En Sıcak Konular

Başbakan’ın sözlerini nasıl okumalı?

23 Ekim 2008 17:39 tsi
Başbakan’ın sözlerini nasıl okumalı? Başbakan Erdoğan, bugün gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken ekonomiye de değindi ve gündemine oturacak açıklamalar yaptı. Peki, Başbakan haklı mı? Bu çıkışı neden yaptı? Sektör Başbakan’a ne yanıt verecek? Bu kez de uzmanlar yanıtladı...

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin ‘kapatmama’ gerekçesini yorumlarken, konu finansal krize geldi. Krize ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, global krizin çıkış noktası olan finans sektörüne geldi ve sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın çarpıcı açıklamaları arasında şunlar yer alıyordu:

*Düşük faizden yanayım.

*Mevduat garantisi ile ilgili bizden önce vatandaş sövüşlendi. Bakkal dükkanı açar gibi banka açılıyordu. Ben bu vurgunu vururum ardından da hazine bunu öder anlayışı hakimdi. Yüzde 45'in mevduat garantisi var. Yüzde 55 mevduat garantisi istiyor. Finans sektörü bu çok yanlış olur anlayışında. Biz de öyle düşünüyoruz. Bir sıkıntı mı var Türkiye böyle bir açılıma gidiyor düşüncesine fırsat veremeyiz. Herkes kendi işini sağlama alsın.

*Finans sektörünün reel sektöre bakışını yanlış buluyoruz. Bazı yanlış yapanlar var. Reel sektörün temsilcisini masaya çağırıp yüksek faiz oranıyla yeni anlaşma yapmak iş ahlakına yakışmaz. Ya da çıkar öde demek. Sen reel sektör sayesinde ayakta duruyorsun. Herkes bunu dikkate almalı.

*Biz de gerekli önlemimizi alırız. Bankalar Birliği kendi çalışmalarını yapması lazım. Biz kendi çalışmamızı yapıyoruz. Bunu da en kısa sürede açıklayacağız.

Peki, Erdoğan’ın açıklamalarını nasıl okumak gerekiyor? Finans sektörü nasıl okuyacak? Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven yanıtladı…

Başbakan sektöre ilişkin açıklamalarında haklı mı?

Şimdiye kadar, kriz başladığı günden beri Türk finans sektörüne ilişkin bir düzenleme yapılmadı. Ancak gelişmekte olan piyasalarda önlem alındı. Bu da Türkiye’nin gelişmekte olan piyasalar arasında rekabet gücünü zayıflattı. En azından IMF ile bir anlaşma yapılmamış olması, Türkiye bazında ciddi baskı yarattı.

Ama aslında bu durum biraz da dışarıdaki tansiyona bağlı. Dışarıda tansiyon düşerse içerisi de rahatlar. Daha fazla fatura çıkacağını sanmıyorum.

Başbakan Erdoğan’ın açıklamasında haklı olduğu yerler çok fazla. Bankacılıkta çok sıkıntı yok. Sistem rahat. Likidite sıkıntısı yok.

Peki, bu açıklamalara finans sektöründen bir tepki gelir mi?

Finans kesiminden bir tepki geleceğini sanmıyorum. Sıkıntı reel sektörde. Bankalar reel sektörü sıkıştırmıştı 2001 krizinde. Ancak bugün aynı şey olmaz. Hükümet de bunu bekliyor. Finans sektörünün de bu açıklamalardan rahatsız olacağını sanmıyorum.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs