En Sıcak Konular

Sol Terör örgütlerinde birleşme

24 Ekim 2008 12:28 tsi
Yasadışı sol terör örgütlerinde ilginç birleşmeler yaşandı. Türkiye'de pek çok kanlı eyleme imza atmış Dev-Sol, PKK saflarına geçti...

Geçtiğimiz günlerde ölen DHKP-C lideri Dursun Karataş'ın rakibi Bedri Yağan yanlısı Dev-Sol, PKK bağlantılı Devrimci Karargah adlı örgüte katıldı.
Selimiye Kışlasına yönelik havan topu saldırısı girişimini üstlenen Devrimci Karargah adlı yasadışı örgüt, geçtiğimiz haftalarda bir bildiri yayınlayarak Dev-Sol olarak da bilinen Devrimci Sol’un kendisine katıldığını açıkladı. 1978 yılında kurulan Dev-Sol, 12 Eylül 1980 öncesinde pek çok saldırı olayına karıştı.

1989’dan itibaren tekrar saldırılarını arttıran Dev-Sol içerisinde Bedri Yağan ile Dursun Karataş arasında başlayan liderlik mücadelesi iç savaşa dönüştü. İki tarafın yanlıları arasında ölümlerle ve yaralanmalarla sonuçlanan çatışmalar oldu. Örgüt içindeki bölünmeyi değerlendiren güvenlik güçleri 1992 yılından itibaren peş peşe yaptıkları operasyonlarla başta Yağan olmak üzere pek çok örgüt liderini ve üyesini ölü veya sağ olarak ele geçirdi.

Ancak örgüt içinde devam eden ayrışma sonunda Dursun Karataş ve taraftarları 1994 yılında DHKP-C adını alarak Dev-Sol’u feshettiklerini açıkladılar. Buna karşın az sayıda Yağancı, Dev-Sol adını kullanmaya devam etti. O dönemden bu yana pek varlık gösteremeyen daha çok Avrupa merkezli faaliyet gösteren Dev-Sol’un PKK bağlantılı olduğu sanılan Devrimci Karargah’a katıldığı açıklandı.

Devrimci Karargah,yaptığı açıklamada sol örgütleri silahlı eylemlerden kopmakla eleştirerek amaçlarının silahlı mücadeleye ağırlık vermek olduğunu iddia ediyor. PKK’nın gerektiğinde şehirlerdeki tansiyonu yükseltebilmek için fazla güçleri olmayan ama silahlı faaliyeti savunan küçük sol grupların birleşmesini teşvik ettiği iddia ediliyor.

 Habertürk

 



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs