En Sıcak Konular

Türkiye'nin uyuşturucu haritası

24 Ekim 2008 16:59 tsi
Türkiye'de farklı şehirlerde farklı uyuşturucu maddeler kullanılıyor. Örneğin kokain en çok İstanbul'da esrar ise Diyarbakır'da kullanılıyor...

TBMM Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu taslak raporunu tamamladı.

Raporda, uyuşturucunun, farklı şehirlerde farklı madde kullanımı şeklinde kendini gösterdiği ve en çok kokainin İstanbul'da, esrarın ise en çok Diyarbakır'da kullanıldığı bildirildi.

Rapora göre, düşük ve orta sosyoekonomik düzeyde esrar, yüksek sosyoekonomik düzeyde ise ectasy kullanımı yaygın, kadınlar daha çok esrar, gençler ise ectasy tercih ediyor. Uyuşturucu madde kullananların ortalama eğitim süresi 6 yıl olarak belirlenirken, bunların yüzde 41'i de işsiz.

Uyuşturucu madde kullananların büyük bir çoğunluğunun esrar deneyimi bulunuyor. Esrarı, İzmir'de deneyenlerin oranı yüzde 80, Ankara'da ise yüzde 50'inin altında. Esrarın ilk kullanım yaşı 17, eroin kullanma yaşı ise 24 olarak belirlendi. Uyuşturucu kullananların yarısında da uçucu kullanma alışkanlığı olduğu ortaya çıktı.

Eroin deneyiminin en düşük olduğu il Ankara, en fazla olduğu iller ise Diyarbakır ve İstanbul.

Raporda, ilköğretim öğrencileri arasında esrar kullanım oranı yüzde 1,2, ortaöğretimde ise yüzde 4,0 olarak saptandı. Kullanıcıların tercih ettikleri maddelerin zamanla değişiklik gösterdiği, son yıllarda ise ectasy kullanımının arttığına dikkat çekildi.

Raporda yer verilen bazı araştırmalara göre, genel olarak madde kullanımının en yüksek görüldüğü il İzmir. Esrar kullanımı ise Diyarbakır'da diğer illere göre oldukça yüksek. İlköğretimde yaşamı boyunca en az bir kez tütün kullanan öğrencilerin ise yüzde 16,1 olduğu saptandı.

Bu oran alkol için yüzde 15,4, uçucu ve uyuşturucu maddeler için yüzde 1,7 olarak tespit edildi. Ortaöğretimde yaşamı boyunca en az bir kez tütün kullanımı yüzde 55,9, alkol kullanımı yüzde 45, esrar kullanımı yüzde 4, uçucu madde kullanımı yüzde 5,1, eroin ve ectasy kullanım yaygınlığı ise yüzde 2,5 olarak belirlendi.

Türkiye'de en fazla esrarın Diyarbakır, İstanbul ve Van'da yakalandığı bildirilen raporda, terör örgütü PKK'nın da bu yolla kazanç sağlandığı bilgisine yer verildi. Buna göre, esrar yakalamaları ile ilgili olarak yürütülen soruşturmalar sonucu; PKK terör örgütünün esrar kaçakçılığından maddi destek sağladığı ortaya çıkıyor. Raporda, 2007 yılında terör örgütüne ait uyuşturucuların Van Başkale'de yakalanması da örnek gösterildi.



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,793 µs