En Sıcak Konular

Mahkemenin yetkilerine anayasal ‘tırpan’

23 Ekim 2008 15:16 tsi
Mahkemenin yetkilerine anayasal ‘tırpan’
Anayasa Mahkemesi’nin türban kararı ile ilgili gerekçeli kararı siyaseti harekete geçirdi. Parlamentonun yargı gölgesinde kalacağından yola çıkan MHP, Anayasa değişikliği için başvururken, mahkeme kararını sert bir dille eleştiren Erdoğan 'destekle

Anayasa Mahkemesinin türban kararı ile ilgili açıkladığı gerekçeli karar Anayasa Mahkemesi’nin yetki alanını aştığı ve parlamentonun özgürlüğünü kısıtladığı tartışmalarını başlatırken, siyasi partiler yeni bir düzenleme için harekete geçti. Başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğinde iktidar partisine destek veren MHP yasa değişikliği için tekrar harekete geçti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Yüce Mahkeme'nin kararıyla; Anayasa'nın vermediği bir yetki kullanılarak esas bakımından uygunluk denetimi yapılmış, anayasal çerçeve dışına çıkılarak TBMM'nin yetkilerine müdahale edilmiş, Anayasa'dan kaynaklanan görev ve yetkileri kısıtlanarak yargı ipoteği altına alınmıştır'' dedi.

Bahçeli, parlamentonun hukukunun ve yetkilerinin anayasal çerçevede korunması amacıyla demokratik meşruiyet içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesi konusundaki bir sürece MHP'nin katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Erdoğan’dan yeşil ışık

Öte yandan Başbakan Erdoğan mahkemenin kararını değerlendirdiği basın toplantısında şunları söyledi:

Sadece CHP zihniyetinin bunu savunduğunu gördüm. Bu bir gerçeği ortaya koyuyor. Bizler milli iradenin üstünde bir irade tanımıyoruz. Demokrasi bunun uygulamasıdır, laiklik bunun sahiplendiği bir anlayıştır. Gerekçeli kararda milli iradeyi böyle bir atıfla yorumlama var bu hiç hoş değil.

100 kişilik uzlaşma

Bir de bir uzlaşmadan bahsediliyor. 411 milletvekili bir uzlaşmayı oluşturmuyor, öbür tarafta 100 kişi uzlaşmanın ifadesi oluyor. Böyle bir anlayış olmaz. Mahkemenin kararı tabiî ki bağlayıcıdır. Ancak bu gerekçeli karar üzerinde daha çok konuşulur, çok tartışılır. Bu karar parlamentonun yetkilerini de kısıtladığı için milli egemenlik noktasında da tartışılacaktır. Bununla ilgili olarak ülkemizin geleceği noktasında, anayasa mahkemesi anayasanın üstünde değildir. Anayasanın amir hükmü noktasında temel hak ve özgürlükler kanunla belirlenir. Bunları da görüyoruz biliyoruz. Önümüzdeki sürecin ne kadar anlamlı olduğunun da farkındayım.

MHP’ye yeşil ışık

Basın toplantısı sırasında bir gazetecinin MHP’nin yasa değişikliği önerisiyle ilgili soruya verdiği yanıtta Erdoğan şunları söyledi: Metinle ilgili bilgim yok. Çıktıktan sonra grup başkan vekili arkadaşlarımla görüşeceğim. Olaylara olumsuz yaklaşmakla ilgili değil, ülkemiz lehinde netice almaya yönelik durum varsa biz katılırız. İyi niyet varsa AK parti buların içinde yerini alır.

iyibilgi.com



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs