İşte doları fırlatan finans canavarı | " /> İşte doları fırlatan finans canavarı | "/>

En Sıcak Konular

İşte doları fırlatan finans canavarı

23 Ekim 2008 14:51 tsi
İşte doları fırlatan finans canavarı Ünlü Yahudi kökenli spekülatör George Soros'un icadı... Girdiği ülkenin piyasasını sömürüyor, çıkarken de perişan ediyor. İşte doların ardındaki gerçek ve o gerçeğin arkasındaki ismin 'ekonomik sabıkası'.

İsmi Hedge fonu... Şu anda doların ateşini işte bu fonlar yakıyor. Hisselerini satıp, dolarlarını alıp kaçıyorlar. Ama kriz öyle büyük ki... Onlar bile hisselerini alacak kimseyi bulmakta zorlanıyorlar. Eğer bulmuş olsalardı piyasalarda çok daha sert satışlar olabilirdi.

Hedge fonları ünlü Yahudi spekülatör George Soros'un icadı. Bu fonları eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, "finansal canavar" olarak tanımlıyor.

Yaklaşık 3 trilyon doları bulan bu fonlar, yüksek getiri avıyla meşhur. "Zenginler fonu" da denilen bu fonlar, yüksek riski olan ama bir o kadar da yüksek gelir getiren bono ve borsalara yatırım yapıyorlar. Risk ne kadar büyükse kazançları da o kadar büyük oluyor.
Piyasaların nabzını en iyi tutan isim olan Ufuk Söylemez bu fonları şöyle anlatıyor; "Dünyaya 15 yıldır pompalanan bu fonlar, elektronik sürü gibi hareket eden, girdiği ülkeyi çıkarken tahrip edebilen birer finansal canavara dönüştürdü."

PANİK HALİNDE KAÇIYORLAR

Türkiye'de doları fırlatan da işte fonlar. Söylemez, "Bugün Türkiye de yaşadığımız döviz yükselmesinin ardında bu fonların bizim borsamıza yatırdıkları paraları panik halinde çekerek ülkeden çıkmaya çalışmaları yatmaktadır" diyor.

ONLAR DA KÖŞEYE SIKIŞTI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yabancıların oranı bir ay öncesine kadar yüzde 70 civarındaydı. Bugün bu pay oranı yüzde 60'a düştü. Aslında borsada çok daha sert düşüş olabilirdi. Olmamasının nedeni HEDGE fonunun hisselerini satacak kimseyi bulamaması.

Söylemez şöyle aktarıyor; "Hedge fonu, borsadaki kağıtlarını satabilecek kişi ve kurum bulsa bu çıkış daha sert olurdu. Ancak satacak kimse bulamıyorlar."

TÜRK HALKI DOLAR SATMASA YANMIŞTIK

Her durumda dolardan vazgeçmeyen Türk halkı, fiyatlar yükselince yastık altını harekete geçirdi. Dolar 1.45’i görünce satışa geçtiler. Bu satışlar olmasa dolar 1.800 YTL'yi hatta 2 YTL'yi görebilirdi.

DOLAR 2 BİN YTL'Yİ BULUR MU?

Ufuk Söylemez'e göre bu ihtimal hiç de az değil. Söylemez, "Panik satışlarının duracağı yılbaşına doğru yükselme eğilimi artacak. Doların ocak ayında 2 YTL’yi görme ihtimali hiç de az değil" diyor.

TEK SÖZÜYLE KRİZ ÇIKARIYOR 

Adı; George Soros... Bir ismi de para sihirbazı... Dünyanın en ünlü spekülatörü... Bir sözü ile
ekonomik kriz çıkarıp, hükümetleri deviren bir isim olarak niteleniyor. Kişisel serveti 10 milyar dolar olarak gösteriliyor. Kurduğu vakıflarla bir çok ülkenin içişlerine karışıyor. Ukrayna'daki "turuncu
devrimi" planlayan kişi olarak biliyor. Aynı şekilde Gürcistan'daki "Kadife devrim"de de parmağı
vardı.

YAHUDİ KÖKENLİ 

2. Dünya Savaşı'nda Nazi zulmünden kaçarak ABD'ye yerleşen bir Macaristan Yahudisi
aileye mensup. 77 yaşında.

TÜRKİYE'DEKİ FAALİYETLERİ

Türkiye'de Açık Toplum Enstitüsü onun tarafından finanse ediliyor.

ŞİRKETLERİ

Soros, aktif şirket yönetimi içinde bulunmuyor. Başkanlığını yürüttüğü Soros Fund Management Yatırım'ın ise Türkiye'de Yudum, Sırma yağ markaları ile Tuborg ve Efes Pilsen biralarına ortaklığı
bulunuyor. 

internethaber 



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs