En Sıcak Konular

Borsada Sony depremi

24 Ekim 2008 12:01 tsi
Borsada Sony depremi Uluslararası piyasalar bugün yine karıştı. Asya'daki çöküşün ardından Avrupa borsaları da dibe vurdu.

Dün ABD'deki olumlu kapanışlara karşın Sony'nin kazanç tahminlerini düşürmesi ve Samsung'un kârındaki gerileme ile Asya borsaları tepetaklak oldu. ABD'de vadeli işlemler yüzde 3 seviyesinde düşerken, Avrupa'da da yüzde 6'yı geçen düşüşler yaşanıyor.

Piyasalardaki dengeyi bugün Asya bozdu. Gece ABD'den gelen yüzde 2'lik yükseliş haberleri ile piyasaların bugün nispeten daha sakin bir gün yaşaması beklenirken, analistlerin beklediği olmadı. Asya borsaları Samsung ve Sony'den gelen olumsuz haberlerin yanında Toyota'nın satışlarının yedi yıldır ilk kez gerilemesi ile dip yaptı.

NİKKEİ 26 YILIN DİBİNE GİDİYOR

Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 9.60 gerilerken, 1982 yılında gördüğü dibe çok yaklaştı. Nikkei 40 puan daha düşerse 7 bin 609 puan ile dibe inmiş olacak.
 
Öte yandan bugün Hong Kong'da Hang Seng yüzde 4.66, Güney Kore'de de Kospi endeksi 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 11 geriledi.

Asya'da piyasaların kontrolden çıktığını belirten fon yöneticisi Yuji Ogino, "Bu çöküş bizim şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Çözüm için birşey söylemek de çok zor" dedi.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ ÇÖKTÜ

SONY'den yapılan açıklamada, şirketin net gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 59 azalacağı belirtildi. Sony, bu performans düşüşüne sebep olarak Yen'deki güçlenme ve ekonomik görünümün kötüleşmesini gösterirken hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Sony'nin açıklamasının bütün elektronik hisseleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, diğer şirket hisselerinde de ciddi kayıplar göründüğünüe dikkat çekiyor.

Samsung günü yüzde 14 düşüşle noktalarken, Panasonic hisseleri yüzde 12, Saharp hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Öte yandan Japon Yeni bugünkü işlemlerin ardından dolar karşısında 1995 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar carry trade pozisyonlarını çözerken Yen'e geri dönüş yapmaya başladı.

AVRUPA BORSALARI ÇAKILDI

Asya ile başlayan düşüş Avrupa'da da etkisini gösteriyor. Açılıştan itibaren sert satışların etkili olduğu Avrupa'da düşüş yüzde 6'yı geçti.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi öğle saatlerine yaklaşılırken yüzde 5.21 değer yitirirken, Almanya'da Dax Endeksi yüzde 6.57, Paris'te CAC 40 da yüzde 6.3 geriledi.

Uzmanlar, global ekonomideki sıkışmanın şirket kalarını etkileyeceği beklentisi ile borsaların hızlı bir düşüş yaşadığını belirtiyor.

DEV ŞİRKETLERİN HİSSELERİ DÖKÜLÜYOR

Borsalardaki satış furyası dev şirketlerin hisselerinde de sert gerilemelere neden oluyor. Toyota yüzde 6.4, Peugeot Citroen yüzde 11, Volvo yüzde 19, General Motors hisseleri de yüzde 7.4 düştü.

Benzer şekilde petroldeki gerilemenin etkisiyle Total yüzde 5.4, Shell yüzde 5.7 geriledi. Bankacılık sektöründe de HSBC yüzde 10 değer yitirdi.

RUSYA'YA BİR DARBE DAHA

Piyasalardaki düşüş Rusya'yı da vurdu. Global krizden en fazla etkilenen borsalar arasında yer alan Rusya'da MICEX endeksi sabah işleme başladıktan sonra yarım saat içinde yüzde 5.5 değer yitirdi.

Rusya'daki düşüşte emtia şirketlerinin ve bankacılık sektörü hisselerinin değper kaybı önemli rol oynadı. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un da Rusya'nın uzun vadeli kredi notunu 'olumsuz'a düşürmesi piyasada baskı oluşturuyor.

hürriyet
 
 



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,766 µs