En Sıcak Konular

Piyasalarda Asya depremi !

24 Ekim 2008 12:15 tsi
Piyasaların açılmasıyla birlikte dövizde gerileme yaşanırken, İMKB'de düşüş devam ediyor.


İMKB Bileşik Endeksi, açılışta gerilediği 25.000 puanın altındaki seyrini sürdürürken, dolar 1,7000 YTL, avro da 2,1400 YTL seviyesinde bulunuyor.

İMKB Bileşik Endeksi, 1. Seansın son saatine girilirken 23.939,06 puana kadar gerileyerek 2005 Mayıs sonundaki seviyelerine indi.

Dün 25.040,81 puandan kapanan İMKB Bileşik Endeksi, 964,63 puan ve yüzde 3,85'lik düşüşle 24.076,18 puandan güne başladı. Seansın ilk yarısını da 24.448,00 puandan geçen endeks, seansın son saatine girildiğinde gelen satışlarla 23.939,06 puana kadar geriledi. Daha sonra toparlanan endeks 24.000 puanın hemen üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Endeks seans içinde en son 26 Mayıs 2005 günü 2. Seansta 23.925,00 puanla, kapanışta da 29 Nisan 2005 gün sonunda 23.591,64 puanla aynı seviyeleri görmüştü.

Uzmanlar, Uzakdoğu borsalarında yaşanan yüzde 5'in üzerindeki düşüşlerin yanı sıra ABD ve Avrupa vadeli piyasalarının güne düşüşle başlaması, OPEC'in petrol üretimini 1-2 milyon varil arasında kısacağına dair beklentilere dikkat çekerek, ABD hisse senedi piyasasındaki enerji hisselerinin değer kazandığını, bu gelişmenin ABD borsalarının karışık olsa da günü ağırlıklı olarak artıda tamamlamasına neden olduğunu savunuyor.

Bugünü etkileyecek önemli şirket bilançosu bulunmayışının ABD tarafında bilanço hareketlerini sınırlayacağına işaret eden uzmanlar, parite bazında günün en dikkat çekici gelişmesinin ise carry-trade pozisyonlarının kapatılmaya başlanmasıyla Japon yeninin, avro ve dolar karşısında yaşadığı yükseliş olduğunu vurguluyor.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alış ve satışta 1,6970 YTL ile 1,7130 YTL aralığındaki işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2601 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,7000 YTL`den, avro 2,1400 YTL`den satılıyor.

ASYA BORSALARINDA DÜŞÜŞLER BUGÜN DE SÜRDÜ

Asya ülkeleri ve Avrupa Birliği'nden 45 ülkenin devlet ve hükümet başkanları küresel mali krizi ele almak için Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelirken, Asya borsalarındaki düşüşler bugün de sürdü.

Tokyo'da Nikkei endeksi günü yüzde 9,6 düşüşle ve 8 bin puanın altında kapattı. Nikkei endeksi, beş yılı aşkın süredir ilk kez bu düzeye düştü.

Güney Kore borsası da yüzde 10 değer kaybetti. Ülkenin önemli elektronik şirketi Samsung, yılın üçüncü çeyreğindeki kârlarının yüzde 44 azaldığını açıkladı. Güney Kore para pirimi won bu yıl üçte bir oranında değer kaybederken, Japon yeninin yükselmesi de Japon ihracatçıları kaygılandırıyor. Amerikan doları, son 13 yılın en düşük düzeyi olan 96 yenin altına indi.

Hong Kong, Singapur ve Sydney borsaları da haftayı değer kaybederek kapattı.

AA - CİHAN




Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,788 µs