Avrupa çöktü, peki İMKB? | " /> Avrupa çöktü, peki İMKB? | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa çöktü, peki İMKB?

24 Ekim 2008 18:02 tsi
Avrupa çöktü, peki İMKB? Uluslararası piyasalar bugün yine karıştı. Asya'da Sony ve Samsung önderliğindeki teknoloji hisseleri ile yaşanan çöküşün ardından Avrupa borsaları da dibe vurdu. Kayıplar bir ara yüzde 10'a kadar çıktı. Peki İMKB'de neler oldu?

İMKB: İlk seansı yüzde 3.8 kayıpla 24 bin 81 puandan tamamladı. Ancak ikinci seansın başlamasıyla birlikte satışlar arttı. Borsadaki kayıp bir ara yüzde 6'ya kadar çıktı. Seans sonuna doğru hafif bir toparlanma yaşanırken endeks günü yüzde 3.45 düşüşle 24 bin 176 puandan noktaladı.

DOLAR: Merkez Bankası'nın döviz satış ihalelerine başlaması sabah piyasayı sakinleştirdi. Ancak öğleye doğru gelen alım dalgası doları yine 1.72 YTL seviyelerine taşıdı. Kapanışa doğru ise dolar 1.68 YTL'ye indi. 

Asya Borsaları: Yüzde 9'u geçen düşüşler oldu. Japon Nikkei endeksi son 26 yılın dibine çok yaklaştı.

Avrupa borsaları: Güne yüzde 6'yı aşan düşüşlerle başladı. Öğleye doğru yeni bir satış dalgası gelirken dev borsaların kaybı bir ara yüzde 10'a dayandı. Kapanış saatlerinde ise kayıplar yeniden yüzde 6 seviyelerine geriledi.

ABD Borsaları: Güne hızlı bir düşüşle başlayanWall Street'te kayıp bir ara yüzde 7'ye kadar ulaştı. Dow Jones saat 17.40 itibnariyle yüzde 5'e yakın kayıpla 8 bin 250 seviyelerinde dengelendi.

EURO/DOLAR: Doların euro karşısındaki hızlı değer kaybı sürüyor. Parite gün içinde 1.25'in altına sarkarken, son iki yılın en düşük seviyelerinde hareket etti.

Piyasalardaki dengeyi bugün Asya bozdu. Gece ABD'den gelen yüzde 2'lik yükseliş haberleri ile piyasaların bugün nispeten daha sakin bir gün yaşaması beklenirken, analistlerin beklediği olmadı. Sony'nin kazanç tahminlerini düşürmesi ve Samsung'un kârındaki gerileme ile Asya borsaları tepetaklak oldu.

NİKKEİ 26 YILIN DİBİNE GİDİYOR

Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 9.60 gerilerken, 1982 yılında gördüğü dibe çok yaklaştı. Nikkei 40 puan daha düşerse 7 bin 609 puan ile dibe inmiş olacak.
 
Öte yandan bugün Hong Kong'da Hang Seng yüzde 4.66, Güney Kore'de de Kospi endeksi 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 11 geriledi.

Asya'da piyasaların kontrolden çıktığını belirten fon yöneticisi Yuji Ogino, "Bu çöküş bizim şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Çözüm için birşey söylemek de çok zor" dedi.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ ÇÖKTÜ

SONY'den yapılan açıklamada, şirketin net gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 59 azalacağı belirtildi. Sony, bu performans düşüşüne sebep olarak Yen'deki güçlenme ve ekonomik görünümün kötüleşmesini gösterirken hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Sony'nin açıklamasının bütün elektronik hisseleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, diğer şirket hisselerinde de ciddi kayıplar göründüğünüe dikkat çekiyor.

Samsung günü yüzde 14 düşüşle noktalarken, Panasonic hisseleri yüzde 12, Saharp hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Öte yandan Japon Yeni bugünkü işlemlerin ardından dolar karşısında 1995 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar carry trade pozisyonlarını çözerken Yen'e geri dönüş yapmaya başladı.

TÜRKİYE UCUZ KURTULDU

Sabah uluslararası piyasalardaki satışlara karşı dirençli gözüken ve bir ara kayıplarını yüzde 2'ye kadar azaltan İMKB de seans sonuna doğru artan satış baskısına teslim oldu. Borsa yüzde 4.3 kayıpla 24 binin de altına sarkarken, son 3.5 yılın dip seviyelerinde hareket etti. Borsa ilk seansı da yüzde 3.8 düşüşle 24 binin hemen üzerinden noktaladı.

İkinci seans Avrupa'daki satış dalgası ile endekste hızlı bir gerileme yaşandı ve kayıplar yüzde 6'ya kadar ulaştı. Seans sonuna doğru ise yurtdışındaki kayıpların azalması ve tepki alımalrı ile endeks günü yüzde 3.45 düşüşle 24 bin 176 puandan noktaladı.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerine başlamasının etkisiyle döviz piyasasındaki yükselişin hız kesmesinin de etkisiyle İMKB'de gerçekleşen düşüşünün sınırlı kaldığını belirtiyor.

Dolar Merkez Bankası'nın döviz satım ihaleleri haberi ile biraz daha sakin bir gün geçirdi. Açılışın ardından 1.68 sınırına kadar gerileyen dolar, piyasalardaki bozulma ile birlikte öğle saatlerinde 1.72 YTL'ye yükseldi. Kapanış saatlerinde dolar yeniden 1.68-1.69 aralığına indi.

Dolar dün 1.74 YTL sınırından dönmüştü.

AVRUPA BORSALARI ÇAKILDI

Asya ile başlayan düşüş Avrupa'da da etkisini gösterdi. Açılıştan itibaren sert satışların etkili olduğu Avrupa'da düşüş sabah yüzde 6'yı geçti. Ancak öğleye doğru gelen yeni bir dalga kayıpları yüzde 10'a yaklaştırdı.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi öğle saatlerinde yüzde 8.9 değer yitirirken, Almanya'da Dax Endeksi yüzde 10, Paris'te CAC 40 da yüzde 9.7 geriledi. Kapanış saatlerinde ise endekslerdeki düşüş yüzde 6-7 bandına geriledi.

Uzmanlar, global ekonomideki sıkışmanın şirket kârlarını etkileyeceği beklentisi ile borsaların hızlı bir düşüş yaşadığını belirtiyor. Ayrıca piyasadaki spekülasyon ve dedikodular da satışların artmasına neden oldu.

RUSYA'YA BİR DARBE DAHA

Piyasalardaki düşüş Rusya'yı da vurdu. Global krizden en fazla etkilenen borsalar arasında yer alan Rusya'da MICEX endeksi sabah işleme başladıktan sonra yarım saat içinde yüzde 5.5 değer yitirdi. Borsa sonrasında önümüzdeki hafta salı veya yeni bir emre kadar kapatıldı. 

Rusya'daki düşüşte emtia şirketlerinin ve bankacılık sektörü hisselerinin değer kaybı önemli rol oynadı. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un da Rusya'nın uzun vadeli kredi notunu 'olumsuz'a düşürmesi piyasada baskı oluşturuyor.

Piyasayı sarsan 3 dedikodu
 



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs