En Sıcak Konular

STK'lardan ortak tepki: 'Başörtüsüz asla'

23 Ekim 2008 17:33 tsi
AYM'nin gerekçeli kararı açıklaması protestolarla karşılandı. İslami kuruluşlardan tepki yağdı.

Özgür-Der, Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Komisyonu, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Hukukçular Derneği, ve Eğitim Bir-Sen'in gerçekleştirdiği eylemde "İnancımızı ve Kimliğimizi Yok Sayan Hiçbir Kararı Kabul Etmedik; Etmeyeceğiz!" ,"Zulüm Bitene Kadar", "Bürokratik Oligarşinin Dayatmalarına Teslim Olmayacağız! Haklarımızdan ve Özgürlüklerimizden Vazgeçmeyeceğiz!" yazılı pankartlar açıldı. Ellerinde "Allah'ın Emrini Kaldırmaya Mahkemenin Gücü Yetmez", "Anayasa Mahkemesi Oligarşinin Sesi!", "İstiklal Mahkemelerinin Ruhu Anayasa Mahkemesi'nde Yaşıyor!", "AYM'nin Gerekçeli Kararı Akla, Hukuka ve İslam'a Açık Bir Saldırıdır!", "Beyniniz de Dar(be)", "Yaşasın Başörtüsü Mücadelemiz!" yazılı dövizler taşıyan topluluk Anayasa Mahkemesi kararının "yok" hükmünde olduğunu ilan etti.


"Bu da bizim kararımız başörtüsüz asla!"

Anayasa Mahkemesi'nin temel haklara ve özgürlüklere karşı açık bir suç işlediğinin belirtildiği eylemde, askerî oligarşiye de yargı oligarşisine de özgürlüklerimizi teslim etmeyeceğimiz vurgulandı. İslam'ı bireysel ve toplumsal hayattan silme zorbalıklarına ve laiklik sopasıyla toplumu hizaya çekme, şekillendirme ve had bildirme teşebbüslerine karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten konuşmacılar, siyasetin ve toplumun 12 Eylül darbe yasalarıyla rehin alındığına dikkat çekti.

Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin okunmasıyla başlayan eylemin sunumunu yapan Murat Özer, öncelikle başörtüsünün Müslümanlar için taşıdığı değere işaret etti. Başörtüsünü laik düzenleri için tehlike olarak algılayan darbeci-çeteci-yasakçı zalimlerin Allah'ın emri hakkında konuşma haklarının olmadığını belirten Özer, AYM'nin akıl, mantık ve hukuktan nasibini almamış gerekçeli kararını asla tanımayacaklarını da sözlerine ekledi. Özer, Allah'a inanan Müslümanların özgürlüklerini direne direne kazanacaklarını ve Allah'ın emrini bireysel ve toplumsal hayatta yaşamlaştırmak için mücadele etmekten asla kaçınmayacaklarını ifade etti.

Eyleme katılan kurumlar adına sırasıyla Anadolu Gençlik Derneği Üniversitesi Komisyonu Başkanı Ömer Çalışkan, ASDER Genel Başkan Yardımcısı Gürcan Onat, Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın ve Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci'nin birer konuşma yaptığı eylemde şu vurgular öne çıktı:

"Anayasa Mahkemesi'nin akla, hukuka ve İslam'a açık bir saldırı teşkil eden gerekçeli kararı biz Müslümanlar için 'yok' hükmündedir. Hukuk cinayetinin işlendiği bu kararla, toplumsal talepler ve Meclis yok sayılmıştır. Askerî bürokrasiden de güç alan AYM, kendini iktidar yerine koymuş, en temel haklara tecavüze yeltenmiştir. AYM, toplumsal gerçeği inkâr eden, hak ve özgürlükler bağlamındaki özellikle İslam'la ilgili toplumsal taleplere blokaj koyan bir kurum niteliğine bürünmüştür.

AYM'nin bu duruşu, Danıştay ve Yargıtay'ın 12 Eylül ve 28 Şubat Askerî Darbeleri adına, laiklik sopasıyla toplumu hizaya çekme, şekillendirme ve had bildirme teşebbüsleriyle paralel bir duruştur. Açıktır ki Yüksek Yargı'nın bu duruşu toplumsal alanda sadece mağduriyet, güvensizlik ve nefret duygularını büyütmektedir. Yüksek Yargı yeni zulümlere dolayısıyla yeni mağduriyetlere imza atmaktan vazgeçmeli ve gecikmeksizin gasp edilen hakların iadesine çalışmalıdır. Halkı laiklik sopasıyla 'tedip' ve 'terbiye' etmeye kalkanlar her türlü hukuksuzluğu kendileri için meşru saymaktadırlar; bu yolda darbeler, muhtıralar, çete cinayetleri icra edilmiş, yetmediği yerlerde yargı yoluyla adalet, hak ve özgürlükleri gasp etmeye çalışmışlardır.

AYM'nin bu kararı da bu hukuksuzluk sisteminin bir uzantısıdır. Halk düşmanı, akıl ve vicdan yoksunu bir zihnin ürünü olarak tezahür eden başörtüsü yasağı, İslam'a olan kin ve nefretin bir sonucudur. İslami kimliğe savaş açanlara karşı İslami kuruluşlar, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerdir. Müslümanlar olarak haklarımız ve özgürlüklerimiz için; darbeci-çeteci yasakçılara karşı mücadele vermeye devam edeceğiz! Başörtümüzden ve diğer haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz! Onlar ne karar alırlarsa alsınlar; bizim kararımız asla başörtümüzden vazgeçmeyeceğimizdir! Hangi mahkeme ne derse desin; boş ve geçersizdir!"

Konuşmacıların ardından eyleme katılan kurumlar adına ortak açıklamayı Muhammed Göçkün okudu. Açıklamanın tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

Eylem boyunca "Anayasa Mahkemesi Oligarşinin Sesi!", "Zulme Boyun Eğmeyeceğiz!", "Cübbeli Darbe Düzenine Son!", "Kahrolsun Yargı Despotizmi!", "Yaşasın Başörtüsü Direnişimiz!", "Başörtüsü Onurumuz Koruyacağız!", "Başörtüye Uzanan Eller Kırılır!", "İnancına Örtüne Kimliğine Sahip Çık!", "Darbeciler Yenilecek Direnenler Kazanacak!" şeklinde slogan atan topluluk tekbirlerle de Allah'ın emrini kimsenin engelleyemeyeceğini deklare etti. Enam Suresi 162. ayetin hep bir ağızdan okunmasıyla protesto eylemi sona erdi.




Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs