En Sıcak Konular

SPK Raymond James'i bitirdi

24 Ekim 2008 20:33 tsi
Türkiye'nin ilk yabancı aracı kurumu Raymond James'in faaliyetleri, SPK tarafından durduruldu.

SPK, Türkiye'nin ilk yabancı aracı kurumu olan Raymond James'in faaliyetlerini durdurdu. Şirketin Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı 33 milyon YTL vergi borcu nedeniyle zorda olduğu konuşuluyordu.

Türkiye'nin ilk yabancı aracı kurumu olan Raymond James'in sermaye piyasası faaliyetleri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından durduruldu.

SPK'den yapılan açıklamada, "Raymond James Yatırım Menkul Kıymetler AŞ'nin sermaye piyasası faaliyetlerinin, sermaye yeterlilik yükümlülükleri sağlanıncaya kadar bugün saat 1715 itibariyle geçici olarak durdurulduğu" belirtildi.

SPK'nın haftalık bülteninde özel durumlar bölümünde yer alan açıklamada, "Sermaye Piyasası Kanunu'nun 46'ncı maddesi (g bendi) uyarınca sermaye yeterliliği yükümlülükleri sağlanıncaya kadar geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir. Aracı kurumun kurucusu olduğu yatırım fonlarının katılma paylarının geri iadesi işlemleri aracı kurum tarafından yürütülmeye devam edilecektir" denildi.

Borsa işlemlerinin yüzde 4.72'sini gerçekleştiren Raymond James, Maliye Bakanlığı ile arasındaki ihtilaf nedeniyle zor günler geçiriyordu.

Ciddi bir Maliye soruşturması geçiren ve yaklaşık 33 milyon YTL vergi borç ve cezası çıkarılan aracı kurumun sermaye ihtiyacını gidermeyi şirketin ABD'deki merkezi kabul etmemişti.

Bir süredir vergi ve cezaları nedeniyle ortak arayışlarını sürdüren RJ Türkiye son olarak İzmirli bir grupla da borçlar nedeniyle anlaşamayınca şirketin kapatılacağı konuşulmaya başlanmıştı. Şirketin yüzde 73'üne sahip olan ABD'li Raymond James European Holding'in zaten zararda olan şirkete yeni sermaye koymayı reddettiği bildiriliyor.

128 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Şirketin 128 çalışanı bulunuyor. Faaliyetine Reşat Karamehmet'in sahibi olduğu Park Menkul Değerler olarak başlayan aracı kurumun yüzde 50'sini 1999'da Raymond James'e satılınca Park Raymond James olarak faaliyetlerini sürdürdü. Daha sonra Karamehmet hissesinin yüzde 23.4'ünü yine Raymond James'e sattı. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bu satışı dava iptal ettirdi. TMSF hisseleri icra yoluyla satacak.

37.3 MİLYAR DOLAR VARLIK

Raymond James 1962 yılında yatırım ve finans alanında faaliyet göstermeye başladı. 2 bin 200 ofisi ve 4 bin 750 finans danışmanı ile 1.6 milyon müşterinin 37.3 milyar dolarlık varlığını yönetiyor. 1964 yılında Robert James ve Edward Raymond'ın yönettiği iki şirketin birleşmesi sonrası Raymond James ismini aldı. Şirket 2007 yılında 3.1 milyar dolar kazandı.

ajanslar



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,896 µs