En Sıcak Konular

Birleşmiş Milletler krizi soruşturuyor

24 Ekim 2008 09:24 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel mali krizin BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine olan etkisini görüşmek üzere BM'de 5 önemli ekonomistle bir araya geldi.

Toplantıya Genel Sekreter Ban, BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Columbia Üniversitesinden Joseph Stiglitz ve Jeffrey Sachs, Harvard Üniversitesinden Kenneth Rogof ve Dani Rodrik ve Nancy Birdsall katıldı.

Toplantıda dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum, mali krizin gelişen ekonomilere, en az gelişmiş ülkelere ve BM'nin başta açlık ve yoksullukla mücadeleyi kapsayan Binyıl Kalkınma Hedeflerine olan etkilerinin görüşüldüğü belirtilirken 15 Kasımda Washington'da yapılacak dünya liderleri ekonomi toplantısının da gündeme geldiği belirtildi.

Bu arada, Ban'la görüşen 2001 yılı Nobel ödülü sahibi ekonomist Joseph Stiglitz daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Kasımdaki uluslararası toplantının BM yerine Washington'da yapılmasını eleştirdi. Toplantıya G-7 yerine G-20 ülkelerinin çağrılmasının olumlu olduğunu belirten Stiglitz, ''ancak bu toplantı BM'de yapılsaydı daha iyi olurdu, çünkü bütün ülkelerin seslerinin duyulması önemli. En az gelişmiş ülkeleri BM Genel Sekreteri temsil etmek durumunda'' diye konuştu.

Stiglitz, BM'nin mali krizin hem kısa hem de uzun dönemli boyutlarıyla ilgilenmesi gerektiğini belirterek küresel krizin 192 ülkeyi de az ya da çok etkilediğini ve soruna ''çok taraflı'' çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

ABD mali pazarlarının ''küresel ekonomi için istikrar kaynağı olma meşruiyetini kaybettiğini'' savunan Stiglitz, sistemde köklü değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu, bütün bu konuların 15 Kasım'daki toplantıda tartışılması gerektiğini ifade etti.

aa



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs