En Sıcak Konular

Kasımpaşalı'ya Fatih'ten rakip

25 Ekim 2008 10:11 tsi
Kasımpaşalı'ya Fatih'ten rakip Saadet Partisi’nde liderlik koltuğuna oturmaya hazırlanan Numan Kurtulmuş, AK Parti’den Şener oluşumuna kadar birbirinden ilginç açıklamalar yaptı. Eski Milli Görüşçülere kapılarının açık olduğunu belirten Kurtulmuş, Ahmet Hakan'ın eleştirisi

Necmettin Erbakan’ın onayını alarak Saadet Partisi’nin Genel Başkanlık koltuğuna oturacak olan Numan Kurtulmuş, ilk kez AKŞAM’a konuştu. Bütün teşkilatların desteğini alan ve Erbakan’ı ikna etmeyi sonunda başaran Kurtulmuş, ‘Pasif lider olacak’ eleştirilerine ‘Zaman onların haksızlığını gösterecektir’ yanıtını verdi.

Kongre konuşmasında iktidara eleştiri olacak mı?

Doğru bulduklarımızı söyleyeceğiz. Başından itibaren hiç kimseye karşı yıkıcı ve kırıcı bir politika izlemeyi doğru bulmadım. Biz AKP ya da bir başka partinin alternatifi olmaktan ziyade mevcut yanlış politikanın alternatifiyiz. Statükoya karşı alternatifiz.

Necmettin Erbakan nasıl ikna oldu?

1998’de FP’nin kurucu il başkanı olarak siyasete girdim. Ayrışma süreçlerinde İstanbul’daydım. Allah’ın lütfu, partiye ilk adım attığım günden itibaren hem teşkilatımız hem seçmen tabanımızda ismime karşı teveccüh ortaya çıktı. Bu, özel çalışma yaptığım bir şey değildi. Her şeyin bir eşref saati vardır. Kısmet bugüneymiş. Hem kıdemli büyüklerimiz, hem de genç neslimiz, her üç jenerasyonda da bir ittifak ortaya çıktı ki bu çok güzeldir.

Kongrede birlikte görüntü verecek misiniz?

Rahatsızlığı nedeniyle sanıyorum gelemeyecek ama kongre salonuna herhalde sinevizyonla katılacak.

Sizin için “AKP’yi bölecek adam” yorumları yapıldı.

Biz AKP’yi veya başka grupları bölmek yerine, dağılmış olan, gerçekten büyük Türkiye idealine inanan ve bu ülkeyi güçlü hale getirmeye karar vermiş olan bütün toplum kesimlerini toparlamayı düşünüyoruz.

AKP’deki mutsuz Milli Görüşçüler dönebilir mi?

Bunun bir transfer, AKP’nin bölünmesi falan şeklinde algılanmasını doğru bulmam. Biz bölmek yerine toparlamaktan yanayız. Hayatının bir gününü dahi Milli Görüş davası için harcamış herkese gönlümüz ve kapımız açıktır. İnsanlar siyasi partilerini değiştirdiler diye küs olmazlar.

AHMET HAKAN MAHCUP OLACAK

Ahmet Hakan’ın sizinle ilgili eleştirileri oldu?

Onun penceresinden öyle göründüyse ne diyebilirim. Ama bir şey hatırlatmak isterim: Ben siyasete FP döneminde girdim.

28 Şubat’ın o koyu, herkesin siyasetten kaçtığı döneminde, hem de siyasetin en problemli görünen yerine gelip oraya destek vermek her halde risk kavramının çok ötesinde bir şeydir. Zamanın kendisini mahcup edeceğini söylemek istiyorum.

Elinizi masaya vurur musunuz yeri gelirse?

Söz ola kestire başı, söz ola kestire savaşı. Söz yeri geldiğinde en sert üslupla söylenmek mecburiyetindedir. Ama sert söz demek sokak ve kavga üslubuyla konuşmak değildir. Mühim olan sonuç alacak, akıllı söz söylemektir. Hep söylüyorum demirden korkan trene binmez.

Başbakan, 22 Temmuz öncesi sizi çağırdı. Gitmediğinize pişman oldunuz mu?

Hayır. 2000 yılında, Gül’ün aday olduğu seçimde şunu söylemiştim: Siyaset iki amaçla yapılır. Biri yakın makam, mevkiiler gibi yakın hedefler uğruna. Diğeri ise yüksek idealler uğruna. İkincisi zor ama kalıcıdır. Siyasette bir misyonumuz olacaksa, yerine getirmek için yüksek idealler çerçevesinde bunu ortaya koyduk ve hep öyle davrandık.

Eşinizin de bir türban davası vardı.

Eşim İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Kemal Alemdaroğlu zamanında başörtüsü nedeniyle uzaklaştırıldı. Ne yazık ki davaların hepsini burada ve AİHM’de kaybetti. O süreçte Avrupa olumsuz tavır içerisine girmişti. Çok kısa bir süre içerisinde olumsuz olarak sonuçlandı.

Artık Ankara’ya yerleşeceksiniz.

İşin en zor tarafı o. İstanbulluların en zorlandığı taraf Ankara seyahatleri. 2-3 gün güzel Ankara ama sonra insan sıkılmaya başlıyor. Ben 80 senedir Fatih’te oturuyorum. Dünyanın en güzel şehri İstanbul.

Sizin karikatürle aranız nasıl?

Karikatür siyasi mizahın anlatımının en güzel kısmı. İki karede yüzlerce konuyu anlatabiliyorsunuz.

İlk icraatınız ne olacak?

Önce partinin mevcut durumu, yönetimsel eksiklerin giderilmesini başaracağız. Bir atılım programının ortaya konulması, söylemin dizayn edilmesi, SP’nin yeni müttefikler oluşturmasının önünün açılması sağlanacak. “Nerede kalmıştık?” diyeceğiz. Kısa süre öncesine kadar yüzde 21 oy almış bir siyasal hareketin 2.5’a düşmesinin etkilerini ortadan kaldıracak güçlü bir atılım programını uygulayacağız. Değişim lafı Türkiye’de çok yanlış kullanılmış son yıllarda. İşin garip tarafı; değişimden en çok bahsedenlerin statükonun içine girdikleri görülmüş. Ben göğsünü gererek AKP’ye oy verdim diyen kimseyle karşılaşmadım. Millet diyor ki, alternatif nerede? Alternatif olduğumuzu gösterirsek, hem SP etrafında bir kenetlenme olacağı, hem üslubun, söylemin halka yaklaşımın çok ciddi bir revizyondan geçeceği görülecektir.

ŞENER HAREKETİ İLE YOLLAR KESİŞİR Mİ?

ŞAHISLARIN üzerinde durmak yerine prensipler üzerinde duruyorum. Prensiplerimize katılan herkes bizim doğal müttefikimizdir. Türkiye’nin yeni medeniyet kavgasında, Anadolu topraklarına ayak basarak çözüm üretilmesine inanan herkes bizim doğal müttefikimiz. Maneviyatçı bir paradigmaya sahip olan, özgürlük, adalet ve refahı isteyen herkes bizim doğal müttefikimizdir.

Ya Şener?

Şahıslarla ilgili konuşmadım, konuşmam.
 
Akşam



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs