Derin kamplaşma! | " /> Derin kamplaşma! | "/>

En Sıcak Konular

‘Bölünmeme refleksi:’ Derin kamplaşma!

24 Ekim 2008 17:30 tsi
‘Bölünmeme refleksi:’ Derin kamplaşma! Türkiye’de sistem kendini yeniden konumluyor. Yaşanan bu dönüşümde taşlar yerine otururken ilginç bir kamplaşma ortaya çıkıyor. İktidar ile ordunun 'strateji birlikteliğine' karşı çıkanlar bir araya geliyor. İşte 'derin devletle' PKK'nın ilgin

Türkiye’de ilginç şeyler oluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde dalgalanmaya başlayan Türk iç siyasetinde taşlar yerine oturmaya başladı. Siyasi analistlerin gözlemlerine göre taşlar yerine otururken ortaya ilginç bir kamplaşma örneği çıkıyor. Yapılan yorumlara göre Türkiye’deki kamplaşma ‘Türkiye’nin bölünmemesi’ üzerine. Analistler Türkiye’nin riskli bir dönemden geçtiğini, TSK ile AK parti hükümetinin bu riskli dönemde ‘rejim’ tartışmalarını bir kenara bırakarak ortak hareket ettiğini, bu yakınlaşmadan rahatsızlık duyan PKK ile ‘derin devlet’ denen yapılanmanın ise karşı bir güç oluşturmaya çalıştığını belirtiyor.

TSK ile AK Parti buzları eritti

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile sorunlu olduğu gözlenen ordu-siyaset ilişkisinde artık eski pürüzlerin kalmadığı ileri sürülüyor. Bunun içinse Kuzey Irak’tan iç siyasete geniş bir yelpazede hükümet ile genelkurmayın ortak bir söylem geliştirdiğinin altı çiziliyor. Verilen örneklerden bir tanesi 23 Nisan’da MGK toplantılarından çıkan Kuzey Irak ile ilgili karar. Bu kararda Genelkurmay’ın Kuzey Irak’la temasa geçme noktasında hükümetle aynı pozisyona geldiği hatırlatılıyor. Bu tavır ‘terörle mücadelede çok başlılık’ eleştirilerini ortadan kaldırırken Başbakan Erdoğan’ın Aktütün saldırısı sonrasında TSK’ya sahip çıkması da paralel bir bakış açısıyla değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve son olarak Başbakan Erdoğan’ın Güneydoğu gezilerine dikkat çekilerek Kürt sorununun çözümü için paralel strateji izlendiği değerlendirmesi yapılıyor. Ayrıca Genelkurmay’ın Erdoğan kabinesine ‘terör brifingi’ verecek olması da bu analizi güçlendiriyor.

‘Derin devlet’ ile PKK yakınlaşıyor

Ordu ve siyaset ‘Türkiye’nin riskli bir dönemden geçtiği ve önemli adımların atılması gereken dönemde ortak bir dil kurma’ stratejisi geliştirirken, yapılan yorumlar bunun karşısında ikinci bir ittifakın çıktığı yönünde. Vatan gazetesinden Ruşen Çakır’ın yazısına yansıyan bu bilgi notu şöyle: AKP dini cemaatleri de arkasına alarak TSK ile ittifak kuruyor. Bunun karşısında ise PKK ile derin devletin ittifakı var. Üstelik Çakır’ın anlattığına göre bu ittifakın uzun süreli olduğu belirtiliyor.

Aslında son yaşananlar da bu analizi güçlendiriyor. Artan terör saldırılarının Kuzey Irak ile yakınlaşma dönemine denk gelmesi, aynı zamanda Ergenekon duruşmalarının başlayacağı gün korsan gösterilere start verilmesi gibi gelişmeler ‘PKK kiminle ilişki kuruyor’ sorularına yol açmıştı.

Üstelik PKK ile 'derin devlet' yapılanmasının ordu-siyaset ortak refleksini ortadan kaldırmak için çaba sarfettiği ancak her iki kurumun da soğukkanlı bir şekilde süreci yönettiği belirtiliyor. Yine Çakır'ın satırlarından aktaralım: Dağlıca bir altın vuruştur. PKK askerin üzerinden AKP’yi vurmayı amaçladı. Ancak beklenen olmadı. AKP soğukkanlı davrandı. Sonuçta PKK’nın beklentisinin aksine Dağlıca askerle AKP arasındaki sorunların rafa kalkmasına yol açtı. Tüm bunlara kızgınlıkla Diyarbakır saldırısı yapıldı.

iyibilgi.com



Bu haber 1,434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,777 µs