En Sıcak Konular

Baykal'dan Hükümete destek!

24 Ekim 2008 16:26 tsi
Normal zamanlarda hiç bir konuda anlaşamayan ve birbiriyle sürekli atışan siyasiler bu kez destek için sahneye çıktılar. CHP'den AKP'ye tam destek geldi.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uluslararası finans piyasalarını derinden etkileyen mali krize önlem alınmasında hükümete her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Swiss Otel'de ekonomik gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya milletvekilleri Kemal Anadol, Mehmet Ali Susam, Mustafa Özyürek ve Ahmet Ersin, İl Başkanı Kemal Karataş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.

"Bizim için önemli olan, bu krizin vatandaşa, vatana zarar vermemesidir. Bunun önlemlerinin kararlıkla alınması ve uygulanmasıdır. Bunu sağlamak için her türlü işbirliğine, desteğe hazırız. Yeter ki Türkiye, bir an önce bu tablodan çıksın." diyen Baykal, tartışmaları bir kenara bıraktıklarını belirtti. Türkiye'nin sıkıntılı bir noktayla geldiğini, vatandaşın çok ciddi şekilde canı yandığını ifade eden Baykal, sadece şirketlerin değil, finans ve reel sektörlerle birlikte çalışanların da doğrudan etkilenmeye başladığını vurguladı. İşten çıkarmaların giderek arttığının altın altını çizen CHP Genel Başkanı, "Her sektörde işten çıkarmalar ya başlamıştır ya planlanmıştır. Bir süre sonra bunun sahnelendiğine tanık olacağız. Ülke böylesine sıkıntılı bir noktaya giderken hepimize düşen görev, sorumlulukla ve elbirliği içinde önlem almaktır. Bu kriz hangi siyasi sonuçları doğurur, bundan kim ve hangi açıdan yararlanır, bu konuyla meşgul değiliz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin fotoğrafının doğru çekilerek gereken önlemlerin kararlılıkla alınarak bu sıkıntının aşılmasını isteyen Deniz Baykal, "Hükümeti böyle bir işbirliğine davete ve harekete geçmeye çağırıyorum. Bugün gereken tedbiri yarın alırsanız, tedbir olmaktan çıkar." dedi. Krizin dünyaya maliyetinin 5 trilyon doları bulacağının tahmin edildiğini anlatan CHP Genel Başkanı Baykal, diğer ülkeler yüz milyarlarca dolar ortaya koyarak krizi önlemeye çalışırken hükümetin kılını kıpırdatmadığını iddia etti. Bu konuda polemik döneminin geride kalmış olması gerektiğine değinen Baykal, krize çekişmeler içinde yaklaşılmamasını istedi. Baykal, "Bizim dışımızda gelişiyor demeyip tedbir alınmalı. Ne kendimiz önlem alıyoruz ne de uluslararası tedbirlerle işbirliği yapıyoruz." diye konuştu.

Baykal, konuşmasında Bursa ve Kayseri'den örnekler verdi. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde birçok fabrikanın kapandığını veya üretimini durdudurğunu kaydeden Baykal, 30'a yakın firmanın da kayyumla idare edildiğini aktardı. 22 bin şahıs ve firma aleyhine icra yürütüldüğüne dikkat çeken Baykal, çok sayıda arabanın da icra sebebiyle Maliye tarafından otoparka çekildiğini belirtti. Kayseri'de bu yıl işten çıkarılanların sayısının 10 bini aştığını vurgulayan Deniz Baykal, Bursa'da da yılın ilk dokuz ayında 34 bin kişinin işine son verildiğine değindi. Otomotiv sanayi ve yan sanayisindeki ihracat düşüşünün yüzde 34'ü bulduğunu anlatan Baykal, Bursa ve Kayseri'de haciz ve vergi yüzünden icralık araçları koyacak otopark kalmadığını ifade etti. Baykal, sadece İnegöl'de 250 otomobil ve kamyonetin otoparka çekildiğini hatırlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, pazara çarşıya çıkıp esnafın durumunu görmesini isteyen Baykal, "Başbakanlık'a yakın bir yerde olan Karum İş Merkezi'ne girsin. Merdivenlerden çıkmasına da gerek yok; zemin katta yedi işyerinin kapandığını görecektir. 'Kriz teğet geçti, hamdolsun iyiyiz' temennileriyle idare edilebilir konumda değiliz. Çok ciddi önlemlerin alınması mutlak ihtiyaç haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çarkların dönmesi için dış finansman gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Baykal, bütün imkanlar kullanılıp uluslararası işbirliği yapılarak, reel ve finans sektörlerinin ihtiyaç duyduğu likiditenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bankalar arasındaki mevduat kaymalarının da finans krizini artıracağına dikkat çeken Baykal, şunları söyledi: "Buna fırsat bırakmayan bir düzenleme yapmak lazım. Gereksiz mevduat transferlerini önlemesi açısından faydalıdır. Hem de içeriden dışarıya kaynak çıkışını önleyecektir."

Reel sektöre yardımcı olmak, bunun için de sigorta primlerinin düşürülmesini gerektiğini belirten Baykal, vergileri azaltmanın da istihdamın yollarını açacağını ifade etti. Vergi ertelemesini gazetelerde gördüğünü ve memnun olduğunu dile getiren Baykal, şöyle konuştu: "Muhtasarlarla ve diğer vergilerle ilgili 1- 1.5 yıllık ertelemenin reel sektöre çok faydalı olacağına inanıyorum. Bir süre önce yerliyle yabancı arasında hisse senetlerinde yüzde 10 fark vardı. Maliye Bakanı, kaldıracaklarıı söylüyor. Sadece hisse senetlerinde değil, tahvil ve bonolarda da yerli yabancı ayrımının ortadan kaldırılması gerekiyor."

Çekişme içinde konuya yaklaşmamak zorunda olduklarını düşündüğünü kaydeden Baykal, söylediklerinin, yapacaklarının sadece küçük bir kısmı olduğunu ifade ederek, "Bunun çok ötesinde hazırlıklarımız var. Hükümet bir an önce harekete geçmelidir." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir gazetecinin, "Krize siz nasıl yakalandınız?" sorusuna şöyle cevap verdi: "Malî istikrarımı uzun süre önce sağladım. O konum içinde olmaya devam ediyorum. Somut güncel yeni önlem almam sözkonusu değil. Borsada herhangi bir yatırımım yok. İş Bankası portföyümde, onların uygun gördüğü bir yatırımım vardı, onları da çok önce boşalttırdım. Finans sektöründe sıkıntım yok. Bir insan olarak ciddi şekilde etkileniyoruz. Şahsi bir problemden söz etmiyorum. Türkiye'de büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun artması hepimizi ailelerimizi, insan olarak bizi, çocuklarımızı çok ciddi bir şekilde etkiliyor."



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs