En Sıcak Konular

AK Parti düğmeye basıyor

24 Ekim 2008 15:03 tsi
AK Parti düğmeye basıyor
AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, parti kapatmayı zorlaştıracak, Meclis'in Anayasa yapma tekelini yeniden sağlayacak bir yasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ergün, bu konuda TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın harekete geçmesini beklediklerini kaydetti.

TBMM'de gazetecilerin sorularına cevap veren Nihat Ergün, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararı ve kapatma davası ile ilgli gerekçeleri birlikte değerlendirildiğinde, yüksek mahkemenin bir yetki aşımı içinde olduğunn görüldüğüne dikkat çekti. Daha önce 1970 yılında bir yetki aşımının yaşandığını, bunu gidermek için 1971 yılında Anayasa değişikliği yapıldığını dile getiren Ergün, 1975 yılında mahkemenin ikinci kez yetki aşımı yaptığını, bunun üzerine 1982 Anayasası'nda, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini incelemesiyle ilgili daha katı sınırların çizildiğini örnekleriyle anlattı.

Anayasa'da yüksek mahkemenin Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleyebileceğinin söylenmesine rağmen üçüncü kez yetki aşımına gidildiğini vurgulayan Ergün, "Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini inceleme konusu, Parlamento'nun Anayasa yapma konusundaki tekeli hakkında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Bunun TBMM Başkanı tarafından öncelikli olarak ele alınmasını, Meclis'in Anayasa yapma tekelini yeniden sağlamak ve kuvvetlendirmek adına siyasi partileri bu konuda ziyaret etmesini, Parlamentonun Anayasa yapma konusundaki gücünü konuyacak adımları atmasını bekliyoruz. Bütün siyaset buna destek vermelidir." şeklinde konuştu.

Parti kapatmayı zorlaştıracak Anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin adım atıp atmayacağının sorulması üzerine Ergün, "Bu sadece bizi değil, tüm siyasi partileri ilgilendiren bir konudur. Siyasi partilere kolayca dava açılabilmesi, hele hele iktidar partilerine kolayda cava açılabilmesi, kapatmayla sonuçlanmasa bile toplumda çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Parti kapatma konusu da siyasi partiler tarafından birlikte ele alınmalıdır." dedi.

Herhangi bir milletvekiline dava açılabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nun onayına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Ergün, onlarca milletvekili bulunan partilere hiç kimsenin onayı olmadan dava açılabildiğini kaydetti. Ergün eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Milletvekiline dava açılamazken, birçok milletvekili bulunan partilere kolayca dava açılabilmesi, bizim parti kapatma sistemimizin Anayasada'da aksaklıklarının bulunduğunu gösteren en önemli göstergedir. Bizim de bu konuda bir çalışma yapmamız ve diğer siyasi partilerle bu konuda bir uzlaşmaya varmamız gerekmektedir." (CİHAN)



Bu haber 1,319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs