 tsi
Pakistan Obama'nın annesini hayırla anıyor Pakistanlılar beş yıl Pencap eyaletinde görev yapan Obama'nın annesini hayırla yad ediyorlar, ancak oğlu konusunda emin değiller.

Pakistanlıların çoğunluğu ABD'nin başkan adayı Barack Obama'nın Pakistan ile ilgili planları konusunda endişeliler fakat Pencaplılar, kendi eyaletlerinde beş yıl geçiren annesini hayırla yadediyorlar.

Obama'nın annesi Ann Dunham'ın öğrencilerinden Cemal Hasan, "Obama, saygın bir bayanın oğlu. Annesi Pakistan'a hizmet etti. Oğlunun da ülkemiz için tehlikeli bir insana dönüşmeyeceğinden eminim" dedi.

Ann Dunham Sudoro, Ekim 1987'de Pakistan'a Asya Geliştirme Bankası (ADB) danışmanı olarak geldi. O sırada tam ismini kullanıyordu, çünkü Obama'nın babasından boşanmış ve bir Endonezyalı ile evli idi.

Ann Dunham Pencap'ın kırsal bölgesinde tarımı ve küçük ev sanayisini geliştirmek için hazırlanan bir ABD projesinin uygulanmasına başkanlık etti.

Dunham'ın sorumluluklarından biri de Pakistan'daki tarım geliştirme bankasının mobil kredi görevlilerini eğitmek idi. Lahor'daki Avari otelinde kalan Obama'nın annesi her gün 70 kilometre kuzeydeki Gujranwala şehrin gidip geliyordu.

Bayan Dunham Ann'ın Gujranwala'da eğittiği 30 mobil kredi görevlisinden biri olan Hasan, "Öğretmenimin oğlunun böyle bir önemli insan olacağını hiç düşünmemiştim" dedi.

Senatör Obama ile irtibat kuran Hasan, "Elektronik posta ile irtibat kurdum. Annesinin öğrencisi olduğumu söyledim. Önce benim bir Amerikalı olduğumu düşündü. Fakat kendimi Pakistan vatandaşı olarak tanıttım. Mutlu olduğunu ifade etti, kendisini ve annesini hatırladığım için teşekkür etti" şeklinde konuştu.

Obama'nın annesi 1995'te 52 yaşında iken rahim kanserinden öldü.

Bayan Ann'ın ofisinde 1987'den 1992'ye odacı olarak görev yapan Muhammed Aslam, bir çok güzel hatıraya sahip. Yaptığı açıklamada, "Mükemmel bir bayandı. Bize hiç kötü davranmadı. En beğendiğim özelliği dakikliği idi. Beş yıl boyunca, her gün 70 kilometre yol gitti. Fakat hiç bir zaman işe geç kalmadı. Hala onu özlüyorum." dedi.

Ann'ın köylüleri, mikro-finans borçları almaları ve kendi işlerini kurmaları yönünde ikna etmesi gerekiyordu. Hasan, "Yerel dili fazla bilmiyordu. Ancak büyük bir iletişim becerisine sahipti. Birçok kadını (küçük ev sanayisi) kendi işlerini kurmaları yönünde ikna etti" diye konuştu.

Anne ve babası Ann'ın vasıta ile mikro-finans borcu alan ve kendi işlerini kuran Muhammed Arif, Obama'nın annesine hala müteşekkir. Arif, "Anne ve babamı borç almaya ikna etti. Dikiş makineleri ve bir inek aldılar. Çok yıl geçti, hala bu kadını hatırlıyoruz. Çünkü hayat şeklimizin değişmesinden büyük bir rolü oldu. Bölgedeki fakirliğin kalkmasını samimiyetle istiyordu" dedi.

ADP projesi kapsamında borç alan 70 yaşındaki Pakistanlı kadın Rakhi, Gujranwala'daki evinde küçük bir sanayi kurmuş. Ann'ın nasıl arkadaş edineceğini iyi bildiğini söyleyen Rakhi, "Baharatlı Pakistan yemeklerinin aşinası oldu. Başlangıçta baharatlı yemeklerin hazmında zorluk çekti, fakat sonra alıştı. Birçoğumuz peçe takıyorduk ve Gori (beyaz) modern bir kadınla görüşmekten utanıyorduk. Fakat inanın bana, çok geçmeden birbirimizin dilini bilmemezimize rağmen iyi arkadaş olduk" şeklinde konuştu

Ann'ı tanıyanlar oğlunun Pakistan için kötü olmayacağını düşünüyor. Hasan, "Maillerle haberleştik. Her zaman çok kibar ve annesi gibi." dedi.

Ancak Washington Times gazetesinde yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre, Pakistanlıların çoğunluğu Obama'yı tehlikeli bir insan olarak görüyor.

 



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs