En Sıcak Konular

Gül, 19 Mayıs Üniversitesi'nde seslendi

24 Ekim 2008 19:39 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yeni akademik yılın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende üniversitelere bilimsel hedefler koydu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Böyle büyük bir ülke, tarihi çok derin olan bir ülke, bölgesinde önemli rol oynayan bir ülke muhakkak bilimde, araştırma geliştirmede ve teknolojide önde gelen ülkelerin arasında yer almalıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yeni akademik yılın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşma yaptı.

Samsun'un Türkiye Cumhuriyeti tarihinde özel bir yeri olduğunu ifade eden Gül, üniversitenin de bu özel yerin, özel tarihinin ismini taşıdığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki ilk adımın burada atıldığını, Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile neticelendirildiğini ve Cumhuriyetle taçlandırıldığını ifade eden Gül, Samsun'da ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. 33 yıl önce kurulan üniversitenin büyük bir akademik kültürel ve teknolojik birikime sahip olduğunu belirten Gül, ilk kez ziyaret ettiği Ondokuz Mayıs Üniversite'sinin kampüsünün de çok etkileyici olduğunu söyledi.

Üniversiteden beklentilerin yüksek olduğunu dile getiren Gül, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin bu beklentileri karşılayacağına olan inancını da ifade etti.

''Üniversiteler Türkiye'nin en değerli kurumlarıdır'' diyen Gül, 70 milyonluk Türkiye nüfusunun içinde çok büyük bir genç nüfus da olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu genç nüfusun vasıflı, eğitimli, nitelikli olması Türkiye'nin geleceği ile ilgili olan bir konudur. Nüfusunuz çok olur ama nitelikli değilse o ülkeye yük olur. Ama nüfusunuz hem çok, hem nitelikli olursa sadece ülkeniz için değil, bölgeniz, dünya için gerçekten çok büyük değer ifade eder ve çok büyük katkılar sağlar'' dedi.

Eğitim kurumlarına ve üniversitelere özel önem verdiğini kaydeden Gül, bu kurumların ihtiyaçlarının farkında olduğunu belirtti. Gül, son yıllarda bütçelerden en büyük payın eğitime ayrıldığını hatırlatarak, Türkiye'deki hemen her ilde üniversite açıldığını söyledi.

Üniversite olmanın büyük sorumluluk taşıdığını anlatan Gül, Türkiye'de, geleceğe en büyük yatırımın eğitim olduğunun bilinciyle köklü yatırımlar yapılmaya başlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar olmadığını, teknoloji, bilim ürettiklerine dikkati çekerek, Türkiye'deki üniversitelerin çalışmalarının farklı alanlarda yoğunlaşmaya başladığını, bu anlamda da çeşitlilik yaşandığını ifade etti.

Türkiye'deki üniversiteler arasında bir yarış olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Üniversitelerimizin sadece Türkiye içerisinde kendileri ile yarışmaları değil, dünyadaki diğer üniversitelerle de yarışan ve onlarla da mukayese edildiğinde çok iyi durumlara gelen kurumlar olması gerekiyor'' dedi.

-''TÜRKİYE BİLİMDE DE ÖNCÜ OLMALI''-

Gül, ''Böyle büyük bir ülke, tarihi çok derin olan bir ülke, bölgesinde önemli rol oynayan bir ülke muhakkak bilimde, araştırma geliştirmede ve teknolojide önde gelen ülkelerin arasında yer almalıdır. Sadece gördüğünü imal eden, sadece gördüğünü üreten bir ülke olamaz Türkiye. Türkiye kendisi de teknoloji geliştirmeli, Türkiye kendisi de yeni buluşlar yapmalı ve bu buluşları sanayiye ve ekonomiye uygulayabilmelidir'' diye konuştu.

Dünyada bilim dünyasına önderlik eden belli başlı ülkelerin olduğunu belirten Gül,  Türkiye'nin bunların arasına muhakkak girmesi gerektiğini söyledi.

''Türkiye siyasi değeri olan bir ülkedir. Böyle büyük bir ülke muhakkak bilimde de öncü olmalıdır. Bilimde de, kültür üretmede de bunları sanayiye, ekonomiye uygulamada da ismi zikredilen bir ülke olmalıdır'' diyen Gül, bunun için kaynak ve yatırımın gerekli olduğunu, önceliklerin buna ayrılması gerektiğini vurguladı. Gül, ihmal edilen bu alanlarda çok gelişmeler olduğunu da ifade etti.

Ar-Ge konularına bütçeden fonlar ayrıldığını, TÜBİTAK'a bu yönde kullanması için fonlar verildiğini hatırlatan Gül, Türkiye'nin uluslararası programlara da daha fazla katkı sağladığını anlattı.

Bütün bu yatırımların sonucunun 4-5 yıl sonra alınacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Japonya ve Kore'yi örnek göstererek, bu ülkelerin bilim tarihine ve kalkınmalarına bakıldığında benzer süreçlerin yaşandığının görüleceğini söyledi.

-KARADENİZ'İN ÖNEMİ-

Avrupa Birliği çerçeve programlarına Türkiye'nin yüksek katkı sağladığına, ancak bu programlardan yeteri kadar faydalanılmadığına dikkati çeken Gül, 7. Çerçeve Programından yeterince faydalanılması için üniversitenin öğretim üyelerine ve öğrencilerine çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, projeler geliştirilirken sanayi ve TÜBİTAK ile işbirliğine gidilmesi gerektiğini belirterek, ''Artık Türkiye içerisinde de milli fonlarımız, bölgesel ve uluslararası fonlar var. Bunların hepsi bilim adamlarımızın hizmetine hazırdır'' dedi.

Lisansüstü çalışmaların önemine de işaret eden Gül, Türkiye'deki doktoralı öğrenciler diğer gelişmiş ülkelerdekilerle kıyaslandığında büyük fark olduğunu anlattı. Gül, bu çalışmalara önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin misyonunun sadece Samsun ile sınırlı olmaması, bütün Karadeniz havzasına en iyi şekilde hitap etmesi gerektiğini belirten Gül, Karadeniz'in özellikle Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından siyaset, güvenlik, ekonomi, kültür ve turizm bakımından büyük bir cazibe merkezi olmaya başladığını söyledi.

Gül, Türkiye'nin Karadeniz'in önemini çok önceden fark ettiğini, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının kurulmasına öncülük ettiğini belirterek, son 2-3 yıldır tüm dünyanın ilgisinin bu bölgeye çevrildiğini ifade etti. Karadeniz bölgesi için önemli projeler hazırlandığını ve bunun için de büyük yatırımlar gerektiğini vurgulayan Gül, ''Bunun için Ondokuz Mayıs Üniversitesinin bütün Karadeniz'e hitap edecek bir bünyeye ve vizyona kavuşması gerekir'' dedi.

Kafkasya'da yaşanan son olayların da Karadeniz'i göz önüne getirdiğini anlatan Gül, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin bütün bölgeyi kucaklayacağına inandığını vurguladı.

-''ÜNİVERSİTELER ŞEHİRLERİN, EĞİTİMİN LOKOMOTİFİ''-

Üniversitelerin şehirlerle bütünleşmesine de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin şehirlerin, kalkınmanın ve eğitimin lokomotifi olduğunu söyledi.

Gül, şehirlerin gelişimi açısından üniversitelerin çok önemli rolü bulunduğunu kaydederek, halkların arzusu ve çabaları ile kurulan üniversitelerin şehirlerin iklimini değiştirdiğini dile getirdi. Gül, şunları kaydetti:

''Üniversitelerin, bütün üniversiteler için bunu söylüyorum, şehirleri ile en iyi şekilde bütünleşmeleri ve şehirlere olan borçlarını en iyi şekilde ödemeleri gerekir. Aynı şekilde şehirler de üniversitelerini çok iyi sahiplenmelidir. Üniversitelerin meseleleri, ihtiyaçları tabiiki büyük bir çoğunlukla Ankara'dan karşılanacaktır ama iller bazında o üniversitelerin bazı ihtiyaçları çok iyi karşılanabilir. Herkesin illerindeki üniversitelere sahip çıkmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir bütünleşme çok büyük bir sinerji oluşturacaktır. Böyle bir bütünleşme o ildeki ekonomik kalkınmanın en büyük destekçisi olacaktır. Böyle bir bütünleşme o illere gerçekten üniversite havasını getirecektir.''

Cumhurbaşkanı Gül öğrencilere de seslenerek, üniversite kazanmakla işin bitmediğini, öğretim üyelerinin bilgi birikiminden yararlanabilmelerinin kendilerine bağlı olduğunu belirtti. Öğrencilerden okullarını en iyi derecelerle bitirmelerini isteyen Gül, esas rekabetin üniversite bittikten sonra başladığını kaydetti.

-''ÜNİVERSİTELER YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNE GİRECEK''-

Türkiye'nin dışarı ile bütünleşen bir ülke olduğunu da kaydeden Gül, üniversiteler arası işbirliklerin giderek arttığını ve yurt dışındaki üniversitelerle karşılıklı öğretim üyesi ve öğrenci değişikliklerinin yapıldığını anlattı. Rekabetin arttığı bir dünyada yaşandığını ifade eden Gül, devletin ve milletin bütün imkanlarıyla öğrencilerin hizmetinde olduğunu söyledi.

Üniversitelerin önümüzdeki dönemde eksikliklerini gidermek için yeniden yapılanma sürecine gireceğini söyleyen Gül, YÖK'ün hazırladığı strateji belgesi hatırlattı. Gül, ''Bunlar çok tartışılacaktır. Sizleri de bu tartışmalara katkı yapmaya davet ediyorum. Düşüncelerinizi, tecrübelerinizi, beklentilerinizi en iyi ve en uygun şekilde duyurun. Bu yeniden yapılanma içerisinde sizden de faydalanılsın. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü uzun bir süre içerisinde bu çok tartışıldı, konuşuldu ama bunlar orada kaldı. Şimdi artık bu yeni yapılanma dönemine geldiğimize inanıyorum'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda yeni akademik yılın başarılı geçmesini diledi. Cumhurbaşkanı Gül'e konuşmasının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından bir öğrenci tarafından yapılan portresi hediye edildi.

Gül de dünya şampiyonu olan ve olimpiyatlarda derece alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencisi güreşçiler Şeref Tüfenk, Selçuk Çebi ve Rıza Yıldırım'a takdir belgesi verdi. ''Her üniversiteye böyle üç şampiyon nasip olmaz'' diyen Gül, sporcularla hatıra fotoğrafı çektirdi.

aa

 



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs